Svenska kyrkan / Härnösands stift

Nya präster och diakoner välkomnas på söndag

Dela

En socionom, en jurist, en diakon, en konditor och en sjuksköterska. Alla har de bytt bana mitt i livet för kallelsen till präst eller diakon. På söndag ger de sina vigningslöften under en högtidlig gudstjänst i Härnösands domkyrka, därefter börjar de sina nya arbeten i Svenska kyrkan i Jämtland och Västernorrland.

Den stämningsfulla vigningsgudstjänsten i Härnösands domkyrka kan följas både på plats och via webbsändning. Foto: Lena Vik
Den stämningsfulla vigningsgudstjänsten i Härnösands domkyrka kan följas både på plats och via webbsändning. Foto: Lena Vik

Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan innebär, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Nedan presenteras de nya präster och diakoner som tar sin examen på lördag och sedan vigs till tjänst i Svenska kyrkan på söndag. Gudstjänsten i Härnösnads domkyrka kommer att webbsändas.

Ann-Sofie Ödmark, 46 år, vigs till diakon och kommer att börja arbeta i Timrå församling. Ann-Sofie är uppväxt i Örnsköldsvik och har tidigare varit bosatt i Östersund. Hon är utbildad socionom och har arbetat som socialsekreterare. Hon har även en bakgrund som begravningsrådgivare.

Leila Göransson, 38 år, vigs till diakon och börjar arbeta i Sydöstra Jämtlands pastorat. Hon är uppväxt i Umeå, är utbildad jurist och har tidigare arbetat på Kronofogdemyndigheten.

Lena-Maria Oikarinen, 53 år, vigs till präst och kommer att börja arbeta i Härnösands pastorat. Lena-Maria är uppväxt i Finland men bosatt i Sverige sedan länge. Sedan 2012 har hon varit verksam som diakon i Svenska kyrkan, de senaste sex åren på stiftskansliet i Härnösand.

Markus Nordenmark, 44 år, är sedan 2006 vigd som präst i EFS och tas nu emot för tjänstgöring i Svenska kyrkan. Markus är uppväxt Hemmingsmark utanför Piteå och har även en bakgrund som bagare och konditor. Han kommer att börja arbeta i Strömsunds pastorat.

Susanne Olofsson, 53 år, vigs till diakon och börjar arbeta i Örnsköldsviks södra pastorat. Hon är bosatt i Moliden och har en bakgrund som specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatri och har tidigare bland annat arbetat som enhetschef inom vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik.  

Bakgrund vigningstjänsten
Diakoni är kyrkans sociala arbete. Alla diakoner har i grunden en fackutbildning från högskola eller universitet, oftast inom socialt arbete eller vård och omsorg och sedan ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Efter prästvigningen väntar ett års arbete som pastorsadjunkter under handledning.

Kontakt för intervjuer med kandidaterna kan förmedlas av pressekreterare, 070-355 00 17

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den stämningsfulla vigningsgudstjänsten i Härnösands domkyrka kan följas både på plats och via webbsändning. Foto: Lena Vik
Den stämningsfulla vigningsgudstjänsten i Härnösands domkyrka kan följas både på plats och via webbsändning. Foto: Lena Vik
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad3.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum