Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Ny vägledning om hälsa, sexualitet och jämställdhet – för de som möter nyanlända

Dela

Idag lanserar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ”Youmo i praktiken” som är en vägledning om att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet.

Vägledningen vänder sig till de vuxna som möter unga nyanlända för att ge dem tips och stöd på hur man kan prata om hälsa, jämställdhet, sexualitet, rättigheter, skyldigheter, normer och relationer med unga nyanlända på ett inkluderande sätt. Youmo i praktiken utgår från Youmo.se som är en webbsida för unga mellan 13-20 år med information om sex, hälsa, relationer och rättigheter på flera olika språk, arabiska, dari, somaliska, svenska, tigrinska och engelska.

- Det är viktigt att utgå från ett rättighetsperspektiv när vi pratar med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Det handlar om att alla unga i Sverige, oavsett vilken bakgrund de har eller vilket språk de talar, har rätt att få information och kunskap om dessa frågor. Det handlar till exempel om rätten att veta att du bestämmer över din egen kropp, kunskap om vart du ska vända dig om du mår dåligt och vad du kan göra för att må bra, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

MUCF har fått i uppdrag att i samverkan med den nationella webbaserade ungdomsmottagningen UMO inom Stockholms läns landsting för att ta fram, sprida och därefter utbilda utifrån en webbsida med information om hälsa och jämställdhet med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, riktad till unga nyanlända. Webbsidan youmo.se lanserades våren 2017.

- Det är vår förhoppning att vägledningen ”Youmo i praktiken” och utbildningsdagarna tillsammans med sajten youmo.se ska bidra till att fler unga i Sverige får den kunskap kring hälsa, jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som de har rätt till, säger Lena Nyberg.

Under hösten kommer MUCF, tillsammans med regionala aktörer runt om i Sverige, genomföra 10 utbildningsdagar för vuxna som möter unga nyanlända utifrån vägledningen och Youmo.se. Utbildningarna heter Rätt att veta! En utbildning om att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Det planeras även webbinarier under hösten som kommer vara öppna för alla som är intresserade att anmäla sig till.

Läs mer om Youmo här: https://www.mucf.se/webbplatsen-youmose

Prenumerera gärna på MUCF:s nyhetsbrev: https://www.mucf.se/nyhetsbrev

Prenumerera gärna på MUCF:s pressmeddelanden: https://www.mucf.se/prenumerera-pa-vara-pressmeddelanden

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Konferens för att arbeta med motbudskap och källkritik på sociala medier14.2.2017 01:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, anordnar imorgon en konferens där Facebook och Statens medieråd talar om hur man aktivt kan förebygga hat på nätet. Hat på nätet är en aktuell fråga för många som arbetar med barn och unga. Därför anordnar MUCF imorgon en konferens som ska fokusera på att arbeta med motbudskap och källkritik för att motverka och förebygga hat på nätet. Konferensen innehåller två delar där Facebook inleder med att berätta om hur man kan använda deras plattform för att arbeta aktivt med motbudskap med praktiska övningar. Senare på dagen presenterar Statens medieråd sitt arbete med medie- och informationskunskap (MIK) samt den pågående kampanjen No Hate Speech Movement. Dagen kommer att innehålla praktiska övningar och handfasta tips på hur man som organisation, kommun eller myndighet kan jobba med dessa frågor.   — Frågor kring hat på nätet och källkritik online har aldrig varit viktigare än idag. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här konfe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum