Sveriges Arkitekter

Nya ordföranden vill utmana branschens ojämlikhet

Dela

Tatjana Joksimović har valts av Sveriges Arkitekters stämma till förbundsordförande 2019–20. Hon är arkitekt SAR/MSA och planchef på länsstyrelsen i Stockholm. Högst på Tatjanas priolista står att förstärka insatserna mot ojämställdhet och ojämlikhet – och utmana branschen att jobba konkret med frågorna.

Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström
Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström

– Metoo-rörelsen visar tydligt att branschen fortfarande präglas av ojämlika strukturer. Sveriges Arkitekter behöver inkorporera jämställdhet, jämlikhet och mångfald ännu tydligare i verksamheten så att vi kan utmana och stimulera bransch och beslutsfattare betydligt mer än idag, säger Tatjana Joksimović.

Tatjana Joksimović tog arkitektexamen vid Belgrads universitet och magisterexamen i tillämpad IT vid Chalmers. Efter några år med eget företag har yrkeslivet skett i medborgarnas tjänst: i Belgrad, Göteborg, Malmö, som plan- och bygglovschef i Nynäshamn och sedan 2014 på länsstyrelsen i Stockholm. Som chef och kvinna har Tatjana skaffat sig erfarenheter som gjorde att hon engagerat sig i, och varit ordförande för, nätverket Kvinnors Byggforum. 2017–18 ingick hon i expertgruppen för regeringens byggrättsutredning.

Den nya nationella arkitekturpolitiken, som riksdagen klubbade i maj, är en viktig faktor för en hållbar samhällsutveckling. Tatjana Joksimović vill att Sveriges Arkitekter fortsätter påverkansarbetet inom arkitekturpolitik. Att som akademikerförbund stötta arkitekten genom hela karriären är också prioriterat – särskilt som den starka byggkonjunkturen nu börjar försvagas. Hon vill också att förbundet gör en insats för att höja kvaliteten i det offentliga samtalet om arkitektur.

– För mig, en arkitekt som inte ritat hus på ganska länge, var frågan om att bli förbundsordförande min personliga Kasper Salin-nominering! Det ska bli fantastiskt roligt att leda styrelsearbetet. Jag hoppas att tillsammans med övriga styrelsen bidra till att skapa goda förutsättningar för arkitekter och arkitektur, säger Tatjana Joksimović.

Sveriges Arkitekters stämma valde en styrelse som förutom Tatjana Joksimović består av: vice ordförande Fredrik Drotte, ÅWL arkitekter, Karin Ahlzén, Stockholms stad, Jesús Azpetia, KTH och Tengbom, Johan Casselbrandt, Kanozi arkitekter, Caroline Dahl, Tankesmedjan Movium, Björn Ekelund, LTU och Warm in the winter, Anna Leonsson, Sweco architects, Magnus Lindgren, White arkitekter, Maja Olsson, student vid KADK (Köpenhamn), Sara Persson, Tengbom, Mårten Setterblad, SWMS arkitektur samt Liv Sonntag, Göteborgs stad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström
Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström
Ladda ned bild
Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström
Tatjana Joksimović. Foto: Jonas Malmström
Ladda ned bild

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Minskat bostadsbyggande slår mot arkitekterna19.9.2018 07:26Pressmeddelande

Idag publicerar Sveriges Arkitekter sin branschrapport på Business Arena i Stockholm. Den visar att arkitektföretagen påverkas när bostadsbyggandet saktar ner. Efter flera rekordår med överhettad konjunktur är arkitektbranschen nu på väg mot normalläge. – Vi går från rekordomsättning till en sund och normal nivå. Nu finns tid för eftertanke i ett läge där omsättningen för samhällsfastigheter ökar och humanistiska värden ska tas om hand på ett klokt sätt, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef och ansvarig för branschrapporten. Rapporterna från 2016 och 2017 visar en bransch som slår i kapacitetstaket på grund av en glödhet bostadskonjunktur. Följden har varit brist på arbetskraft och högt tryck på medarbetarna, vilket gör den långsammare takten som vi nu ser till något snudd på efterlängtat. Arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar är fortfarande under en procent, men antalet personer som varslats och som beviljats inkomstförsäkring har ökat, om än från mycket låga niv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum