Sida

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen

Dela

Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.

Sida har i december beslutat om två nya digitaliseringsstöd på totalt 185 miljoner under fyra år till Världsbankens nya fond Digital Development Partnership, DDP, respektive organisationen Digital Impact Alliance, Dial, som ska bidra till hållbar ekonomisk utveckling.

Digitaliseringen ska skapa förutsättningar för fattigdomsbekämpning och undvika att utvecklingsländer hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen, vilket skulle kunna riskera ytterligare marginalisering.

– Dial hjälper exempelvis låg- och medelinkomstländer att använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och att upphandla teknik inom den offentliga sektorn. Världsbanksfonden DDP riktar stöd till utvecklingsländer att utveckla digitala samhällstjänster och att stärka medborgarnas digitala färdigheter för att ta sig ur fattigdom, säger Carl Elmstam, metod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet.

Båda organisationerna jobbar med förutsättningar för digitalisering, att skapa tillgång till information och bidra till fattigdomsminskning och ökad välfärd i utvecklingsländer. Fokus är på de mest marginaliserade i låginkomstländer under parollen ”uppkoppling åt alla”.

Trots att en betydande andel av mänskligheten har tillgång till grundförutsättningar som elektricitet och mobiltäckning hindras ändå miljarder från att dra nytta av digitala tjänster. Bland de största hindren finns kostnad, kunskaper, brist på relevanta tjänster och oro över säkerheten. Kvinnor och människor utanför städer är uppkopplade i betydligt lägre grad än andra grupper.

Båda stöden ska bidra till regeringens strategi Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2018–2022 och dess mål om förbättrad tillgång till och ökad användning av öppen, säker och fri informations- och kommunikationsteknologi.

– Ett uppkopplat och digitaliserat samhälle har bättre förutsättningar att nå biståndsmålen finansiell inkludering, handel, privatsektorutveckling, sociala trygghetssystem, sysselsättning och ekonomisk egenmakt för kvinnor, säger Carl Elmstam.

Världsbanksfonden Digital Development Partnership, DDP

 • DDP hjälper länder göra internet tillgängligt för hela befolkningen. Tillgång till information, digitala finansiella tjänster och digital teknologi är viktiga förutsättningar för att öka och förbättra fattiga människors möjligheter till att kunna göra olika val.
 • DDP hjälper länder att stärka medborgarnas digitala färdigheter att kunna utnyttja digitala tjänster och möjligheter för att göra bättre val och ha tillgång till priser, marknader, sjukvård och jobbmöjligheter vilket hjälper människor att ta sig ur fattigdom.
 • Stödjer länders regeringar med att utveckla digitala infrastruktur för att tillhandahålla och administrera samhällstjänster som sjukvård, skatter, finansiella frågor och sociala skyddsnät.
 • DDP ger ett riktat stöd till utvecklingsländer när de tar lån från Världsbanken för digital utveckling. DDP har bidragit med kunskap och råd till lån och investeringar som i dagsläget uppgår till 5,5 miljarder USD.
 • Har både privata och offentliga partners; förutom Sverige också Google, Danmark, Finland, GSMA, Japan, Korea, Microsoft och Storbritannien.
 • Sidastödet består av 60 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Organisationen Digital Impact Alliance, Dial

 • Sida var 2015 med och skapade Dial och organisationen går nu in i en andra fas
 • Är en oberoende aktör vars arbetsmodell är att testa och bekräfta en idé eller teori som de sedan tillgängliggör för andra att arbeta utifrån
 • Har identifierat hinder för effektiv digital utveckling, och har tagit fram arbetsmetoder och standarder för att undanröja dessa hinder. Dessa har fått stor spridning och har bidragit till större samordning bland andra utvecklingsaktörer.
 • Dial bidrar till att beslutsfattare använder mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns
 • Dial bidrar till att stärka kompetensen och förutsättningarna för inköp och upphandling av teknik i låg- och medelinkomstländer, då den nödvändiga kompetensen ofta saknas inom den offentliga sektorn för hur upphandling och teknik bäst kan användas för positiv förändring
 • Sidastödet består av 125,5 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Länkar med mer information: https://digitalimpactalliance.org och https://www.worldbank.org/en/programs/digital-development-partnership

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida-stöd till människor som flyr undan våldet i Myanmar1.4.2021 15:15:00 CEST | Pressmeddelande

Den hårdnande situationen i Myanmar har lett till att tusentals människor i sydöstra delen av landet tvingats fly undan militärregimens attacker. Sida har nu beviljat akut stöd på tre miljoner kronor till internflyktingar med kontanter till basvaror köksutrustning och hygienkit. En stor andel av internflyktingarna är barn som nu är traumatiserade av våldet, och en del av stödet går till att utbilda föräldrar och skolpersonal i hur man ger barn psykosocialt stöd och till skolkit.

Bistånd i Myanmar omprövas efter militärkuppen16.2.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida avbryter delar av det svenska stödet till Myanmar. Detta efter att militären återtog makten i landet för två veckor sedan. Det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida. Däremot fortsätter Sida att stödja de krafter i landet som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.

Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CET | Pressmeddelande

Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum