Porsche

Nya Porsche Cayenne Turbo med arv från 911

Dela

Porsche Cayenne Turbo får världspremiär på den 67:e internationella bilutställningen i Frankfurt och blir då toppmodellen i modellserien. Den helt nya toppmodellen av tredje generationens Cayenne höjer än en gång ribban för sportiga prestanda i segmentet.

Motorn, en fyraliters V8 med biturbo, utvecklar 404 kW (550 hk). De förbättrade köregenskaperna bygger på en kombination av innovativa tekniker som aktiv aerodynamik inklusive takspoilern, kontrollerad trekammars luftfjädring, däck med olika dimensioner och nya högteknologiska bromsar.

Med andra tillval som bakhjulsstyrning eller elektrisk antikrängning med ett 48-voltsstem kan denna SUV till och med visa upp samma köregenskaper som en äkta sportbil. Nya Cayenne Turbo accelererar från 0 – 100 km/tim på 4,1 sekunder (3,9 sekunder med Sport Chrono-paketet) och uppnår en toppfart av 286 km/tim.

Mer utmejslad design

Porsche Cayenne Turbo framstår som både dominant och unik med sitt exklusiva framparti med LED-strålkastare, Porsche Dynamic Light System (PDLS). Nattetid särskiljer sig nya Turbo från andra Cayenne med sin dubbla rad av ljusmoduler. Från sidan utmärks Cayenne Turbo av de standardmonterade 21-tumsfälgarna, reserverade för toppmodellen, och breddade hjulhus med lackerade hjulhuskanter.

Baktill skiljer de två dubbla avgaspiporna Cayenne Turbo från andra modeller. Detaljer på dörrarna och den bakre kjolen är lackerade i bilens färg.

Den helt nya interiören framhåller Cayenne Turbos bredare användningsområde, den är sportigare och bekvämare på samma gång. Nästan alla bilens funktioner kan visas och skötas med hjälp av Porsche Advanced Cockpits högupplösta pekskärm. Till exempel BOSE® Surround Sound System med 710 watt, som ingår i standardutrustningen. Föraren och passagerarna kan njuta av toppmodellen i sportstolar med 18-vägsinställning. De integrerade nackskydden är en nyhet och ännu en påminnelse om 911. Alla säten och multifunktionsratten i exklusiv Turbo-design, är uppvärmda som standard.

V8 med biturbo och 550 hk

Hjärtat i Cayenne Turbo är den nya V8-motorn på fyra liter med dubbla turboaggregat. Med en effekt av 404 kW (550 hk) är motorn 22 kW (30 hk) starkare än föregångaren och det maximala vridmomentet, 770 Nm, är en ökning med 20 Nm. Den nya åttastegade automatlådan Tiptronic S omvandlar kraften till acceleration och fart med hjälp av det aktiva fyrhjulsdrivningssystemet Porsche Traction Management (PTM). Nya Cayenne Turbo accelererar från 0 – 100 på 4,1 sekunder (3,9 sekunder med Sport Chrono-paketet) och når toppfarten 286 km/tim.

Typiskt för den nya motorgenerationen är att avgasturboaggregaten placerats inne V:et mellan cylindrarna, i ”central turbo layout”. Den förkortade vägen mellan förbränningsrummen och avgasturbon innebär att motorn reagerar mycket snabbt och ”central turbo layout” ger betydligt högre motoreffekt. En annan fördel är motorns kompakta uppbyggnad. Det betyder att motorn kan monteras lägre, vilket har en positiv effekt på köregenskaperna. Bilen får lägre tyngdpunkt och det förbättrar styregenskaperna.

Aktivt chassi med trekammars luftfjädring

Cayenne Turbos lättviktschassi kombinerar det bästa av tre världar: sportbilens exakta köregenskaper, långfärdsbilens bekvämlighet och terrängbilens anpassningsförmåga. Kombinationen av den nya trekammars luftfjädringen och det aktiva stötdämparsystemet PASM breddar användningsområdet. Konceptet med olika däcksstorlekar, med standarddimensionen 285/40 fram och 315/35 bak, är hämtad från sportbilskonstruktioner och ger ännu bättre kraftfördelning i såväl längd som i sidled. Den adaptiva luftfjädringen använder tre luftkammare per fjäderben vilket gör det möjligt att mappa fjädringen för olika styvhet.

Med sex möjliga inställningar kan markfrigången justeras manuellt för att passa terrängkörning. Den kan också kontrolleras via fem nya körprogram för körning på väg och i terräng. Med tillvalet bakhjulsstyrning, det elektriska antikrängningssystemet Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) kopplat till ett 48-volts elsystem, och Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+), har nya Cayenne Turbo köregenskaper i klass med sportbilar. Samtidigt har användbarheten i vardagen förbättrats när det gäller parkering och manövrering, liksom komforten.

Första SUV med adaptiv takspoiler

Nya Cayenne Turbo är den första SUV-modellen som har en adaptiv takspoiler som en del i sin aktiva aerodynamik. Beroende på position optimerar den effektiviteten, ökar marktrycket, och i luftbromsläget förkortar den bromssträckan från högre hastigheter. Vid maximal inbromsning från 250 km/tim är bromssträckan två meter kortare än tidigare.

Därmed kompletterar det aerodynamiska systemet effekten hos de nyutvecklade högprestandabromsarna Porsche Surface Coated Brake (PSCB) som Cayenne Turbo är utrustad med som standard. Ett lager tungsten-karbid på bromsskivorna förbättrar bromsegenskaperna och minskar slitaget samtidigt som det minskar mängden bromsdamm vilket håller fälgarna renare. Toppsystemet förblir tillvalet Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

Nya Cayenne Turbo är beställningsbar från och med nu och priset i Sverige blir 1 385 000 kr. 

Fler bilder finns på Porsche Newsroom (newsroom.porsche.com) och i Poorsches pressdatabas (presse.porsche.de)

Bränsleförbrukning och utsläpp

Cayenne Turbo: blandad körning 11,9 – 11,7 l per 100 km, CO2-utsläpp 272 – 267 g/km

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2016 registrerades 1 335 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Kontakter

Bilder

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche Panamera kompletteras med två nya GTS-modeller16.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche utökar sin Panamera-serie med två extra sportiga versioner. Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo är två unika prestandamodeller med sina kraftfulla 4-liters biturbomotorer på 338 kW/460hk, extra dynamiska chassisystem med trekammars luftfjädring och speciella designelement. I standardutrustningen ingår till exempel Sport Design-paketet med sina svarta exteriöra detaljer och stora ytor klädda med Alcantara inne i bilen. Dessutom har Porsche utvidgat sitt utbud av komfort- och assistans för hela Panamera-serien till att inkludera head-up display med olika konfigurations­möjligheter. Känsla och effektivitet Hjärtat i de båda nya Panamera GTS-modellerna är en 4-liters V8 med en effekt på 338 kW (460 hk) och ett maximalt vridmoment på 620 Nm. Sportavgassystemet, som är standard, bidrar med sitt speciella ljud till körupplevelsen. Biturbomotorn, som är försedd med partikelfilter för bensinmotorer, är 15 kW (20 hk) och 100 Nm starkare än föregångaren och Panamera GTS och Paname

Nya Porsche Macan lanseras i Europa2.10.2018 08:00Pressmeddelande

Nya Porsche Macan gör sin Europa-debut på Paris bilsalong. Den nya modellen har en effektiv 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor med förbättrad förbränningsrumsgeometri och partikelfilter. Den nya motorn utvecklar 180 kW (245 hk) och det maximala vridmomentet är 370 Nm. I kombination med en 7-växlad PDK dubbelkopplingslåda accelererar den kompakta SUV-modellen från 0 - 100 km/tim på 6,7 sekunder och kan nå en toppfart av 225 km/tim. Bränsleförbrukningen enligt New European Driving Cycle (NEDC)* är 8,1 liter per 100 km. Modellen, som är helt omarbetad, har som mest påtagliga nya kännetecken när det gäller design och teknik en nydesignad bakdel med tredimensionell LED-ljuspanel och ett helt nytt Porsche Communication Management-system med en 10.9 tums pekskärm inne i bilen. Nytt fintrimmat chassi för bättre balans Köregenskaperna är Macans viktigaste egenskap. Det förnyade chassit ökar komforten och gör Macan ännu trevligare att köra. Typiskt för sportbilar har Macan däck i olika dimension

Världspremiär för exklusiv nyutgåva av Porsche 935 med 700 hk28.9.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche presenterar nya 935 i samband med det historiska “Rennsport Reunion”-mötet på Laguna Seca Raceway i Kalifornien. Den 515 kW (700 hk) starka tävlingsmodellen har en kaross som påminner om den legendariska Porsche 935/78 och kommer att tillverkas i en begränsad serie om 77 bilar. - Den här speciella bilen är en födelsedagspresent från Porsche Motorsport till alla fans över hela världen, säger Dr Frank-Steffen Walliser, vice president för Motorsport och GT-bilar. - Eftersom bilen inte är homologerad behövde inte tekniker och designers hålla sig till de vanliga reglerna och de hade därför större frihet i utvecklingsarbetet. Tekniken i modellen som är avsedd för klubbtävlingar och privat träning på racerbanor bygger på högprestandamodellen 911 GT2 RS. Liksom i sin historiska föregångare har större delen av karossen ersatts med delar i kolfiber (CFRP). Inklusive det strömlinjeformade förlängda bakpartiet är Porsche 935 4,87 meter lång. Den exklusiva klubb-racern är 2,03 meter bred. D

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum