Svenska kyrkan / Härnösands stift

Nya präster och diakoner välkomnas på söndag

Dela

På söndag den 16 juni välkomnar Härnösands stift fyra nya präster och fyra nya diakoner till tjänst i Svenska kyrkan. De vigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya medarbetarna börjar arbeta i församlingar i Jämtland och Västernorrland.

Söndag 16 juni är det präst- och diakonvigning i Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands stift
Söndag 16 juni är det präst- och diakonvigning i Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands stift

Annica Strindin, 51 år, är bosatt i Lo i Nyland och har tidigare bland annat jobbat som behandlingsassistent och på begravningsbyrå. Hon är uppväxt i Vasa i Finland. Hon börjar nu sin tjänst som präst i Härnösands pastorat.

Sofia Strinnholm, 31 år, är uppväxt i Haverö i Ånge kommun. Hon har tidigare arbetat inom Svenska kyrkan i Arnäs, Gideå och Trehörningsjö pastorat och i Östersunds församling. Nu kommer hon att börja sin första tjänst som präst i Krokoms pastorat.

Markus Östlund, 28 år, är uppväxt i Nordingrå men har bott i Umeå under sina studier. Han kommer att börja sin tjänstgöring som präst i Grundsunda församling.

Senitha Olsson, 53 år, och är uppväxt i Västeralnö i Örnsköldviks kommun men har varit bosatt i Västerbotten där hon arbetat som präst inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) i 26 år. Nu tas hon emot som präst i Svenska kyrkan och kommer att börja arbeta på Mellansels folkhögskola samt i Anundsjö och Skorpeds församlingar.

Karin Gustafsson, 54 år, är uppväxt i Västergissjö i Gideå. Hon har tidigare arbetat med bland annat personalfrågor. Nu har hon arbetat som kantor i Arnäs, Gideå Trehörningsjö pastorat sedan 2004. Där börjar hon också sin nya tjänst som diakon.

Sara Holmberg, 54 år, är bosatt i Kovland utanför Sundsvall. Hon har tidigare jobbat inom skolan och vården. De senaste åren har hon varit personlig assistent. Hon kommer nu att börja arbeta som diakon i Sundsvalls församling.

Jenny Nordén, 46 år, från Sundsvall har de senaste 13 åren arbetat som församlingsassistent och diakoniassistent i Sköns församling. Hon kommer nu att börja arbeta som diakon i Torps församling i Fränsta.

Helén Sjödin, 56 år, är bosatt i Rödön i Krokoms kommun, uppväxt i Kalmar. Hon har tidigare arbetat som arbetsterapeut och nu senast som diakoniassistent i Rödöns församling. Hon kommer att börja jobba som diakon i Krokoms pastorat.


Bakgrund/vigningstjänsten
Diakoni är kyrkanssociala arbete och betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. Alla diakoner har i grunden en fackutbildning från högskola eller universitet inom socialt arbete eller vård och omsorg och sedan ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Efter prästvigningen väntar ett års arbete under handledning.

Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan innebär, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Kontakter

Bilder

Söndag 16 juni är det präst- och diakonvigning i Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands stift
Söndag 16 juni är det präst- och diakonvigning i Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands stift
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum