Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst

Även kommande vår och sommar kommer många skogsägare i framför allt Götaland och Svealand att drabbas av stora skogsskador och ekonomiska förluster på grund av granbarkborren som kan döda stora friska granar.
Skogsstyrelsens riskkartor omfattar Götaland och Svealand förutom Gotland, men också länen Gävleborg och Västernorrland. Kartorna visar var olika riskfaktorer för granbarkborre sammanfaller och blir ett viktigt verktyg i kampen mot granbarkborren. Kartorna bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens. (Nedan finns länk till kartorna!)
Stora områden berörs
Över lag visar kartorna att det finns stora områden i såväl Götaland som Svealand som riskerar nya angrepp i sommar. Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen, torr mark och tidigare angrepp.
– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelsen.
I den nya versionen av kartverktyget har underlaget blivit ännu mer träffsäkert och visar med bättre precision vilka områden som har hög eller mycket hög risk för angrepp. Det har också gjort att arealerna med stor risk har ökat.
Digital granbarkborreskola för skogsägare
Ytterligare ett sätt för skogsägare att förbereda sig inför svärmningen är att gå den nya Granbarkborreskolan som Skogsstyrelsen och projektet Stoppa borrarna tagit fram. Det är en digital utbildning där skogsägaren får kunskap om hur angreppen upptäcks, hur granbarkborrarna kan bekämpas, och hur skogen kan skötas för att förebygga framtida angrepp. Skogsstyrelsen uppmanar även skogsägarna att följa svärmningsövervakningen på Skogsstyrelsens webbplats för att se när risken för angrepp är som störst.
När värmen nått över 18 plusgrader börjar granbarkborrarna att svärma och letar då efter lämpliga granar att föröka sig i. Som skogsägare är det viktigt att hitta de nya angreppen i tid. Ju tidigare träden avverkas och forslas bort från skogen, desto bättre blir bekämpningseffekten och desto mer virkesvärde kan räddas.
Så tar du fram riskkartan i Öppna karttjänster: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/karttjanster/kartor-over-skador-pa-skog/
Klicka på "Skador på skog" i den gröna rutan längst upp till höger. Då får du upp kartverktyget. Klicka på fliken "Skador på skog". Klicka sedan på knappen "Val av karta" och klicka i kartan för Granbarkborre riskindex. Kartan går att zooma och du kan dra i reglaget för riskindex i rutan som heter "Granbarkborre riskindex".
Mer information:
Frida Carlstedt, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 0660-26 65 56, frida.carlstedt@skogsstyrelsen.se
Patrik Karlsson, projektledare, Skogsstyrelsen, 021-15 36 38, patrik.karlsson@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Fler länkar:
Ta fram riskkartan i Mina sidor (för skogsägare, kräver inlogg): https://www.skogsstyrelsen.se/mina-sidor/
Granbarkborreskolan: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/kunskapsportalen/granbarkborreskolan/
Svärmningsövervakning: https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/svarmningsovervakning/
Gör dig redo för årets granbarkborresvärmning: https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/insekter/granbarkborre/
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Inventering: Älgens skador på skogen i Götaland fortsatt för höga29.5.2023 08:20:44 CEST | Pressmeddelande
13 procent av de unga tallarna i Götaland har fått skador av älgens bete under senaste året. Det visar den årliga inventeringen av drygt 17 000 provytor i södra Sverige. Det är med någon procentenhet den lägsta siffran sedan mätningarna började 2016 men fortfarande högt över målet på maximalt fem procent.
Nu svärmar granbarkborren – torr sommar kan ge nya miljardförluster för skogsägare16.5.2023 09:08:37 CEST | Pressmeddelande
Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både nedblåsta och stående granar i södra delarna av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Blir det en varm och torr sommar kan det bli skador och förluster för miljonbelopp.
Unikt råd klubbade mål för jämställdhet inom skogssektorn26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den unika satsningen på Skogssektorns jämställdhetsråd börjar nu ta tydlig form. Vid rådets möte den 25 april beslutades hur arbetet för en jämställd skogssektor konkret ska fortsätta. För första gången har gemensamma mål tagits fram.
Ny studie: så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism20.4.2023 08:07:55 CEST | Pressmeddelande
Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ser en attraktiv skog ut för den som söker rekreation, vila och nöje, visar en ny studie som Skogsstyrelsen låtit göra. Därför läggs nu förslaget att börja mäta och utvärdera en rad indikatorer för att framtida generationer ska kunna fortsätta njuta av våra skogar.
Håkan först ut i Blekinge att plugga ett dike för klimatet17.4.2023 08:06:04 CEST | Pressmeddelande
Markägaren Håkan Björkman i Mörkamåla är först ut i Blekinge med att återväta dikad torvmark. Han gör därmed en betydelsefull insats för klimatet. Följ med fredagen den 21 april när vi visar Blekinges första dikesplugg, en fördämning i diket som gör att markerna blir återvätade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum