Studentlitteratur AB

Ny upplaga av Arkitektens handbok - basfakta för arkitekten inom landskap, byggande och inredning

Dela
Arkitektens handbok 2017 är skriven av arkitekter, för arkitekter. Den innehåller basfakta arkitekten och andra involverade i byggprocessen behöver för att planera, rita, bygga och förvalta byggnader och landskap. Med den nionde upplagan utökar författarna handboken med ett helt nytt kapitel om inredningsarkitektur. – Oavsett verksamhetsområde ställs vi arkitekter inför gemensamma frågeställningar. Med årets upplaga spänner Arkitektens handbok över hela yrkesspektrumet och ger praktisk vägledning i allt från samhällsplanering till inredning, säger Martin Stintzing, arkitekt SAR/MSA och medförfattare.

Till skillnad från annan litteratur inom området talar inte handboken om för läsaren hur man ska bygga ett hus eller anlägga en park. Den fungerar snarare som ett uppslagsverk med praktisk information kring frågor man ställs inför i ett projekt och det är upp till läsaren att göra något av det.
– När vi skapade den första upplagan saknade vi själva ett verk med aktuell basinformation anpassad till svenska förhållanden och som talade direkt till arkitekten utan att vara normerande, berättar Martin, som tillsammans med arkitekterna SAR/MSA Anders Bodin, Jacob Hidemark och Sven Nyström står bakom handboken.

Författandet integrerat i det dagliga arbetet
– Vi är praktiserande arkitekter som skrivit handboken utifrån våra egna erfarenheter och behov. Vi använder den själva i vårt dagliga arbete och kan därför pröva den praktiska nyttan och se utvecklingspotentialen till nästa upplaga. Man kan säga att användandet och författandet av handboken är integrerat i det dagliga arbetet, säger Martin.

Basfakta inom inredningsarkitektur
Med det nya kapitlet Rummet och rummets föremål ger handboken en mängd basfakta inom inredningsarkitektur. Kapitelförfattaren Karin Nyrén arkitekt SIR/MSA, radar upp flera användbara mått, beskrivningar av textilier, akustik, belysning och möblers sammansättningar samt går igenom rummets helhetsverkan. 

Ger en helhetssyn
– Målet med Arkitektens handbok har hela tiden varit att skapa en helhet som spänner över hela arkitektyrket, från samhällsplanering till inredning. Nu har vi äntligen nått ända fram, säger Martin och fortsätter:
– Som arkitekt behöver man ha en helhetssyn och förstå varandras utgångspunkter och aspekter, oavsett om man ritar hus, landskap eller arbetar med inredning. Med boken hoppas vi kunna ge dessa insikter och på så sätt hjälpa till att stärka vår yrkeskår.   

Nyckelord

Kontakter

Jonas Eklund
Kommunikatör
040-31 21 80
jonas.eklund@studentlitteratur.se

Bilder

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 344 miljoner kronor och har 130 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Studentlitteratur och Binogi i samarbete för likvärdigt lärande16.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Alla elever ska ha möjlighet att hänga med i undervisningen, oavsett förutsättningar. Därför tar nu Studentlitteratur och Binogi, två kunskaps- och utbildningsföretag med stark förankring i svensk skola, ett gemensamt steg för att ytterligare stärka stödet för elever och lärare. I samband med lanseringen av Studentlitteraturs nya läromedel Helios NO kommer handplockade, flerspråkiga undervisningsfilmer från Binogi att finnas kopplade och tillgängliga via Helios NO:s lärarpaket.

Student får pris för bästa rättsteoretiska examensarbete29.8.2023 14:43:07 CEST | Pressmeddelande

För andra året delas David Reidhavs pris ut för bästa rättsteoretiska examensarbete. När David Reidhav slutade som lektor i allmän rättslära vid Lunds universitet avtackades han av kollegor vid juridiska fakulteten med boken Juridiska grundbegrepp (Studentlitteratur, 2019). Nu används boken som litteratur på den kurs på juristprogrammet där David undervisade. I boken medverkar 14 lärare i rättsteori som kapitelförfattare och all royalty går till priset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye