Universeum

Ny utställning om hälsa på Universeum

Dela

Hur mår du? Det får du ta reda på i Hälsa, Universeums helt nya utställning om kroppen och själen. Med satsningen på ämnet hälsa vill Universeum öka ungas kunskaper och möjligheter att göra val för ett frisk liv i balans.

Media hälsas välkomna till invigningen och premiärdagen. Ta gärna med en testpatrull eller använd projektets pilotklasser, som finns i utställningen mellan kl 9.00 och 13.00. För besök vid andra tidpunkter, kontakta gärna Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 031-335 64 95.

Vi rör oss ett marathonlopp mindre i veckan idag jämfört med 1960-talet. Den psykiska ohälsan hos unga i Sverige har tredubblats sedan början av 1990-talet. Och hälften av alla svenskar är överviktiga. Trots detta utvecklas folkhälsan i Sverige positivt för befolkningen som helhet. Hur kommer det sig?

Med utställningen Hälsa vill Universeum öka kunskapen om de dagliga vanornas betydelse för välmående hos unga och vuxna. Genom den nya utställningen och ett engagerande program vill vi inspirera till att lära sig mer om god hälsa och positiva livsstilsförändringar.

Utställningen lanseras i två etapper. Etapp 1 har premiär nu på fredag, medan etapp 2 öppnar i februari 2016. Etapp 1 har fokus på fysisk aktivitet och består av åtta stationer där du utmanar dig själv – eller någon annan!

  • Rörlighet. Böj och sträck på kroppen! Hur långt kan du nå?
  • Balans. Klarar du att gå på en slack-line?
  • Energi. Kör rullstol för att förbränna energi.
  • Kondition. Hur många varv orkar du trampa på 30 sekunder? Hur hög blev din puls?
  • Snabbhet. Testa fötternas snabbhet på Norra Europas första Speed Court.
  • Uthållighet. Hur länge orkar du hänga? Ta tid och håll ut! Vem är mest envis?
  • Spänst. Hoppa och mät hur högt du kommer med hjälp av filmen i slow motion.
  • Styrka. Tävla i armbrytning vid ett äkta tävlingsbord och testa din ben- och armstyrka i olika maskiner.

Invigning

Hälsa invigs tillsammans med Universeums samarbetspartner och vänner fredag 13 november med start kl 8.00. Morgonen bjuder på ett panelsamtal med Jacob Lindh, humanbiolog inom idrottsvetenskaplig utbildning och forskning vid Göteborgs universitet, Viktoria Hurtig, pedagog och projektledare för utställningen och Heidi Andersson, 11-faldig världsmästarinna i armbrytning och känd som Armbryterskan från Ensamheten!

Program

8.00 Frukost
8.30 Panelsamtal
8.50 Tack till projektets partners
8.55 Öppning av utställningen tillsammans med Hälsas pilotklasser
9.00 Premiärvisning av nya utställningen och armbrytning med världsmästarinnorna Heidi Andersson och Fia Riesek!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum