Miljömärkning Sverige

Nya krav på leksaker styr mot en mer cirkulär ekonomi

Dela

De nya kriterierna innebär ännu striktare krav på kemikalier och på material som främjar den cirkulära ekonomin. Problemet i dag är att råvara som används i leksaker, som till exempel trä och plast, kan vara förorenad och då olämplig att återanvända.

Dessutom utsätts de mest sårbara för onödiga risker när leksaker innehåller oönskade ämnen. En ny dansk studie från DTI, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, visar att mer än 100 kemikalier som används i plastleksaker kan vara skadliga för barns hälsa. 

Studien visar att barn i rikare länder omges av många leksaker i plast, i snitt 18 kg plastleksaker per barn. De problematiska ämnena fanns i mjukgörare, flamskyddsmedel och parfymer.

– Barn är särskilt utsatta för påverkan av oönskade kemiska ämnen. Därför är Svanen är ett bra riktmärke för såväl föräldrar som inköpare till förskola och skola som vill göra hållbara val. De ska inte behöva vara kemister för att välja rätt leksaker  säger  Ulf Eriksson, rådgivare för leksaker på Miljömärkning Sverige.

Faktaruta:Svanens nya krav för leksaker:

 • Miljö- och hälsoegenskaper hos kemikalier som används i material och i ytbehandling.
 • Förbud mot användning av ämnen som kan orsaka cancer, skada gener eller förmåga till reproduktion.
 • Förbud mot tungmetaller, parfymer, nanopartiklar, ftalater och bisfenoler (A, B, F, S, AF).
 • Bomull ska vara ekologisk eller återvunnen.
 • Metall måste innehålla en hög andel återvunnen råvara eller tillverkas med lägre klimatavtryck.
 • Plast måste vara återvinningsbart.
 • Träråvara med hög andel från certifierade hållbara skogsbruk.
 • Optimerad design av förpackningen för att inte transportera runt luft.
 • Krav på material i förpackningen för att främja återvinning
 • Arbetsförhållanden där internationella regler  som ILO:s konventioner måste följas, som t ex förbud mot barnarbete.
 • Kraven i EU:s leksaksdirektiv uppfylls.

Läs samtliga krav här: Leksaker 095 (svanen.se)

Faktaruta: Svanens krav skärps kontinuerligt

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Syftet med Svanen är att vägleda konsumenter till bra val för miljön.   Produktens hela livscykel från råvaror till produktion, användning och återvinning ingår därför i bedömningen när kraven utarbetas. 

Kraven på Svanmärkta produkter utvärderas och skärps kontinuerligt så att kraven ställs utifrån den senaste kunskapen och utvecklingen på marknaden. Det innebär också att licensen är tidsbegränsad och att alla tillverkarare måste bevisa att deras produkter uppfyller de nya kraven. Annars förlorar de rätten att använda Svanen i marknadsföring.

Rapport från DTI

Studie av kemikalier i plastleksaker

För kommentarer:

Ulf Eriksson, Rådgivare+46 (0)8-55 55 24 44, ulf.eriksson@svanen.se.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Nya nordiska mötesplatsen stärker den gröna omställningen26.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan 800 miljarder SEK användas så att den offentliga konsumtionen bidrar mer till att målen i Agenda 2030? En ny enkät från ModUpp2030 om partiernas politik för hållbar upphandling, presenteras för civilminister Ida Karkiainen med flera. Hur kan dagens hållbarhetskommunikation styras upp? Vi står vid ett vägskäl, greenwashing måste minska så att fler konsumenter vägleds och kan ställa om till en mer hållbar livsstil, visar Svanens The Report #3. Med konsument- och finansmarknadsminister Max Elger. Det är två av nyheterna på den nya mötesplatsen Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan 17-18 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum