Stockholms läns sjukvårdsområde

​Ny webbplats för elitidrott och hälsa

Dela
Ny webbplats gör det lättare att hitta hjälp för elitidrottare och tränare som vill förbättra sin psykiska hälsa.

─ Vi ser att allt fler elitidrottare och tränare söker hjälp hos oss. Här får de hjälp att förbättra sin psykiska hälsa och därigenom prestera bättre idrottsligt. Att vi erbjuder digitala besök underlättar för många som reser eller bor på annan ort. Nu blir det dessutom lättare att hitta oss genom den nya webbplatsen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri på Elitidrott och hälsa inom Beroendecentrum Stockholm.

Mottagningen för Elitidrott och hälsa är ett samarbete, mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet, för att göra elitidrotten mer hållbar och förebygga långvarig problematik.

Elitidrott och hälsa ger stöd och hjälp till elitidrottare och tränare som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om beroende, depression, ångest, ätstörningar, utmattning och överträning. Behandlarna som jobbar på mottagningen har stor kunskap och förståelse för den miljö och de utmaningar som elitidrottare vistas i. Nu lanseras mottagningens nya webbplats.

På webbplatsen finns information om den hjälp som erbjuds på mottagningen men även idrottspsykologi, prestation och hälsa.

─ Vi hoppas att webbplatsen ökar kunskapen om hur vi arbetar på mottagningen och att vi kan sänka tröskeln som kan finnas att söka hjälp när du inte mår bra, säger Göran Kenttä, kompetensansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Elitidrottare och tränare som är aktiva i landslagssammanhang och över 18 år kan få hjälp på mottagningen för Elitidrott och hälsa. Även idrottare som nyligen avslutat sin elitkarriär är välkomna. Sedan öppningen 1 februari 2015 har över 300 personer fått hjälp på mottagningen.

De flesta som kommer till mottagningen erbjuds psykologisk behandling i form av kognitiv beteendeterapi (KBT), oftast med särskild hänsyn till idrottslig prestation. I vissa fall kan behandlingen kombineras med läkemedelsbehandling.

Många mår mycket bättre

De flesta som har fått hjälp tycker att de mår mycket bättre. Majoriteten har även blivit bättre på att hantera nervositet och negativa tankar/upplevelser kopplat till prestation.

Det genomsnittliga betyget för upplevd kompetens och bemötande efter genomförd behandling ligger på 4,7 på en skala 1-5, där 5 är mycket bra.

Få hjälp på mottagningen

Det går bra att söka till mottagningen från hela landet. Den som vill söka hjälp hos Elitidrott och hälsa kan göra en egenanmälan via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det första besöket görs på mottagningen men därefter kan besöken ofta ske digitalt.

Länk till webbplatsen:

elitidrottsmottagningen.se

För mer information 

Karin Hyland, Specialistläkare i psykiatri, Beroendecentrum Stockholm, telefon 08-123 470 10 (via kommunikatör Camilla Petersson)

Göran Kenttä, Kompetensansvarig för idrottspsykologi, Riksidrottsförbundet, telefon 070-564 52 16 (via pressansvarig Anna Setzman)

För att se det här innehållet från resources.mynewsdesk.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.    
För att se det här innehållet från resources.mynewsdesk.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Nyckelord

Kontakter

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-1912.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det fanns ingen skillnad i tid till återgång i arbete efter långvarig sjukskrivning för covid-19 mellan olika yrken eller yrkesgrupper, visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, (CAMM). Inte heller hög fysisk eller psykisk belastning i arbetet förlängde tiden till återgång i arbete. Däremot påverkade andra faktorer som när under pandemin sjukskrivningen skedde och ifall personen varit sjukskriven tidigare.

Metakognitiv terapi och vårdsamordnare effektivt mot ångestsyndrom och depression20.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Metakognitiv terapi är effektivt för att hjälpa den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom, vårdsamordnare som stöd leder till stora vinster för patienter med depression och många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum