Nya metoder halverade antalet fimpar i Skärholmen
För några veckor sedan startade Håll Sverige Rent och JTI ett pilotprojekt i Skärholmen för att få gator och torg fria från fimpar. Nu har de första resultaten från projektet kommit – och det handlar om rejäla minskningar. Antalet fimpar har halverats.

Att rökare slänger fimpar runt sig är inget nytt, men nu prövas nya metoder för att komma tillrätta med problemet. Genom så kallad ”nudging”, där man vänligt och återkommande påminner rökare att hålla rent runt sig, ska man få en renare gatumiljö.
Projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Japan Tobacco International och nu funderar man på att låta kampanjen expandera till andra delar av Sverige.
– Fimpen är skräpets värsting. Plasten i filtret bryts inte ner i naturen och innehåller dessutom en lång rad ämnen som är mycket farliga för djur- och naturliv. Genom det här samarbetet når vi fram till rökarna med vårt budskap om att fimpnedskräpning är ett stort problem, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Genom dekaler, klistermärken och annat informationsmaterial har rökarna i Skärholmen under två veckor påmints om att fimpa på angivna platser istället för att slänga fimparna direkt på marken, samtidigt som Direkten-anslutna butiker delat ut fickaskkoppar till personer som köper cigarettpaket som en del av kampanjen. Mätningar visar att fimpnedskräpningen har halverats.
– Fler som röker tar sitt ansvar om vi hjälper dem på traven. Nudging handlar om att tydligt visa på alternativ till att slänga fimpen på marken. Vi är glada över att vi genom det här initiativet tillsammans med Håll Sverige Rent och Direkten lyckats med den här enorma minskningen av nedskräpning, säger JTI:s Sverige-VD Andrew Shannon.
Konceptet med nudging, där man med små enkla steg försöker ändra ett invant konsumentbeteende, har visat sig effektivt på många områden tidigare. Kampanjelementen har tagits fram av Beteendelabbet som bland annat specialiserat sig på just den här typen av projekt.
– Färska studier visar att rökare är en av de grupper som skräpar ner i större utsträckning än genomsnittet. Kan vi prata direkt till rökarna har vi större chanser att ändra beteendemönster och se till att fimparna hamnar där de hör hemma framöver, avslutar Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.
Fimpen – en skräpig historia
Enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs fimpar motsvarande ca 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år i Sverige. Det gör fimpen till lite av skräpets värsting i våra offentliga miljöer. Filtret i cigaretterna består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som visserligen bryts ner över tid men som även lagrar andra gifter som är skadliga för miljö och natur. Fimpar som slängs på gatan bidrar alltså inte bara till att stadsbilden ser oren ut, utan de slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och hamnar i vattendrag, sjöar och hav.
Kontakt:
Håll Sverige Rent:
Sebastian Holmström
072 006 55 08
JTI:
Nahir Aslan
nahir.aslan@jti.com
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Gävle är årets Håll Sverige Rent-kommun4.12.2020 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Gävle vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun. Priset delades ut under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan i dag.
Fem tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2020 14:51:31 CET | Pressmeddelande
Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Flen, Gävle, Kalmar och Ystad chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut nu på fredag den 4 december under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan.
Parker och naturområden skräpigare under corona17.11.2020 09:57:29 CET | Pressmeddelande
I en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort går det att se vissa effekter som coronapandemin har haft på nedskräpningen.
Här är årets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor11.11.2020 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart! Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium är Mjölnartorpets förskola i Karlstad, Läroverket i Hudiksvall och Nicolaiskolan i Helsingborg. Vinnarna utses av Håll Sverige Rent i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.
De kan vinna årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola21.10.2020 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Om tre veckor har 13 förskolor och skolor runt om i Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
1300 skolor och förskolor tävlar om att bli årets mest hållbara13.10.2020 14:47:36 CEST | Pressmeddelande
Om knappt en månad har förskolor och skolor runt om i hela Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
Skräpigt tänkt, regeringen!6.10.2020 09:25:23 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rent har i tre år arbetat på uppdrag av regeringen med nationella informationskampanjer för att förebygga nedskräpning. Från årsskiftet tas pengarna för det arbetet bort. ”Det är oroväckande särskilt som människor i år har hittat ut i naturen och tagit med sig nedskräpningen dit”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum