Statens medieråd

Ny video om föräldrars ansvar för barnens digitala liv

Dela

Inför Safer Internet Day den 9 februari presenterar nu Statens medieråd en ny video i sociala medier. Filmen, som har titeln ”45 sekunder om ditt barns digitala vardag”, sätter fokus på föräldrars ansvar när deras barn är på internet.

Video för föräldrar, 45 sekunder om ditt barns digitala liv. Regissör Anders Rune
Video för föräldrar, 45 sekunder om ditt barns digitala liv. Regissör Anders Rune

Den nya videon bygger på intervjuer med ”vanliga barn” om deras upplevelser av mobbning och hat i sociala medier.

– Tyvärr var det inte särskilt svårt att hitta barn och unga människor som hade råkat ut för tråkigheter. De vi till slut valde ut för att vara med i filmen var inga extremfall, snarare tvärtom. Vi fick höra många berättelser om sådant som man som vuxen verkligen önskar att barn skulle slippa hantera i sin vardag, säger regissören Anders Rune.

Filmen ingår i kampanjen No Hate Speech Movement, ett EU-projekt som i Sverige drivs av Statens medieråd. Anders Rune har tidigare gjort tre filmer mot mobbning och hat på internet för Statens medieråd. De riktar sig till barn och unga, till skillnad från den nya filmen.

– Den här gången valde vi att fokusera på barnens viktigaste resurs: föräldrarna. Föräldrarna tycker själva att de har ett stort ansvar, samtidigt som barnen upplever att de vuxna inte pratar med dem om vad de upplever på nätet, säger Johnny Lindqvist, kreativ projektledare.

– Det vi tror fattas hos många föräldrar är kunskap. Vet man inte så mycket om hur barnens digitala forum fungerar blir det svårt att föra ett naturligt samtal om vad som försiggår där. Det är detta filmen tar avstamp i, säger Johnny Lindqvist.

Statens medieråd följer upp filmen med ett kunskapspaket där bland annat fem konkreta råd till föräldrar ingår, samt olika aktiviteter i sociala medier på Safer Internet Day den 9 februari.

* * *

Se Anders Runes tidigare videor mot näthat:

* * *

NÅGRA SIFFROR

  • 90 procent av föräldrarna till barn och unga mellan 13 och 16 år anser sig ha ett mycket stort ansvar när det gäller skydd av barn och unga när de använder medier. Samma siffror gäller för åldersgruppen 9–12 år, och för 17–18 år är siffran något lägre, 79 procent.
  • Barnens liv på internet är något som oroar föräldrar. 65 procent av föräldrarna till barn mellan 13 och 16 år oroar sig för att deras barn ska bli mobbat eller hotat på nätet.
  • När vi däremot har frågat barn om hur ofta de och deras föräldrar eller andra vuxna brukar prata om saker de gjort eller sett på nätet svarar 48 procent av barnen i samma åldersgrupp (13–16 år) att de och deras föräldrar sällan eller aldrig pratar om saker de gjort eller sett på Internet.

Källa: Föräldrar & medier 2015 och Ungar & medier 2015, Statens medieråd 2015.

Video för sociala medier av regissör Anders Rune 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Video för föräldrar, 45 sekunder om ditt barns digitala liv. Regissör Anders Rune
Video för föräldrar, 45 sekunder om ditt barns digitala liv. Regissör Anders Rune
Ladda ned bild

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum