Linköpings kommun

Nya grepp ska locka äldre stanna kvar

Dela

Linköpings kommun ska i ett pilotförsök ge högre pension till äldre medarbetare som väljer att arbeta kvar. Kommunens arbetsplatser ska också analysera arbetsmiljö och arbetsorganisation utifrån ett åldersperspektiv. Pensionsrådgivning är en annan insats kommunens personalutskott beslutar att införa.

– Vi är glada över att kunna presentera de här insatserna. Det finns en ålderdiskriminering på arbetsmarknaden där äldre medarbetares kompetens inte uppskattas och tas tillvara som den borde, säger personalutskottets ordförande Daniel Andersson (L).

År 2050 så kommer en fjärdedel av Sveriges befolkning att vara 65 år eller äldre. När färre ska försörja fler blir det nödvändigt att fler jobbar högre upp i åldrarna än vad som sker idag.

Personalutskottet gav i höstas HR-direktören i uppdrag att presentera förslag på hur kommunen som arbetsgivare kan främja anställning efter 67 år.

– Det har blivit svårt att rekrytera tillräckligt många kompetenta medarbetare. Vi behöver locka fler att arbeta kvar längre för att kunna erbjuda medborgarna skola och omsorg av hög kvalitet, säger Daniel Andersson.

Flera undersökningar visar att det finns många olika motiv till varför vissa personer väljer att fortsätta arbeta, medan andra går i pension direkt vid 65 års ålder. Den egna hälsan är det som mest påverkar beslutet. Man kan se att välutbildade och högavlönade arbetar högre upp i åldrarna. Till de starkaste skälen att fortsätta hör stimulerande arbetsuppgifter och personligt engagemang i arbetet.

Ekonomin är inte det starkaste skälet för fortsatt arbete, men konsekvensen för den anställde av det är att den månatliga pensionen senare blir högre. För kommunen blir arbetsgivaravgiften lägre för medarbetare som fyllt 66 år.

Förslagen

Ett av HR-direktörens förslag är att mellanskillnaden i arbetsgivaravgift används för att finansiera extra pensionsavsättningar för den anställde. Detta skulle innebära en extra månatlig avsättning på 1000-2000 kr beroende på individens lönenivå.  Personalutskottet beslutar därför om att införa detta som ett pilotförsök.

Kommunens arbetsplatser får i uppdrag att analysera de generella förutsättningarna för äldre ur ett arbetsmiljöperspektiv. En sådan analys kan utföras tillsammans med företagshälsovård eller annan sakkunnig partner.

Ett annat pilotförsök blir att kommunen erbjuder pensionsrådgivning med inriktning på ett längre arbetsliv för medarbetare +55 år.

Det ska vara tydligt för den enskilde medarbetaren att kommunen har en positiv inställning till fortsatt arbete. Den attityden ska framgå i styrdokument och intern kommunikation.


För ytterligare information kontakta personalutskottets ordförande Daniel Andersson (L), telefon 0722-40 07 71 

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum