Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen
Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

Sida har i december beslutat om två nya digitaliseringsstöd på totalt 185 miljoner under fyra år till Världsbankens nya fond Digital Development Partnership, DDP, respektive organisationen Digital Impact Alliance, Dial, som ska bidra till hållbar ekonomisk utveckling.
Digitaliseringen ska skapa förutsättningar för fattigdomsbekämpning och undvika att utvecklingsländer hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen, vilket skulle kunna riskera ytterligare marginalisering.
– Dial hjälper exempelvis låg- och medelinkomstländer att använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och att upphandla teknik inom den offentliga sektorn. Världsbanksfonden DDP riktar stöd till utvecklingsländer att utveckla digitala samhällstjänster och att stärka medborgarnas digitala färdigheter för att ta sig ur fattigdom, säger Carl Elmstam, metod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet.
Båda organisationerna jobbar med förutsättningar för digitalisering, att skapa tillgång till information och bidra till fattigdomsminskning och ökad välfärd i utvecklingsländer. Fokus är på de mest marginaliserade i låginkomstländer under parollen ”uppkoppling åt alla”.
Trots att en betydande andel av mänskligheten har tillgång till grundförutsättningar som elektricitet och mobiltäckning hindras ändå miljarder från att dra nytta av digitala tjänster. Bland de största hindren finns kostnad, kunskaper, brist på relevanta tjänster och oro över säkerheten. Kvinnor och människor utanför städer är uppkopplade i betydligt lägre grad än andra grupper.
Båda stöden ska bidra till regeringens strategi Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2018–2022 och dess mål om förbättrad tillgång till och ökad användning av öppen, säker och fri informations- och kommunikationsteknologi.
– Ett uppkopplat och digitaliserat samhälle har bättre förutsättningar att nå biståndsmålen finansiell inkludering, handel, privatsektorutveckling, sociala trygghetssystem, sysselsättning och ekonomisk egenmakt för kvinnor, säger Carl Elmstam.
Världsbanksfonden Digital Development Partnership, DDP
- DDP hjälper länder göra internet tillgängligt för hela befolkningen. Tillgång till information, digitala finansiella tjänster och digital teknologi är viktiga förutsättningar för att öka och förbättra fattiga människors möjligheter till att kunna göra olika val.
- DDP hjälper länder att stärka medborgarnas digitala färdigheter att kunna utnyttja digitala tjänster och möjligheter för att göra bättre val och ha tillgång till priser, marknader, sjukvård och jobbmöjligheter vilket hjälper människor att ta sig ur fattigdom.
- Stödjer länders regeringar med att utveckla digitala infrastruktur för att tillhandahålla och administrera samhällstjänster som sjukvård, skatter, finansiella frågor och sociala skyddsnät.
- DDP ger ett riktat stöd till utvecklingsländer när de tar lån från Världsbanken för digital utveckling. DDP har bidragit med kunskap och råd till lån och investeringar som i dagsläget uppgår till 5,5 miljarder USD.
- Har både privata och offentliga partners; förutom Sverige också Google, Danmark, Finland, GSMA, Japan, Korea, Microsoft och Storbritannien.
- Sidastödet består av 60 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.
Organisationen Digital Impact Alliance, Dial
- Sida var 2015 med och skapade Dial och organisationen går nu in i en andra fas
- Är en oberoende aktör vars arbetsmodell är att testa och bekräfta en idé eller teori som de sedan tillgängliggör för andra att arbeta utifrån
- Har identifierat hinder för effektiv digital utveckling, och har tagit fram arbetsmetoder och standarder för att undanröja dessa hinder. Dessa har fått stor spridning och har bidragit till större samordning bland andra utvecklingsaktörer.
- Dial bidrar till att beslutsfattare använder mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns
- Dial bidrar till att stärka kompetensen och förutsättningarna för inköp och upphandling av teknik i låg- och medelinkomstländer, då den nödvändiga kompetensen ofta saknas inom den offentliga sektorn för hur upphandling och teknik bäst kan användas för positiv förändring
- Sidastödet består av 125,5 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.
Länkar med mer information: https://digitalimpactalliance.org och https://www.worldbank.org/en/programs/digital-development-partnership
Nyckelord
Kontakter
Carl ElmstamMetod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet
Tel:+46732572537Carl.Elmstam@sida.seMattias Bengtsson ByströmPressekreterare
Tel:+46 703 78 84 29mattias.bengtsson.bystrom@sida.seBilder





Dokument
Om
För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)
Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.
Fortsatt stöd för svenskt bistånd16.12.2020 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenskarnas inställning till biståndet ligger kvar på samma nivå som förra året, visar biståndsmyndigheten Sidas årliga mätning. En klar majoritet, 76 procent, anser precis som förra året att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i fattiga länder. I år tror färre än tidigare att den extrema fattigdomen kan avskaffas innan 2030, vilket är ett av de Globala målen.
Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CET | Pressmeddelande
Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.
Hyresavtal tecknat om Sidaflytt till Rissne30.11.2020 16:41:50 CET | Pressmeddelande
På måndagen den 30 november tecknade Sida hyresavtal om att flytta till fastigheten Ursviks Entré i Rissne i Sundbybergs kommun. Biståndsmyndighetens nya lägre årshyra blir 23 miljoner för 11 500 kvadratmeter. Överdirektör Marie Ottosson ser fram emot att Sida ska få moderna lokaler med större möjligheter till att arbeta flexibelt för ett bättre bistånd.
Sida ger stöd till flyktingar från Tigray25.11.2020 15:53:07 CET | Pressmeddelande
Efter senaste tidens oroligheter i etiopiska delstaten Tigray är ett stort antal människor på flykt undan våldet. Biståndsmyndigheten Sida har nu beviljat ett stöd på 4 miljoner kronor till flyktingar som tagit sig över gränsen till Sudan, där 30 000 ska få hjälp med hygien, rent vatten och sanitet, och med att få skydd från våld samt psykosocialt stöd.
Sverige stärker kampen mot könsstympning25.11.2020 09:47:43 CET | Pressmeddelande
Tre miljoner flickor riskerar varje år att drabbas av könsrelaterat våld och könsstympning. Ofta är de också i riskzonen för barnäktenskap, avbruten skolgång och begränsade möjligheter till utveckling. Därför ökar nu Sida sitt stöd till världens hittills bredaste FN-insats för att stoppa könsstympning i 16 afrikanska länder till 2030.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum