Umeå kommun

Nya regler för skolplacering i Umeå kommun

Dela

I och med ett ökat antal elever i förskoleklass och grundskola samt start av en ny högstadieskola krävs nya regler för ansökan till och skolplacering på kommunal skola. – Det är viktigt med tydliga regler när vårdnadshavare ska söka skola till sina barn, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Barn/elever som ska börja förskoleklass eller åk 7 och som är folkbokförda i Umeå kommun och önskar plats i en kommunal skola omfattas av de nya reglerna. Vårdnadshavare gör ansökan via kommunens e-tjänst med önskemål om skola/skolor.

Om barnet går i åk 6 på en skola där det också finns åk 7 har barnet placeringsförtur och behöver inte göra en ansökan om man vill ha fortsatt placering på skolan. I ansökan ska tre olika skolor i prioriteras. Ansökan till fristående skola gör direkt till den skolan.

Fler sökande än platser på skolan

Om det är fler sökande än det finns platser på skolan sker urval till skolplacering enligt:

1. Synnerliga skäl för förtur till plats på skolan

2. Syskonförtur:
Omfattar barn boende i samma hushåll/familj som har syskon som samtidigt går i år F­-3 på den aktuella skolan det läsår barnet ska börja i förskoleklass. Syskonförtur gäller endast till en elevs närområdesskolor.

3. Relativ närhet: se bild

Exempel: Albin har 800 meter till den skola han önskat och 950 meter till sin näst närmaste skola (950-800=150 meter).

Elin har 500 meter till skolan hon önskat och 550 meter till sin näst närmaste skola (550-500=50 meter). I det här fallet blir det Albin som får platsen på den önskade skolan eftersom han skulle få längre till den alternativa skolan.

Om vårdnadshavare inte lämnar önskemål om skola eller om eleven inte får plats på någon av de skolor vårdnadshavare önskat placeras eleven på en närområdesskola, eller om det inte finns någon närområdesskola, på reserverad skola dit skolskjuts anordnas.

Mer information:

Moa Brydsten (S) 
ordförande 
för- och grundskolenämnden
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Elmer Eriksson (M)
vice ordförande
för- och grundskolenämnden
070-330 24 15
elmer.eriksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum