Svenska kyrkan

Nya Ducatus har fokus på kommande avtalsrörelse och nytt pensionsavtal

Dela

Snart stundar 2017 med avtalsrörelse för Svenska kyrkans parter. – Arbetstidsfrågorna blir en av de viktigaste frågorna. Det säger Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations VD Helen Källholm i nya numret av Ducatus, magasinet om att leda och arbeta i kyrka och begravningsverksamhet.

Snart stundar 2017 med avtalsrörelse för Svenska kyrkans parter.

Helen Källholm ser framför sig en avtalsrörelse där målet blir att i samförstånd mellan de olika parterna arbeta fram ett kollektivavtal som stödjer arbetsgivarnas verksamhetsmål.

Arbetsgivarorganisationen har förberett arbetet bland annat genom att i olika referensgrupper fånga upp vad Svenska kyrkans arbetsgivare tycker är viktigt för att underlätta den dagliga verksamheten.

– Vi har bland annat fått in starka indikationer på att just arbetstider anses vara ett komplext område. Det säger Cecilia Herm, arbetsgivarorganisationens förhandlingschef, och fortsätter:

– De många olika reglerna leder till tillämpningsproblem som kan försvåra för arbetsledare och andra med personalansvar, exempelvis vid schemaläggning.

Utförlig pensionsskola inför fortsatta förhandlingar

Två experter inom pensionsfrågor, P-O Westerlund och Per Andelius förklarar utmaningarna med marknadens olika pensionssystem, med anledning av de pågående förhandlingarna om nytt tjänstepensionsavtal.

–Vi vill få till ett ekonomiskt hållbart avtal som ger kostnadskontroll och förutsägbarhet även när det gäller pensioner för anställda med de högsta lönerna, förklarar Helen Källholm.

Under vinjetten Yrke i kyrkan berättar Anna Wandebäck om utmaningar och glädjeämnen i sin roll som personalchef i Norrköpings pastorat med 250 årsanställda. På annan plats i tidningen möter läsaren landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson som berättar hur han tar hjälp av naturen i Borås och Askim för att skapa minneslundar som kan såväl ge tröst som fungera som en plats för rekreation.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Organisationen tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkans anställda, ger utbildning, rådgivning och service inom arbetsgivar- och begravningsfrågor.

www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum