Transportstyrelsen

Nya regler för lotsning

Dela

Från och med december 2023 införs nya regler för lotsning i Sverige. Lotsplikten blir då mer riskbaserad och det som avgör om en lots behöver anlitas är de sammanvägda riskerna för lotsled och fartyg.

De nya reglerna börjar gälla i december nästa år. Foto: Adobe Stock
De nya reglerna börjar gälla i december nästa år. Foto: Adobe Stock

I Sverige är det krav på att anlita lots på svenskt inre vatten för att anlöpa till och från svenska hamnar. Det nuvarande systemet för lotsplikt har varit oförändrat i 40 år, trots att sjöfarten har fortsatt att utvecklas. Fartygen har blivit säkrare, fler och större. Dessutom har farlederna blivit bättre och nya laster har tillkommit. Målet är att anpassa lotsplikten efter de förhållanden som faktiskt råder i lotslederna.

– Det nya systemet bygger på ett mer riskbaserat synsätt där både lotsled och fartyg bedöms genom kvantitativa och kvalitativa riskbedömningar. Det innebär att alla lotsleder bedöms på lika villkor oavsett var i landet de ligger, säger Johan Skogwik, sektionschef på Transportstyrelsen.

De nya reglerna börjar gälla den 1 december nästa år.

Olika syn på lotsning

I de remissrundor som skett i arbetet med regeländringen har många aktörer valt att lämna sina synpunkter. Klart står att olika aktörer har olika syn på lotsningens betydelse för sjösäkerheten.

– Vi har försökt att vara lyhörda och det är också därför som arbetet har dragit ut på tiden. Vissa befarar till exempel att antalet lotsningar kommer att öka initialt. Men vi tror att branschen kommer att anpassa sig över tid och att behovet av lotsningar kommer minska på sikt, säger Johan Skogwik.

I de nya reglerna ges lättnader i lotsplikten för den som trafikerar en lotsled regelbundet, jämfört med den som trafikerar samma led sällan. Även prövningar av lotsdispenser blir mer riskbaserade och ett förenklat lotsdispensförfarande införs för fartyg som bedöms ha lägre risk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

De nya reglerna börjar gälla i december nästa år. Foto: Adobe Stock
De nya reglerna börjar gälla i december nästa år. Foto: Adobe Stock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum