Linköpings kommun

Nya kultur- och idrottsformer ska få möjlighet att växa

Dela

Nya kultur- och idrottsformer ska kunna utvecklas vid sidan av de mer etablerade föreningarna i Linköping. Därför ska kultur- och fritidsförvaltningen under hösten börja se över både bidrags- och bokningssystemet för föreningarna.

Cosplay är en av de nya kulturformerna som växer fram.
 

I det nuvarande bidragssystemet finns begränsningar som inte längre är rimliga och relevanta för alla föreningar som söker bidrag. En förstudie har visat att sökkriterierna inte är anpassade för nya kultur- och idrottsformer, vilket gör att dessa föreningar inte söker bidrag eller nekas bidrag och därmed hindras från att växa.

– Vi måste hänga med i den snabba utvecklingen som har skett på området där nya idrotter och kulturformer har utvecklats, som exempelvis cosplay, e-sport och wakeboard. Alla föreningar ska ha samma förutsättningar att kunna växa och det är fundamentalt för hur Linköpings kultur- och idrottsliv ska se ut i framtiden, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mer allmänt hållna bidragskriterier skulle gynna alla föreningar bättre och kultur- och fritidsförvaltningen ska därför ta fram ett förslag på ett nytt bidragssystem. De föreningar som finns i kommunen kommer att kunna vara med och tycka till om hur det nya systemet ska fungera.

Kultur- och fritidsförvaltningen ska
 även se över bokningssystemet för hallar. Även små och nyetablerade föreningar ska kunna få tider för träning och tiderna ska användas effektivt.

– Jag vill att de grupper som diskrimineras i dag ska få mer tillgång till kultur- och fritidsaktiviteter. Det är exempelvis många HBTQ-personer som aldrig har idrottat och många med funktionsvariationer har svårt att hitta en plats. De föreningar som jobbar aktivt med inkludering ska kunna få resurser för det, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP).

För ytterligare information och kommentarer kontakta kultur- och fritidsnämndens ordförande .Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) telefon 0736-00 56 50.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum