Sida

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen

Dela
Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.

Sida har i december beslutat om två nya digitaliseringsstöd på totalt 185 miljoner under fyra år till Världsbankens nya fond Digital Development Partnership, DDP, respektive organisationen Digital Impact Alliance, Dial, som ska bidra till hållbar ekonomisk utveckling.

Digitaliseringen ska skapa förutsättningar för fattigdomsbekämpning och undvika att utvecklingsländer hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen, vilket skulle kunna riskera ytterligare marginalisering.

– Dial hjälper exempelvis låg- och medelinkomstländer att använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och att upphandla teknik inom den offentliga sektorn. Världsbanksfonden DDP riktar stöd till utvecklingsländer att utveckla digitala samhällstjänster och att stärka medborgarnas digitala färdigheter för att ta sig ur fattigdom, säger Carl Elmstam, metod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet.

Båda organisationerna jobbar med förutsättningar för digitalisering, att skapa tillgång till information och bidra till fattigdomsminskning och ökad välfärd i utvecklingsländer. Fokus är på de mest marginaliserade i låginkomstländer under parollen ”uppkoppling åt alla”.

Trots att en betydande andel av mänskligheten har tillgång till grundförutsättningar som elektricitet och mobiltäckning hindras ändå miljarder från att dra nytta av digitala tjänster. Bland de största hindren finns kostnad, kunskaper, brist på relevanta tjänster och oro över säkerheten. Kvinnor och människor utanför städer är uppkopplade i betydligt lägre grad än andra grupper.

Båda stöden ska bidra till regeringens strategi Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2018–2022 och dess mål om förbättrad tillgång till och ökad användning av öppen, säker och fri informations- och kommunikationsteknologi.

– Ett uppkopplat och digitaliserat samhälle har bättre förutsättningar att nå biståndsmålen finansiell inkludering, handel, privatsektorutveckling, sociala trygghetssystem, sysselsättning och ekonomisk egenmakt för kvinnor, säger Carl Elmstam.

Världsbanksfonden Digital Development Partnership, DDP

  • DDP hjälper länder göra internet tillgängligt för hela befolkningen. Tillgång till information, digitala finansiella tjänster och digital teknologi är viktiga förutsättningar för att öka och förbättra fattiga människors möjligheter till att kunna göra olika val.
  • DDP hjälper länder att stärka medborgarnas digitala färdigheter att kunna utnyttja digitala tjänster och möjligheter för att göra bättre val och ha tillgång till priser, marknader, sjukvård och jobbmöjligheter vilket hjälper människor att ta sig ur fattigdom.
  • Stödjer länders regeringar med att utveckla digitala infrastruktur för att tillhandahålla och administrera samhällstjänster som sjukvård, skatter, finansiella frågor och sociala skyddsnät.
  • DDP ger ett riktat stöd till utvecklingsländer när de tar lån från Världsbanken för digital utveckling. DDP har bidragit med kunskap och råd till lån och investeringar som i dagsläget uppgår till 5,5 miljarder USD.
  • Har både privata och offentliga partners; förutom Sverige också Google, Danmark, Finland, GSMA, Japan, Korea, Microsoft och Storbritannien.
  • Sidastödet består av 60 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Organisationen Digital Impact Alliance, Dial

  • Sida var 2015 med och skapade Dial och organisationen går nu in i en andra fas
  • Är en oberoende aktör vars arbetsmodell är att testa och bekräfta en idé eller teori som de sedan tillgängliggör för andra att arbeta utifrån
  • Har identifierat hinder för effektiv digital utveckling, och har tagit fram arbetsmetoder och standarder för att undanröja dessa hinder. Dessa har fått stor spridning och har bidragit till större samordning bland andra utvecklingsaktörer.
  • Dial bidrar till att beslutsfattare använder mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns
  • Dial bidrar till att stärka kompetensen och förutsättningarna för inköp och upphandling av teknik i låg- och medelinkomstländer, då den nödvändiga kompetensen ofta saknas inom den offentliga sektorn för hur upphandling och teknik bäst kan användas för positiv förändring
  • Sidastödet består av 125,5 miljoner kronor under fyra år, 2020–2023.

Länkar med mer information: https://digitalimpactalliance.org och https://www.worldbank.org/en/programs/digital-development-partnership

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Kvinnlig vårdpersonal använder en pekskärm i en sal med patienter.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial
Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
På Malawi har mobildata använts för att förstå var hälsokliniker gör mest nytta. Foto: Christopher Neu, TechChange/Dial Syntolkning: Två män sitter utomhus med en bärbar dator i knät.
Ladda ned bild
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Foto: Sarah Farhat, Världsbanken
Ladda ned bild
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Foto: Charlotte Kesl, Världsbanken
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye