Umeå kommun

Nya fristadsgäster i Umeå

Dela

Musikerna Hiro Mohammadamini och Frya Ahmadi, med kurdiskt ursprung från Iran, har för en tid sedan anlänt till Umeå som fristadsgäster. De är en musikalisk duo under namnet Hero & Frya, som i Iran har förföljts, hotats, åtalats och i olika omgångar arresterats för såväl sin musikaliska gärning som sina publika framträdanden och musikvideos på YouTube. Fristadsprogrammet innebär att de erbjuds ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk inom kulturen. Syftet är att Hero och Frya fritt ska kunna arbeta med sin musik.

– Det är väldigt glädjande att Umeå, nu för tredje gången, kan hälsa fristadsgäster välkomna. Hero och Frya kommer från en plats där yttrandefrihet, fri press och demokrati inte existerar. Att erbjuda dem en fristad i Umeå är ett sätt att visa vårt engagemang för musiker runt om i världen, samtidigt som det kan bli ett tillskott till Umeås kulturliv, säger Helena Smith, ordförande i kulturnämnden.

Under tiden i Umeå är det Hero och Fryas förhoppning, att kunna fortsätta sin musikaliska karriär, men också söka musikalisk fortbildning. De vill även skapa en plattform för de kurdiska rösterna.

Hero och Fryas bakgrund
Hero och Frya är en musikalisk duo som kombinerar pop och rock med traditionella iransk-kurdiska inslag. Hero och Frya lanserade sitt första album Regay Mal 2012. Sedan dess har de kontinuerligt publicerat musik online. De har fått en utmärkelse från Fox Media 2013 efter en konsert med 2 000 åhörare. I december 2019 släppte de en cover på en låt från den förbjudna gruppen Kiosk som handlar om protesterna som bröt ut i Iran i november 2019. De har en stor mängd följare såväl via deras Youtubekanal som via Instagram. Deras sånger har ofta ett tema som bygger på kärlek, fördrivning, förtryck och kurdisk självständighet.

ICORN – International Cities of Refuge Network
ICORN heter den organisation som arbetar med fristäder. Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer. Umeå har varit medlem i ICORN sedan 2016. Medlemmarna består av städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefriheten, gästfrihet och internationell solidaritet.

Boka träff med Hero och Frya
Finns intresse av att träffa Hero och Frya för en intervju ber vi er kontakta Leif Mårtensson, koordinator för fristadsprojektet.

Kontakt:
Leif Mårtensson
koordinator för fristadsprojektet
leif.martensson@umea.se
090-16 33 52
070-556 16 49

Nyckelord

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum