Europaparlamentet

Nya EU-regler för asyl- och migrationshantering på gång: Digitalt samråd med Europaparlamentariker Tomas Tobé (M)

Dela

Hur ska de nya reglerna för asyl- och migrationshantering se ut? Vad innebär den för Sverige och andra medlemsländer i EU? Och hur påverkas asylsökande och andra migranter? Tomas Tobé (M), som ansvarar för frågan i Europaparlamentet, bjuder in till ett digitalt samråd måndag den 17 maj.

Sedan länge har EU:s medlemsländer försökt komma överens om gemensamma regler för asyl och migration, dock utan att lyckas. I september 2020 presenterade EU-kommissionen en så kallad migrations- och asylpakt i ett nytt försök att åstadkomma hållbarhet och förutsebarhet på området. Ett centralt förslag i pakten är en asyl- och migrationshanteringsförordning, som bl.a. handlar om vilket medlemsland som ska ansvara för prövningen av en asylansökan som lämnats in i EU och att förbättra fastställelseprocessen i syfte att bl.a. motverka sekundära förflyttningar.

Tomas Tobé (M) är Europaparlamentets föredragande i frågan, vilket innebär att han företräder parlamentet i förhandlingarna med medlemsländernas regeringar och EU-kommissionen. Välkommen till ett digitalt panelsamtal där Tomas Tobé berättar om sitt arbete och där också statssekreterare Lars Westbratt redogör för regeringens syn på frågan. Även representanter för Migrationsverket, Röda Korset och Svenska Amnesty medverkar. 

Datum: Måndag 17 maj
Tid: Kl. 14.00–15.30
Plats: Europaparlamentets YouTube-kanalMedverkande:
Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)
Lars Westbratt, statssekreterare hos justitieminister Morgan Johansson
Caroline Andersson, migrationsexpert Migrationsverket
Alexandra Segenstedt, senior rådgivare i migrationsfrågor Röda Korset
Madelaine Seidlitz, jurist Svenska Amnesty

Moderator:
Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum