Håll Sverige Rent

Nya metoder halverade antalet fimpar i Skärholmen

Dela
För några veckor sedan startade Håll Sverige Rent och JTI ett pilotprojekt i Skärholmen för att få gator och torg fria från fimpar. Nu har de första resultaten från projektet kommit – och det handlar om rejäla minskningar. Antalet fimpar har halverats.
Foto: Andreas Frössberg
Foto: Andreas Frössberg

Att rökare slänger fimpar runt sig är inget nytt, men nu prövas nya metoder för att komma tillrätta med problemet. Genom så kallad ”nudging”, där man vänligt och återkommande påminner rökare att hålla rent runt sig, ska man få en renare gatumiljö.

Projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Japan Tobacco International och nu funderar man på att låta kampanjen expandera till andra delar av Sverige.

– Fimpen är skräpets värsting. Plasten i filtret bryts inte ner i naturen och innehåller dessutom en lång rad ämnen som är mycket farliga för djur- och naturliv. Genom det här samarbetet når vi fram till rökarna med vårt budskap om att fimpnedskräpning är ett stort problem, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Genom dekaler, klistermärken och annat informationsmaterial har rökarna i Skärholmen under två veckor påmints om att fimpa på angivna platser istället för att slänga fimparna direkt på marken, samtidigt som Direkten-anslutna butiker delat ut fickaskkoppar till personer som köper cigarettpaket som en del av kampanjen. Mätningar visar att fimpnedskräpningen har halverats. 

– Fler som röker tar sitt ansvar om vi hjälper dem på traven. Nudging handlar om att tydligt visa på alternativ till att slänga fimpen på marken. Vi är glada över att vi genom det här initiativet tillsammans med Håll Sverige Rent och Direkten lyckats med den här enorma minskningen av nedskräpning, säger JTI:s Sverige-VD Andrew Shannon.  

Konceptet med nudging, där man med små enkla steg försöker ändra ett invant konsumentbeteende, har visat sig effektivt på många områden tidigare. Kampanjelementen har tagits fram av Beteendelabbet som bland annat specialiserat sig på just den här typen av projekt.

– Färska studier visar att rökare är en av de grupper som skräpar ner i större utsträckning än genomsnittet. Kan vi prata direkt till rökarna har vi större chanser att ändra beteendemönster och se till att fimparna hamnar där de hör hemma framöver, avslutar Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

Fimpen – en skräpig historia
Enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs fimpar motsvarande ca 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år i Sverige. Det gör fimpen till lite av skräpets värsting i våra offentliga miljöer. Filtret i cigaretterna består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som visserligen bryts ner över tid men som även lagrar andra gifter som är skadliga för miljö och natur. Fimpar som slängs på gatan bidrar alltså inte bara till att stadsbilden ser oren ut, utan de slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och hamnar i vattendrag, sjöar och hav.

Kontakt:

Håll Sverige Rent:

Sebastian Holmström 

072 006 55 08

sebastian.holmstrom@hsr.se

JTI:

Nahir Aslan

nahir.aslan@jti.com

Kontakter

Bilder

Foto: Andreas Frössberg
Foto: Andreas Frössberg
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Ny undersökning visar: Svenskarna splittrade kring plastpåseskatten27.2.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Nedräkningen till att plastpåseskatten försvinner har börjat och redan den 1 november i år kan svenskarna vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om att skatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye