Uppsala kommun

Nya beslut för att utveckla Gottsundaområdet

Dela

Igår kväll beslutade Plan- och byggnadsnämnden att inleda detaljplaneläggning av ett stort område kring Gottsunda centrum. Gottsunda förväntas vidareutvecklas till ett ännu mer betydelsefullt regionalt samhällsservice- och handelscentrum – en stadsnod och knutpunkt för kollektivtrafik i södra Uppsala med anläggningar för fritidsaktiviteter och idrott och kultur. Ambitionen är att det ska leda till fler besökare från resten av kommunen.

- Beslutet innebär att kommunen kan inleda planläggning av nya kvarter och förändrad struktur i Gottsundaområdet som motsvarar cirka hälften av den bebyggelse som anges i Planprogrammet från 2019. Detta möjliggör utbyggnad av cirka 2 650 nya bostäder, 35 000 kvadratmeter nya lokaler för handel och verksamheter, 530 nya förskoleplatser samt nya idrottsanläggningar, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan och byggnadsnämnden.

- Gottsunda som stadsnod och knutpunkt för kollektivtrafik är central för en hållbar expansion i södra Uppsala. Vidareutvecklingen av Gottsunda kommer att bygga vidare på befintliga kvalitéer i nära samarbete med boende, verksamma samt offentliga och privata aktörer. Tillsammans ska vi bygga ett bättre och tryggare Gottsunda, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planområdet enligt nämndens beslut delas upp i fyra detaljplaner, med uppskattade tidpunkter för antaganden mellan 2023-2027. Långsiktigt hållbar utveckling – ekologiskt, ekonomiskt och socialt – genomsyrar kommunens arbete i såväl Gottsunda som andra områden.

Sedan 2015 har kommunen genomfört ett betydande antal medborgardialoger och samråd i Gottsundaområdet, för att säkerställa medborgares möjligheter till inflytande, delaktighet och medskapande i lokalsamhällets utveckling. Detta arbete fortsätter under hösten 2020, inom ramen för de förutsättningar som den pågående pandemin tillåter.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nya åtgärder ska förebygga smittspridning på högstadiet10.1.2021 15:20:11 CETPressmeddelande

Inför starten på vårterminen stoppar Uppsala kommuns grundskolor undervisning där elever från olika skolor samlas i gemensamma elevgrupper. Beslutet påverkar framförallt lektioner i vissa ämnen som moderna språk, modersmål och hemkunskap där det är vanligt att elever åker till en annan skola. Undervisning ska istället hållas på elevens hemskola eller genom fjärr- eller distansundervisning.

Flerpartiöverenskommelse om genomförande av fyrspårsavtalet7.1.2021 13:00:00 CETPressmeddelande

Uppsalas mittenstyre och Moderaterna kan idag presentera en överenskommelse om vägen framåt för genomförandet av fyrspårsavtalet och utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna där cykel, gång och kollektivtrafik kommer sättas i främsta rummet. Överenskommelsen innefattar mer blandad bebyggelse i de sydöstra stadsdelarna, ett framkomlighetspaket för södra Uppsala och en bostadssatsning på landsbygden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum