Jönköpings kommun

Nya besked från Migrationsverket angående evakueringsboenden i Jönköping

Dela

De evakueringsboenden som på kort tid tagits fram i Jönköpings kommun på uppdrag av länsstyrelsen via Migrationsverket kommer inte att användas i närtid. I ett brev från Migrationsverket ändrar myndigheten sin prognos och prioriterar därmed anläggningsboenden i de delar av landet där Migrationsverket har kontor.

- Kommunen har kraftsamlat kring den här uppgiften. Både anställda och frivilliga i civilsamhället har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Nu har vi fått nya besked att förhålla oss till och det gör att vi får tänka om och pausa den verksamhet som vi byggt upp, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun.

På några dagar i mars förvandlades det nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult till ett evakueringsboende för ukrainska flyktingar. Sängar, madrasser och kylskåp köptes in. För tillfället bor där drygt 60 personer. Dessa personer kommer i närtid att få boende på någon av Migrationsverkets anläggningar. Två andra boenden i kommunen, Bruksborg och Kålgårdshallen, ställdes också i ordning. Där hann aldrig verksamheten komma i gång.

- Jag vill passa på att tacka civilsamhället för insatserna och alla de frivilliga som skickat in till kommunen om att de är beredda att hjälpa till. Skulle situationen förändras framöver kan den här inventeringen få stor nytta, säger Stefan Österström

I brevet till landets kommuner skriver Migrationsverket att antalet människor som flyr från Ukraina till Sverige kan öka med kort varsel. Det är därför möjligt att Migrationsverket längre fram kommer att behöva hjälp med boendeplatser även från de kommuner som de just nu inte behöver stöd från.

- Nu har vi fått direktiv att inaktivera de boenden som vi tagit fram. Jönköpings län är inte prioriterat just nu av Migrationsverket. Samtidigt vet vi inte hur kriget i Ukraina utvecklas och vilka konsekvenser det får längre fram. Vi kommer fortsatt att ha en god beredskap i kommunen, säger Stefan Österström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Presskonferens angående föroreningarna i kvarteret Obygden13.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetet med att komma till rätta med föroreningarna i kvarteret Obygden går vidare in i ett viktigt skede. Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen, i nära dialog med de boende i området, arbetat med projektet. Syftet är att hitta ett åtgärdsalternativ för de föroreningar som en gammal kemtvättsverksamhet lämnat efter sig i ett bostadsområde i centrala Jönköping. Media hälsas välkomna till en presskonferens där företrädare för Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen kommer att berätta mer vad som händer i projektet på kort och lång sikt. Tid: Måndag 16 maj klockan 12.30 Plats: Rådhuset, Galleriet (plan 2) i Jönköping Presslegitimation kan krävas. Presskonferensen kommer att sändas live på www.jonkoping.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum