Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Nya perspektiv på Stadshuset i Stockholm

Dela
I samband med att Stadshuset i Stockholm fyller 100 år kommer boken "Vi som byggde stadshuset" av Mats Hayen på Stockholmia förlag.
Foto: Okänd
Foto: Okänd

Ragnar Östbergs älskade arkitektoniska mästerverk med inspiration av nordeuropeisk tegelarkitektur, 1500-talets svenska vasaborgar och italienska stadshus och palats invigdes sommaren 1923. I flera böcker har den ”stora historien” om det sagolika Stadshusets avhandlats: de arkitektoniska visionerna, de politiska besluten, husets användning och det enorma arbetets framåtskridande i dess olika delar.

Vi som byggde Stadshuset lyfter istället fram de medarbetare på olika nivåer som passerade in genom arbetsplatsens grindar mellan 1911 och 1923. Tack vare ett unikt material omfattande både fantastiska fotografier från byggtiden och intervjuer som Stadsmuseet i Stockholm genomförde med arbetare 50 år efter invigningen, kan vi komma närmare Stadshusbygget som arbetsplats.

Med traditionella metoder och handens kraft, slev och lod, hammare och vattenpass byggdes Stockholms stadshus. Samtidigt visar bygget prov på avancerad ingenjörskonst och moderna metoder från USA. Följ med på en resa från 1911 till 1923 med bilder du aldrig tidigare sett och röster du aldrig förut hört. Möt de som byggde Stadshuset: murare, modellsnickare, smeder, cementarbetare, målare, springpojkar, konstväverskor, stuckatörer – och ett Stockholm för 100 år sedan.

Om författaren

Mats Hayen är historiker och forskningsledare vid Stockholms stadsarkiv. Han är forskare i det av Vetenskapsrådet och Vitterhetsakademin finansierade projektet Stadens ansikten (2021-2025), ett samarbete mellan Stadsarkivet, Stadsmuseet, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Han har tidigare publicerat böcker om stadshistoria, kommunhistoria, kulturhistoria, barnhistoria och flera handböcker i arkivforskning. Medverkar regelbundet i tv, radio och poddar.

Detaljerad information om boken

ISBN: 9789170313448
Utgivningsdatum: 2023-01-20
Omfång: 176 sidor, rikt illustrerad
Bandtyp: Inbunden
Thema-kod: Kulturhistoria
Formgivare: Susanne Deist
Bildredaktör: Anna Seidevall-Byström

Boksläpp

Boken släpps i samband med vernissage av utställningen Vi som byggde Stadshuset, Stadsmuseet i Stockholm, 21 jan 2023 kl 11.30. 
För invigningsprogram klicka här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Okänd
Foto: Okänd
Ladda ned bild
Mats Hayen. Foto av Stephanie Wiegner
Mats Hayen. Foto av Stephanie Wiegner
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag, tidigare Kommittén för Stockholmsforskning är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 haft i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”lättillgängligt på vetenskaplig grund”. stockholmia.stockholm.se