Försäkringskassan

Nya regler för återbetalningar till Försäkringskassan

Dela

I och med en lagändring den första september ska Försäkringskassan vända sig direkt till Kronofogden för att driva in skulder som inte betalas enligt överenskommelse. Villkoren för avbetalningsplaner ändras och förtydligas också, vilket bland annat innebär att skulder till Försäkringskassan ska betalas av inom ett år.

Lagändringen innebär att Försäkringskassan inte längre behöver ansöka om betalningsföreläggande eller föra talan vid allmän domstol för att kunna vända sig till Kronofogden.

− Förändringarna tydliggör att en skuld till oss ska återbetalas, vilket bidrar till att upprätthålla legitimiteten för välfärden och våra trygghetssystem. För den enskilde innebär det också att hen snabbare kan bli skuldfri, säger verksamhetsområdeschef Fredrik Falk.

Felaktiga utbetalningar kan bero på att den enskilde förbisett att anmäla ändringar, exempelvis flyttat till en billigare lägenhet, men kan också bero på avsiktliga fel. En stor del av skulderna betalas dock omgående och den som blir skuldsatt har också som regel möjlighet att komma överens med Försäkringskassan om en avbetalningsplan. Försäkringskassan har i dag skulder på cirka åtta miljarder att kräva in.

Risken för att Försäkringskassan gör felaktiga utbetalningar minskar när myndigheten får in rätt uppgifter vid ansökan och också information om någonting ändras.

− Det är alltid viktigt att man kontrollerar sina utbetalningar och meddelar Försäkringskassan vid misstanke att något blivit fel. När var och en tar ansvar för att göra rätt kan Försäkringskassan fokusera på att se till att föräldralediga, sjuka och assistansberättigade får sin ersättning i tid, avslutar Fredrik Falk.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

ALS-drabbade ska prioriteras vid handläggning av assistansersättning28.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

För den som drabbas av sjukdomar där kroppens förmågor försämras mycket fort, till exempel den neurologiska sjukdomen ALS, är den normala handläggningstiden vid ansökan om assistansersättning inte tillräckligt snabb. Därför inför Försäkringskassan nu en hantering där dessa fall kommer prioriteras med förtur. Något som ska korta processen till beslut, både vid nyansökan och ansökan om fler timmar, till 45 dagar.

Prognos: Lågkonjunktur väntas dämpa utgifter för sjukpenning23.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli något lägre år 2023 för att sedan öka och bli ännu högre från och med 2024. Kommande lågkonjunktur väntas inverka dämpande på sjukfrånvaron – och därmed kostnaderna för sjukpenning – under de kommande 1–2 åren. Samtidigt beräknas inte eventuella ytterligare utbrott av covid-19 påverka utgifterna för sjukpenning. Det visar den utgiftsprognos som Försäkringskassan lämnar till regeringen idag.

Försäkringskassans verksamhet måste fungera i krig och kris27.10.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Socialförsäkringen har stor betydelse för vår trygghet och välfärd. Försäkringskassans verksamhet måste därför fungera även i allvarliga krislägen, både vid fredstida kriser såsom pandemier och vid angrepp från främmande makt. Utifrån erfarenheterna från pandemin och med beaktande av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa ser vi ett stort behov av att stärka beredskapen i socialförsäkringssystemet som helhet. Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning som analyserar behovet av regeländringar inom socialförsäkringen och identifierar förslag som stärker Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens förmågor att upprätthålla verksamheten vid alla typer av kriser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum