Trafikverket

Nya gång- och cykelbron över Norrström öppnar 21 juni

Dela

Måndag den 21 juni klockan 09.00 öppnar en viktig cykelled för stockholmarna igen. Då är Getingmidjans nya gång- och cykelbro över Norrström, mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen klar. Bron stängdes i mars förra året och ersattes med en tillfällig färja. Nu har Trafikverket bytt ut den gamla gång- och cykelbron mot en helt ny.

– Vi är glada att nu kunna öppna gång- och cykelbron för de hundratals cyklister och tusentals fotgängare som dagligen brukar trafikera den. Vi hoppas att ännu fler cyklister och fotgängare kommer använda den nya bron som är säkrare, tystare och trivsammare, säger Getingmidjans projektchef Lena Backe.

Den nya bron har breddats på ett par ställen med bänkar som har utsikt över Riddarfjärden, och den har räcken med belysning. Efter öppnandet kommer Trafikverket även att montera ett säkerhets- och bullerskydd av härdat glas utefter järnvägsbrons västra sida som kommer att skärma av tågtrafikens buller för gående och cyklister. Dessa arbeten stör inte framkomligheten på gång- och cykelbron.

I fjol behövde Trafikverket ta bort gång- och cykelbron över Norrström för att komma åt att utföra arbetena på järnvägsbron intill – ett viktigt jobb på den så kallade Getingmidjan, som är en av de mest trafikerade tågsträckorna i landet och påverkar punktligheten i hela Sverige.

Den nya gång- och cykelbron mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen börjar och slutar på samma ställen som den tidigare bron.

Efter öppnandet den 21 juni slutförs även betongreparationer på de befintliga brostöden.

Gratis pendelbåt till och med 30 juni
Under året som gång- och cykelbron varit stängd har gratis pendelbåtar fungerat som ersättningstrafik för fotgängare och cyklister mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen. Båtarna slutar att trafikera sträckan och kör sin sista tur måndag den 30 juni.

Hela förbindelsen är öppen
Från den 21 juni är därmed förbindelsen mellan Söder Mälarstrand och Klara Mälarstrand, över Riddarholmen, öppen igen. Dock är bron mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen endast avsedd för gångtrafik, och cykelleden går via Gamla Stan. På Riddarholmen är gång- och cykeltrafiken framkomlig men omledd på grund av arbeten.

Fakta om Getingmidjan
• Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför moderniserar, rustar vi upp och renoverar vi järnvägen så att den ska kunna bli som ny.

• På sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra – Getingmidjan – görs en av de viktigaste och mest komplexa satsningarna i landet. Korkar Getingmidjan igen drabbas tågresenärer i hela Sverige.

• Efter tre sommaravstängningar och några kortare avstängningar under hela projekttiden färdigställer vi sträckan 2021.

• Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Allt moderniseras och byts ut. Efter upprustningen kommer Getingmidjan ha samma placering och två spår precis som idag, men med en ny teknisk livslängd på 80 år.

Kontakter

Lena Backe, projektchef Getingmidjan
Mejl: lena.backe@trafikverket.se,
Tfn,direkt: 010-123 85 75

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00, öppet vardagar kl 8:00-16:30

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum