Nya bilskatter 2020 – det här har du rätt till vid leveransförsening

Dela

Den nya körcykeln WLTP ersätter nästa år den nuvarande NEDC. Därmed påverkas även fordonsskatten och bonus-malus. En och samma bil kan få olika skatt beroende på när den tas i trafik för första gången. WLTP gäller enbart nya bilar som registreras för första gången från och med 1 januari 2020.

Förändringarna gör att skatten höjs. Det kan innebära att fler vill ha levereras av bilen innan årsskiftet, vilket kan påverka leveranstiderna. Bilar som registreras efter årsskiftet belastas ovillkorligen med den nya, högre, skatten.

– Den som beställt en bil vars leverans blir försenad kan ha rätt till ersättning för den högre skatten, säger Carl-Erik Stjernvall.

Motorbranschens egna leveransvillkor anger 16 veckors leveranstid för en fabriksbeställd bil, eller 12 veckor för en ny bil generellt.

Här är M Sveriges tips gällande den nya bilskatten:

  • Fabriksbeställning
    Om leveransen försenas utöver det som anges i leveransvillkoren ska bilföretaget som har sålt bilen, ersätta dig som konsument för den extra kostnad som den högre skatten innebär.
  • Lagerbil
    Det brukar gå snabbt att få ut en lagerbil som redan väntar i bilhallen, men avtala för säkerhets skull om ett datum då leverans ska ske.
  • Osålda bilar tagna i trafik
    Var uppmärksam kring fordon som ställts på i trafik innan årsskiftet av bilhandlaren själv. De slipper höjd skatt, men samma dag som bilen ställs på börjar garantiperioden ticka.

Vid försening gäller generellt att företaget måste kontakta köparen. Om förseningen är väsentlig kan avtalet hävas utan kostnad.

Vid registrering till och med 31 december 2019 baseras bilens fordonsskatt på uppgivet koldioxidutsläpp vid blandad körning enligt NEDC, New European Driving Cycle, vilket namnet till trots alltså är det gamla systemet. Från och med 1 januari 2020 baseras fordonsskatten istället på uppgivet koldioxidutsläpp vid blandad körning enligt WLTP, som står för Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Bättre värde i bilen bra för konsumenter   5.12.2019 06:20:00 CETPressmeddelande

De senaste åren har nya regler och ändrade förutsättningar påverkat bilhandeln i Sverige, som exempelvis bonus-malus och den svaga kronan, som inneburit ökad export. Det har i sin tur minskat utbudet och bidragit till högre priser på begagnade bilar. Bilhandlare kan sätta en nästan lika hög prislapp på en 8–10 år gammal bil idag som för något år sedan, trots bilens högre miltal och ålder.

M Sverige avråder från internetköp av begagnade bilar4.12.2019 06:50:00 CETPressmeddelande

Den allt mer omfattande näthandeln har kommit att inkludera begagnade bilar och nu kan bilar klickas hem online direkt på skärmen. Men konsumenterna riskerar att gå miste om den trygghet som bilaffären ska innebära. Bilhandlarna lever inte upp till branschens egna villkor och marknaden blir rena vilda västern för konsumenterna. Riksförbundet M Sverige avråder därför från att köpa begagnade bilar direkt på internet där det finns en ”köp-knapp” i annonsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum