Norrköpings kommun

Ny utställning på Norrköpings stadsmuseum berättar stadens historia

Dela

Lördagen den 19 juni öppnar utställningen Den utvalda staden på Norrköpings stadsmuseum, som tidigare i år utsågs till Årets museum 2021. Det är en lustfylld utställning som handlar om Norrköpings 1600- och 1700-tal, en spännande och händelserik tid i stadens historia som tidigare kommit lite i skymundan.

– Det är med stor stolthet och med enormt stor glädje som vi nu inviger utställningen. Med Den utvalda staden har man nu fullbordat berättelsen om Norrköping från stenålder till vår samtid. Det är en fantastisk utställning producerad av museets kompetenta och engagerade personal, säger Olle Johansson(S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden Norrköpings kommun.

Under 1600-talet växer Norrköping från en blygsam medeltida småstad till rikets näst största stad. Tidiga industrier börjar blomstra längs med Strömmen och gör staden betydelsefull i den växande stormakten Sverige. Staden är utvald, här ska stormaktidens nya regler och förordningar testas först, innan de blir gällande i hela riket. Ett tullplank inringar staden och det blir allt viktigare att veta vem som hör till och vem som står utanför.

1700-talet börjar med skrämmande tecken som förebådar olyckor, pesten kommer och 1719 bränns staden ner av ryssarna. När Norrköping återigen reser sig ankrar skepp i hamnen med fredliga varor som te, kryddor och kinesiskt porslin. Sockerbruk och tobaksplantager blir nya näringar som föder staden. Utställningen avslutas år 1800 då Norrköping blir skådeplats för riksdag och kungakröningen av Gustav IV Adolf.

– Jag är oerhört glad att vi nu kommer att bidra till ökad kunskap och förståelse om en tid som har betytt så oerhört mycket för Norrköping. Kopplingarna till vår samtid är delvis slående, bland annat genom pesten som tog halva Norrköpings befolknings liv i början av 1700-talet och dagens pandemi, men också black lives matter-rörelsen blir aktuell med anledning av att Louis DeGeer var involverad i slaveriet under denna period. Vi har mycket att lära av vår historia, säger Maria Jönsson, museichef på Norrköpings stadsmuseum.

– Det här är ett stort projekt för Norrköpings stadsmuseum och har tagit flera år att producera. Därför känns det fantastiskt roligt att nu få släppa in besökare och visa upp vår nya basutställning för stora och små, säger Sofia Wallin, producent för utställningen.

Den utvalda staden blir det senaste tillskottet i berättelsen om Norrköping och kommer att utgöra en del av de permanenta utställningarna på Norrköpings stadsmuseum. Utställningen har producerats av Norrköpings stadsmuseum i samarbete med formgivaren Mattias Åkesson.

Kontakt:
Maria Jönsson
Titel: museichef Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 072-724 40 77

Olle Johansson (S)
Titel: ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Telefon: 0730-20 17 20

Sofia Wallin
Titel: museitekniker och projektledare för Den utvalda staden
Telefon: 011-15 26 26
__________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Ladda ned bild
Bild av bevarad 1700-talsvägg från slaktaren Ertman Wulfs hus i Norrköping, Norrköpings stadsmuseum
Bild av bevarad 1700-talsvägg från slaktaren Ertman Wulfs hus i Norrköping, Norrköpings stadsmuseum
Ladda ned bild
Bild ur utställningen Den utvalda staden, Drottning Kristina.
Bild ur utställningen Den utvalda staden, Drottning Kristina.
Ladda ned bild
Votivskepp från 1600-talet som hängt i Hedvigs kyrka i Norrköping.
Votivskepp från 1600-talet som hängt i Hedvigs kyrka i Norrköping.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum