Skogsstyrelsen

Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst

Dela
Med hjälp av digitala riskkartor kan skogsägare se var risken är som störst för angrepp av granbarkborren. Snart vaknar skadeinsekten ur sin vintervila och Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att ta hjälp av de uppdaterade och mer träffsäkra kartorna i sin mobil eller dator.
Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp. Illustration: Skogsstyrelsen
Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp. Illustration: Skogsstyrelsen

Även kommande vår och sommar kommer många skogsägare i framför allt Götaland och Svealand att drabbas av stora skogsskador och ekonomiska förluster på grund av granbarkborren som kan döda stora friska granar.

Skogsstyrelsens riskkartor omfattar Götaland och Svealand förutom Gotland, men också länen Gävleborg och Västernorrland. Kartorna visar var olika riskfaktorer för granbarkborre sammanfaller och blir ett viktigt verktyg i kampen mot granbarkborren. Kartorna bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens. (Nedan finns länk till kartorna!)

Stora områden berörs

Över lag visar kartorna att det finns stora områden i såväl Götaland som Svealand som riskerar nya angrepp i sommar. Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen, torr mark och tidigare angrepp.

– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelsen.

I den nya versionen av kartverktyget har underlaget blivit ännu mer träffsäkert och visar med bättre precision vilka områden som har hög eller mycket hög risk för angrepp. Det har också gjort att arealerna med stor risk har ökat.

Digital granbarkborreskola för skogsägare

Ytterligare ett sätt för skogsägare att förbereda sig inför svärmningen är att gå den nya Granbarkborreskolan som Skogsstyrelsen och projektet Stoppa borrarna tagit fram. Det är en digital utbildning där skogsägaren får kunskap om hur angreppen upptäcks, hur granbarkborrarna kan bekämpas, och hur skogen kan skötas för att förebygga framtida angrepp. Skogsstyrelsen uppmanar även skogsägarna att följa svärmningsövervakningen på Skogsstyrelsens webbplats för att se när risken för angrepp är som störst.

När värmen nått över 18 plusgrader börjar granbarkborrarna att svärma och letar då efter lämpliga granar att föröka sig i. Som skogsägare är det viktigt att hitta de nya angreppen i tid. Ju tidigare träden avverkas och forslas bort från skogen, desto bättre blir bekämpningseffekten och desto mer virkesvärde kan räddas.

Så tar du fram riskkartan i Öppna karttjänster: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/karttjanster/kartor-over-skador-pa-skog/

Klicka på "Skador på skog" i den gröna rutan längst upp till höger. Då får du upp kartverktyget. Klicka på fliken "Skador på skog". Klicka sedan på knappen "Val av karta" och klicka i kartan för Granbarkborre riskindex. Kartan går att zooma och du kan dra i reglaget för riskindex i rutan som heter "Granbarkborre riskindex".

Mer information:

Frida Carlstedt, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 0660-26 65 56, frida.carlstedt@skogsstyrelsen.se

Patrik Karlsson, projektledare, Skogsstyrelsen, 021-15 36 38, patrik.karlsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl:  pressjour@skogsstyrelsen.se

Fler länkar:

Ta fram riskkartan i Mina sidor (för skogsägare, kräver inlogg): https://www.skogsstyrelsen.se/mina-sidor/

Granbarkborreskolan: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/kunskapsportalen/granbarkborreskolan/

Svärmningsövervakning: https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/svarmningsovervakning/

Gör dig redo för årets granbarkborresvärmning: https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/insekter/granbarkborre/

Bilder

Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp. Illustration: Skogsstyrelsen
Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp. Illustration: Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum