Sida

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen

Dela

Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.

Sida har i december beslutat om två nya digitaliseringsstöd på totalt 185 miljoner under fyra år till Världsbankens nya fond Digital Development Partnership, DDP, respektive organisationen Digital Impact Alliance, Dial, som ska bidra till hållbar ekonomisk utveckling.

Digitaliseringen ska skapa förutsättningar för fattigdomsbekämpning och undvika att utvecklingsländer hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen, vilket skulle kunna riskera ytterligare marginalisering.

– Dial hjälper exempelvis låg- och medelinkomstländer att använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och att upphandla teknik inom den offentliga sektorn. Världsbanksfonden DDP riktar stöd till utvecklingsländer att utveckla digitala samhällstjänster och att stärka medborgarnas digitala färdigheter för att ta sig ur fattigdom, säger Carl Elmstam, metod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet.

Båda organisationerna jobbar med förutsättningar för digitalisering, att skapa tillgång till information och bidra till fattigdomsminskning och ökad välfärd i utvecklingsländer. Fokus är på de mest marginaliserade i låginkomstländer under parollen ”uppkoppling åt alla”.

Trots att en betydande andel av mänskligheten har tillgång till grundförutsättningar som elektricitet och mobiltäckning hindras ändå miljarder från att dra nytta av digitala tjänster. Bland de största hindren finns kostnad, kunskaper, brist på relevanta tjänster och oro över säkerheten. Kvinnor och människor utanför städer är uppkopplade i betydligt lägre grad än andra grupper.

Båda stöden ska bidra till regeringens strategi Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2018–2022 och dess mål om förbättrad tillgång till och ökad användning av öppen, säker och fri informations- och kommunikationsteknologi.

– Ett uppkopplat och digitaliserat samhälle har bättre förutsättningar att nå biståndsmålen finansiell inkludering, handel, privatsektorutveckling, sociala trygghetssystem, sysselsättning och ekonomisk egenmakt för kvinnor, säger Carl Elmstam.

Världsbanksfonden Digital Development Partnership, DDP

 • DDP hjälper länder göra internet tillgängligt för hela befolkningen. Tillgång till information, digitala finansiella tjänster och digital teknologi är viktiga förutsättningar för att öka och förbättra fattiga människors möjligheter till att kunna göra olika val.
 • DDP hjälper länder att stärka medborgarnas digitala färdigheter att kunna utnyttja digitala tjänster och möjligheter för att göra bättre val och ha tillgång till priser, marknader, sjukvård och jobbmöjligheter vilket hjälper människor att ta sig ur fattigdom.
 • Stödjer länders regeringar med att utveckla digitala infrastruktur för att tillhandahålla och administrera samhällstjänster som sjukvård, skatter, finansiella frågor och sociala skyddsnät.
 • DDP ger ett riktat stöd till utvecklingsländer när de tar lån från Världsbanken för digital utveckling. DDP har bidragit med kunskap och råd till lån och investeringar som i dagsläget uppgår till 5,5 miljarder USD.
 • Har både privata och offentliga partners; förutom Sverige också Google, Danmark, Finland, GSMA, Japan, Korea, Microsoft och Storbritannien.
 • Sidastödet består av 60 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Organisationen Digital Impact Alliance, Dial

 • Sida var 2015 med och skapade Dial och organisationen går nu in i en andra fas
 • Är en oberoende aktör vars arbetsmodell är att testa och bekräfta en idé eller teori som de sedan tillgängliggör för andra att arbeta utifrån
 • Har identifierat hinder för effektiv digital utveckling, och har tagit fram arbetsmetoder och standarder för att undanröja dessa hinder. Dessa har fått stor spridning och har bidragit till större samordning bland andra utvecklingsaktörer.
 • Dial bidrar till att beslutsfattare använder mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns
 • Dial bidrar till att stärka kompetensen och förutsättningarna för inköp och upphandling av teknik i låg- och medelinkomstländer, då den nödvändiga kompetensen ofta saknas inom den offentliga sektorn för hur upphandling och teknik bäst kan användas för positiv förändring
 • Sidastödet består av 125,5 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Länkar med mer information: https://digitalimpactalliance.org och https://www.worldbank.org/en/programs/digital-development-partnership

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Svensk tjänstepension investeras i hållbar utveckling16.6.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Genom en garanti från biståndsmyndigheten Sida kan 1,5 miljarder i privata medel investeras i en obligation med fokus på hälsa och social utveckling. Pengarna lånas ut till företag i låg- och medelinkomstländer av tjänstepensionsbolaget Alecta och försäkringsbolaget Afa försäkring. Danske Bank, fondförvaltaren responsAbility och Sida har samarbetat för att göra detta möjligt. Det är första gången som Sida utfärdar en garanti till en hållbarhetsobligation med privata investerare. Målet är förbättrad hälsa, en viktig grundsten för att människor ska ta sig ur fattigdom.

Humanitärt stöd till civilbefolkningen i Gaza och på Västbanken28.5.2021 17:41:25 CEST | Pressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat om 53 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till drabbade av den senaste tidens strider i Gaza och på Västbanken. Civilbefolkningen har drabbats hårt med många döda och skadade och behoven är stora av sjukvård och mediciner men också av vatten, mat, sanitet, tak över huvudet, bränsle och psykosocialt stöd för traumatiserade barn och ungdomar.

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF21: Mobilisering för digital motståndskraft – ett fritt, öppet och säkert internet i kölvattnet av pandemin3.5.2021 15:27:00 CEST | Pressinbjudan

Ska internet vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet? Digitaliseringen i samhället har ökat rejält under pandemin. Miljarder människor kan tack vare utvecklade digitala verktyg fortsätta jobba, kommunicera och sköta ärenden trots att samhällen helt eller delvis stängts ner. Men ökad digitalisering har också en mörk baksida: en växande klyfta mellan de som har och de som inte har tillgång till internet, men allra allvarligast är kanske att statsmakter ökat sin kontroll av media, nätaktivister, MR-försvarare och andra med hjälp av övervakningstekniker och nedstängning av internet. Den 10–12 maj arrangeras för sjunde gången Stockholm Internet Forum (SIF). Eventet, som i år är helt digitalt, kommer under tre dagar att samla många intressanta deltagare, med nära tusen personer anmälda. Deltagarna är nätaktivister, demokratiföreträdare och journalister från hela världen. SIF erbjuder en plattfo

Rekordmånga i behov av humanitärt stöd under pandemin28.4.2021 18:36:47 CEST | Pressmeddelande

Antalet människor i behov av humanitärt stöd har nått nya rekordnivåer. På bara ett år har behoven av humanitärt stöd och skydd ökat med 40 procent, från 168 miljoner människor under 2020 till 235 miljoner människor i år. Fler drabbas av konflikt och naturkatastrofer men ökningen beror kanske framför allt på covid-19 som drabbat människor hårt över hela världen. Däremot följer inte finansieringen denna branta behovskurva, under förra året var bara hälften av FN:s appeller finansierade. Sida fördelar nu stöd till drabbade ur en rekordstor humanitär budget på drygt 4,2 miljarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum