Stockholms stad

Nya mötesplatsen Brunkebergstorg invigd

Dela

Idag invigdes nya Brunkebergstorg. Torget har under många år varit en bortglömd och sluten plats, trots sitt centrala läge. Men sedan förra hösten har det byggts om för att nu åter bli en av stadens mest attraktiva mötesplatser.

Brunkebergstorg har en lång och brokig historia. Det har länge varit en undanskymd plats. Stockholms stad har därför omvandlat och renoverat torget tillsammans med AMF Fastigheter, för att på nytt förvandla det till en av stadens centrala mötesplatser.

Invigning och fest på torget

På förmiddagen invigdes torget av trafikborgarråd Daniel Helldén, finansborgarråd Karin Wanngård och AMF Fastigheters vd, Mats Hederos. Vid lunchtid öppnade Brunkebergstorg med sina uteserveringar upp för allmänheten. Det blir fortsatt torgfest i musikens och kulturens tecken, med historiska guidningar, modevisningar och musikframträdanden som avlöser varandra under hela eftermiddagen och kvällen.

Attraktiv mötesplats mitt i City

Brunkebergstorgs omvandling kan ses som en medveten återgång till platsens ursprungliga utformning och historia.

– Vi vill återskapa torgets funktion som central mötesplats i city, med utrymme för såväl evenemang och kulturaktiviteter som ett levande restaurangliv. Med ny beläggning av granit, nya möbler och belysning, ombyggda fontäner och blommande magnoliaträd, har vi tillsammans med AMF Fastigheter skapat en attraktiv torgmiljö som bjuder in till många och spännande möten, säger Kristina Menyes Nyman, landskapsarkitekt och projektledare på Stockholms stad.

Allt om torget och invigningsfesten: stockholm.se/brunkebergstorg

Kontakt: Erik Söderberg, pressansvarig, trafikkontoret: tel. 08-508 262 82, erik.soderberg@stockholm.se

Fakta om torget och renoveringen:

  • Brunkebergsåsen har genom åren till stor del schaktats bort. Dagens Brunkebergstorg ligger cirka 20 meter lägre än den ursprungliga åsen.
  • Det går att följa torgets utveckling i kartor från 1600-talet och framåt. Torget kantades på 1800-talet av fashionabla bostäder, men kom i början av 1900-talet att rymma mer och mer kontor.
  • Under 1960-talet revs äldre bebyggelse. Torget och dess omgivning präglas idag huvudsakligen av arkitektur från 1970-talet.
  • Renoveringen av Brunkebergstorg och kringliggande miljöer genomförs av Stockholms stad i samarbete med AMF Fastigheter, Stena Fastigheter, Riksbanken och Statens Fastighetsverk. Stockholms stad står för cirka hälften av kostnaderna och arbetenaberäknas vara klara till början av 2019.
  • AMF Fastigheter har under våren 2017 öppnat upp Gallerian med en ny entré mot torget, som länkar samman Brunkebergstorg med Kockstorg och Kungsträdgården. I anslutning till Gallerian har de även öppnat två nya hotell, At Six och Hobo, båda med entrè och restauranger mot Brunkebergstorg.

    På motsatt sida Brunkebergstorg slår Stena Fastigheter upp portarna den 1 september 2017 till sitt nya hotell, Downtown Camper by Scandic

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum