Hyresgästföreningen Riksförbundet

Nya hyror klara för Vara Bostäders hyresgäster

Dela
Förhandlingarna för årets hyror mellan Hyresgästföreningen och kommunala Vara Bostäder är klara, efter medling i Hyresmarknadskommittén, HMK. Lägenheterna kommer få en årlig hyreshöjning på 4,5 procent i snitt från den 1 januari. Bostadsbolagets ursprungliga krav var 6,5 procent.

Från den 1 januari 2023 höjs hyrorna för Vara Bostäders 608 lägenheter med 4,5 procent i snitt. De nybyggda lägenheter som har presumtionshyra höjs med 2,55 procent. Förhandlingsresultatet innebär att hyresgästerna får två månaders retroaktiv höjning, som kommer att fördelas på två månadshyror.

Vara Bostäder yrkade först på en höjning på 6,5 procent, något som ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen, Murat Solmaz, menar att de inte gick med på:

— Vi har varit tydliga med att inte godkänna en högre hyreshöjning än vad som har varit absolut nödvändigt. Vi möts av rekordmånga hyresgäster som är oroliga över deras ekonomi och hyra. Vi har sett att bolaget har en förändrad ekonomisk situation med tanke på världsläget. Men, som vi också kan se utifrån HMK:s beslut, är det inte rimligt att hyresgästerna ska ta hela smällen.

Eftersom Hyresgästföreningen och Vara Bostäder inte kunde komma överens valde Vara Bostäder att stranda hyresförhandlingarna. Då hamnade ärendet i Hyresmarknadskommittén, HMK. I HMK hamnar förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Vara Bostäder. Det är nu HMK som tagit beslutet om årets höjning.

— Helst hade vi sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna. Vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv, avslutar Murat Solmaz.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebär överenskommelsen att hyran höjs med i snitt 265 kr/månad, vilket kan jämföras med Vara Bostäders hyreshöjningskrav på 382 kr/månad.

För mer information, kontakta:

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Regional pressjour BÄSK
010-459 14 27
press.regionbask@hyresgastforeningen.se

Kontakter

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum