Umeå kommun

Nya regler ska öka säkerheten i Sparken

Dela
Umeå kommun strävar efter att göra skateboardparken Sparken säkrare. Som ett led i det arbetet – och efter dialog med både skateboard- och kickbikeåkare – får parken nu ett uppdaterat regelverk.
Foto: Umeå kommun/Johnér
Foto: Umeå kommun/Johnér

De nya reglerna börjar gälla från mitten av juli i samband med att informationen runt parken byts ut mot tydligare och mer aktuella skyltar.

­ Vi sätter också upp ny belysning för tryggare kvällsåkning, förklarar Axel Thorén, landskapsarkitekt på Gator och parker, Umeå kommun.

Syftet med insatserna är att minska olycksrisken. Framför allt är det dialogen kring kickbike- och scooteråkande som varit i fokus när de nya reglerna utformats. Parken är i grunden byggd för skateboardåkning, men det finns även ett stort intresse för att åka kickbike och scooter, inte minst bland yngre åkare.

Det är olika kunskapsnivå och skiftande åldrar på de som åker i Sparken. Det i kombination med de skillnader som finns mellan en skateboard och en kickbike, till exempel vad gäller svängradie, har inneburit riskfyllda situationer som vi vill undvika framöver, säger Axel Thorén.

Med de nya reglerna ska äldre kickbike- och scooteråkare kunna åka i parken på rimliga tider, något som tidigare varit svårt. Senare i sommar, i augusti, slipas och impregneras parken, så att betongen blir som ny.

Vi undersöker också möjligheter att avlasta Sparken och på sikt utforma en pumptrack, avsedd för kickbickes. Där tittar vi just nu på tänkbara alternativ, berättar Axel Thorén.

Kontakt:
Axel Thorén
Landskapsarkitekt
070-850 62 89

 

De nya reglerna för Sparken

Vem får vistas i Sparken och när?
- Du som utövar actionsport som lämpar sig för en skatepark: Skateboard, BMX, inlines och scooter/kickbike.
- Åkare som är 12 år eller äldre får åka samtliga tider.
- Skateboardåkare i alla åldrar får åka samtliga tider.
- Övriga åkare under 12 år är välkomna att åka samtliga skoldagar fram till klockan 18.00 samt skollediga lov- och helgdagar fram till klockan 16.00.

För din säkerhet
- All åkning sker på egen risk. Åk inte på platser du inte känner dig trygg på. Använd skyddsutrustning.
- Publik och vilande åkare ska uppehålla sig utanför åkytan på anvisade sittplatser.
- Stå inte still och blockera andra åkare i onödan. Försök att bereda väg för nästa åkare när du utfört ditt trick.

Ta hand om Sparken
- Rensa skorna från grus innan ni går in i Sparken.
- Undvik att skada kanter och räcken genom att skrapa metall tvärs över.
- Alla typer av pegs ska vara av plast, styren ska ha plast-skydd (pluggar/bar ends) för att inte skada betongen.
- Hjälp till att städa och felanmäl om det är något ni inte kan städa undan själv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Umeå kommun/Johnér
Foto: Umeå kommun/Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye