Region Örebro län

Nya åldersgränser på 1177.se underlättar för unga och deras vårdnadshavare

Dela

Efter beslut i regionstyrelsen ska åldersgränserna på 1177.se nu uppdateras i syfte att underlätta för de barn, unga och vårdnadshavare som vill kontakta vården digitalt.

- Inte minst under pandemin visade det sig att de nuvarande åldersgränserna på 1177.se inte är optimala. I vissa fall har det till exempel varit svårt för vårdnadshavare att hjälpa sina yngre tonåringar med att boka tid eller förnya recept. Så ska det inte vara och nu genomför vi de här förändringarna i syfte att skapa ett smidigare och mer heltäckande system, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Det var vid dagens regionstyrelse som ledamöterna valde att dels ställa sig bakom den nationella utredning som visar de behov, krav och förutsättningar för åldersgränser i alla 1177-tjänster som kräver inloggning, dels realisera den för Region Örebro läns räkning.

- De digitala tjänster vi erbjuder måste hela tiden utvecklas med hänsyn till unga patienters behov samtidigt som vi måste inkludera vårdnadshavarna då de unga inte står på egna ben fullt ut. Det här beslutet är ett steg i den utvecklingen, säger Andreas Svahn.

De nya åldersgränserna för 1177.se innebär bland annat att:

  • Barn självständigt kan kontakta vården digitalt utan nedre åldersgräns. För tjänster som kräver säker identifiering behöver barnet ha en giltig e-legitimation.
  • Vårdnadshavare kan kontakta vården digitalt för sitt barns räkning fram till det att barnet fyller 18 år.
  • Från 13 års ålder får barn generell tillgång till all sin personliga journalinformation.
  • Vårdnadshavare har generell tillgång till barnets personliga journalinformation fram till det att barnet fyller 15 år.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande.
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum