Universeum

Nya apor firar midsommar i regnskogen

Dela

Regnskogen på Universeum har fått nya invånare. Goeldisaporna Abuna och Arinos har flyttat in och välkomnats med en midsommarbuffé dagen till ära. Förhoppningen är att paret på sikt ska få ungar och bidra till artens fortlevnad i det vilda.

Igår släpptes Goeldisaporna Abuna och Arinos ut i sitt nya hem Universeums regnskog. Efter en lite trevande start kände de sig snart som hemma och började utforska det stora hägnet. Ute i regnskogen hade djurvårdarna dukat upp en midsommarbuffé med sill, potatis och ägg framför midsommarstången.

– Det kan verka lite märkligt att ha midsommarfirande för aporna, men det som är en kul grej för våra gäster är samtidigt viktig miljöberikning för djuren, säger Daniel Iglesias, djurvårdare och ansvarig för däggdjur på Universeum.

Miljöberikning innebär till exempel att man förändrar livsmiljön, så som nya strukturer, dofter eller ljud, för att stimulera djuren. Att gömma mat är också en form av miljöberikning. Det är nyttigt för djuren att leta och jobba för sin föda – precis som i det vilda.

En hotad art

De nya Goeldisaporna är en hona och en hane födda 2013. De kom från Frankrike till Universeum tidigare i våras och har sedan dess suttit i karantän. När de nu har släppts ihop är förhoppningen att de ska fatta tycke för varandra. Och det verkar redan som att något är på gång.

– Efter ungefär femton sekunder tillsammans i bakutrymmet började Arinos och Abuna att para sig. Det återstår att se om det blir någon unge, men oavsett vilket så är deras parningsiver tecken på att de trivs och mår bra, säger Daniel Iglesias.

I det vilda lever Goeldisapan i Amazonas tropiska skogar. Dock är arten hotad då stora arealer regnskog skövlas och bränns. Det leder till att deras naturliga livsmiljö försvinner. Goeldisaporna på Universeum ingår i ett globalt projekt för att bevara arten. Det långsiktiga målet är att återinföra Goeldisapor från djurparker i återställda, skyddade regnskogsområden i Sydamerika. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center och en av de största attraktionerna i Sverige. Vårt uppdrag är att positivt påverka ungas attityder till naturvetenskap, teknik och matematik så att fler väljer att studera och arbeta inom dessa områden.

 

 

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Peter Wallenberg Jr inviger ny utställning på Universeum – välkommen på pressvisning av The Hub!31.1.2019 09:31:00Pressinbjudan

Den 8 februari går startskottet för Universeums kunskapssatsning på digital teknik och innovationskraft då The Hub invigs. En utställning som visar hur ny teknik kan ge verktyg och stärka förmågan att utveckla nya idéer. Utställningen syftar också till att bidra till ett ökat intresse för studier samt arbete inom IT och teknik. I The Hub utforskas den nya teknikens möjligheter och hur tekniska lösningar kan bidra till en hållbar framtid. Utställningen rymmer både tekniklabb och flera så kallade innovationsstationer där bland annat VR, AI och sensorteknik kan upplevas och provas på. Bakom satsningen står Universeum i samarbete med Saab, Ericsson, Chalmers och Göteborgs universitet. The Hubs innehåll har valts och utformats tillsammans med Pepp*. Fredagen den 8 februari kl 09.30 är du varmt välkommen på pressvisning. På plats finns då Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Carina Halvord, VD på Universeum, Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum