Universeum

Nya huvudpartnern Saab stärker Universeums AI-satsning

Dela

Universeum satsar stort på digitalisering med särskilt fokus på visualiseringsteknik och AI. Mitt i vetenskapscentrets stora utvecklingssprång ökar teknikföretaget Saab sitt engagemang i verksamheten och blir huvudpartner. Parternas gemensamma ambition är att öka intresset för teknik och teknikyrken.

Visualiseringsteknik och AI är stora kunskapsfält som redan idag har fundamental påverkan på samhällsutvecklingen. Men hur får allmänhet och skola tillgång till ny kunskap om innovationer och forskning? Här spelar Universeum en viktig roll genom att vara en publik arena tillgänglig för alla, säger VD Carina Halvord.

– Universeum har hittills bara snuddat vid AI, medan Saab har arbetat länge med begreppet och kommit långt inom området. Att få Saab som huvudpartner ger ett kraftfullt stöd till vårt uppdrag generellt och innehållsutveckling inom AI specifikt. Vi är väldigt stolta över att knyta ännu ett globalt framgångsrikt teknikföretag till oss.

Saab erbjuder världsledande lösningar inom försvar och säkerhet. Saabs vice VD Anders Carp berättar att företagets produkter i allt högre grad är mjukvarubaserade och att AI är ett område som Saab satsar stort på.

– Forskning och utveckling utgör en stor del av Saabs verksamhet och där är samverkan en viktig bit. Bland våra medarbetare finns stark teknisk expertis och som huvudpartner ser vi fram emot att bidra med vårt kunnande till Universeums spännande satsningar exempelvis inom AI och matematik.

Det övergripande syftet för samarbetet är att skapa intresse för teknik och teknikyrken. Det blir allt svårare att rekrytera rätt kompetens för de företag som verkar i teknikintensiva branscher och det gäller särskilt inom AI och områden där komplex IT-utveckling är kritiska framgångsfaktorer.

– Det är oerhört viktigt för hela samhället att väcka ungas intresse för teknik och stimulera livslångt lärande. Efterfrågan på tekniskt kunnande blir allt större och dagens unga är våra framtida ledare och medarbetare. Saabs samarbete med Universeum är en investering i framtiden, konstaterar Anders Carp.

Digitalisering och hållbar utveckling är genomgående teman i Universeums framtidssatsningar. Även AI kommer man ta sig an utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det är absolut nödvändigt, menar Universeums utvecklingschef Björn Edlund, eftersom frågor kring AI och framtiden kommit att bli allt mer aktuella. Det gäller inte bara för företag utan också för skolan och den breda allmänheten. Han flaggar samtidigt för att de enkla lösningarna kanske inte är de mest effektiva:

– Vi måste se sammanhangen och sätta saker i kontext. Det fungerar till exempel inte att bara visa häftiga AI-lösningar om problemet egentligen är att ingenjörsstudenternas matematikkunskaper är för låga, vilket gör att alldeles för få fullföljer sina universitetsstudier. Jag är glad att vi har med oss Saab i ett långsiktigt partnerskap, som gör att vi kan kan jobba tillsammans på flera fronter under lång tid.

På Universeum är man övertygade om att unga och vuxna måste få ta del av ny och ofta svårtillgänglig kunskap, men på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Utställningar och interaktiva stationer mixas med program och aktiviteter för att nå både bredd och djup.

– Ny teknik eller naturvetenskapliga forskningsrön, i ett sammanhang som visar hur det påverkar ens eget liv, är en omvälvande upplevelse. För AI kan det handla om allt från sensorteknik till innovationer inom undervattensteknik vilka båda, när man får möjlighet att sätta sig in i dem, visar sig ha svar på flera av de miljöutmaningar vi står inför, förklarar Björn Edlund och fortsätter:

– Att samarbeta med dem som sitter på spetskompetensen ger Universeum fantastiska möjligheter att utveckla kunskapsupplevelser som kan ge människor nya perspektiv, framtidshopp och vilja att vara en del av den här spännande utvecklingen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Carina Halvord, VD Universeum
Carina Halvord, VD Universeum
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden. Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum