Linköpings kommun

Nya feriearbeten i samarbete med näringslivet

Dela

Fler gymnasieungdomar ska få möjlighet till feriearbete i sommar. Bildningsnämnden har tagit beslut om ett pilotprojekt där privata företag får möjlighet att ta emot feriearbetare mot att kommunen betalar halva lönekostnaden.

Pandemin bedöms fortsatt minska ungdomars möjligheter att få ett sommarjobb. För att förbättra deras möjlighet till inträde på arbetsmarknaden kommer Linköpings kommun utöka antalet platser för gymnasieungdomar som vill ha feriearbete. Bildningsnämnden har beslutat att genomföra ett pilotprojekt där privata företag får möjlighet att ta emot feriearbetare mot att kommunen betalar halva lönekostnaden.

– Det är viktigt att vi är med och bidrar så att fler ungdomar får erfarenheter från arbetslivet, något som kan vara svårt att lösa på egen hand särskilt nu i pandemin. Projektet ger fler ungdomar möjligheten att få ett jobb trots det ansträngda ekonomiska läge som råder för många företag, säger Åsa Wennergren (L) bildningsnämndens ordförande.

Satsningen, som innebär att nya feriejobb kan skapas, riktar sig till ungdomar som gått ut år 1 och 2 i gymnasiet.

Samarbetsavtal

I korthet innebär den nya satsningen att Linköpings kommun tecknar ett samarbetsavtal där mottagande näringsidkare anställer feriearbetaren och därmed har arbetsmiljöansvar, handledaransvar och betalar avtalsenlig lön. Linköpings kommun subventionerar halva lönekostnaden. Näringsidkaren måste uppfylla ett antal krav, förutom att verksamheten ska finnas i Linköping måste kollektivavtal finnas, näringsidkaren ska vara registrerad för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter och inte ha några skulder hos Kronofogden.

Bakom beslutet ligger ett så kallat nämndinitiativ från oppositionen. 

– Jag tycker att det är ett bra förslag och då spelar inte avsändaren någon roll, utan jag kommer alltid att utgå från det som är bäst för medborgarna. Det här är positivt för ungdomarna och kan ge fler chansen till ett arbete i sommar. Nu hoppas jag att många företagare i Linköping vill vara med och samarbeta kring detta, säger Åsa Wennergren (L).Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum