Umeå kommun

Nya regler ska öka säkerheten i Sparken

Dela

Umeå kommun strävar efter att göra skateboardparken Sparken säkrare. Som ett led i det arbetet – och efter dialog med både skateboard- och kickbikeåkare – får parken nu ett uppdaterat regelverk.

Foto: Umeå kommun/Johnér
Foto: Umeå kommun/Johnér

De nya reglerna börjar gälla från mitten av juli i samband med att informationen runt parken byts ut mot tydligare och mer aktuella skyltar.

­ Vi sätter också upp ny belysning för tryggare kvällsåkning, förklarar Axel Thorén, landskapsarkitekt på Gator och parker, Umeå kommun.

Syftet med insatserna är att minska olycksrisken. Framför allt är det dialogen kring kickbike- och scooteråkande som varit i fokus när de nya reglerna utformats. Parken är i grunden byggd för skateboardåkning, men det finns även ett stort intresse för att åka kickbike och scooter, inte minst bland yngre åkare.

Det är olika kunskapsnivå och skiftande åldrar på de som åker i Sparken. Det i kombination med de skillnader som finns mellan en skateboard och en kickbike, till exempel vad gäller svängradie, har inneburit riskfyllda situationer som vi vill undvika framöver, säger Axel Thorén.

Med de nya reglerna ska äldre kickbike- och scooteråkare kunna åka i parken på rimliga tider, något som tidigare varit svårt. Senare i sommar, i augusti, slipas och impregneras parken, så att betongen blir som ny.

Vi undersöker också möjligheter att avlasta Sparken och på sikt utforma en pumptrack, avsedd för kickbickes. Där tittar vi just nu på tänkbara alternativ, berättar Axel Thorén.

Kontakt:
Axel Thorén
Landskapsarkitekt
070-850 62 89

 

De nya reglerna för Sparken

Vem får vistas i Sparken och när?
- Du som utövar actionsport som lämpar sig för en skatepark: Skateboard, BMX, inlines och scooter/kickbike.
- Åkare som är 12 år eller äldre får åka samtliga tider.
- Skateboardåkare i alla åldrar får åka samtliga tider.
- Övriga åkare under 12 år är välkomna att åka samtliga skoldagar fram till klockan 18.00 samt skollediga lov- och helgdagar fram till klockan 16.00.

För din säkerhet
- All åkning sker på egen risk. Åk inte på platser du inte känner dig trygg på. Använd skyddsutrustning.
- Publik och vilande åkare ska uppehålla sig utanför åkytan på anvisade sittplatser.
- Stå inte still och blockera andra åkare i onödan. Försök att bereda väg för nästa åkare när du utfört ditt trick.

Ta hand om Sparken
- Rensa skorna från grus innan ni går in i Sparken.
- Undvik att skada kanter och räcken genom att skrapa metall tvärs över.
- Alla typer av pegs ska vara av plast, styren ska ha plast-skydd (pluggar/bar ends) för att inte skada betongen.
- Hjälp till att städa och felanmäl om det är något ni inte kan städa undan själv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Umeå kommun/Johnér
Foto: Umeå kommun/Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Tekniska nämnden vill utveckla strandpromenaden från Västra länken till Kolbäcksbron  26.11.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Tekniska nämnden har fattat beslut om uppdragsplan för 2022, med utgångspunkt från Umeå kommuns övergripande mål. Kommande år prioriterar nämnden insatser för ökad trygghet, utreder förutsättningar för att fortsätta bidra till utvecklingen av den digitala staden och tar fram en plan för att utveckla strandpromenaden på båda sidorna om älven, från Västra länken till Kolbäcksbron.

Bättre förutsättningar att möta elever i stora behov av anpassningar i skolans lärmiljö25.11.2021 14:12:58 CET | Pressmeddelande

En enig för- och grundskolenämnd vill skapa bättre förutsättningar och fler möjligheter att kunna genomföra anpassningar i lärmiljöer och undervisning för att kunna möta elever med stora behov av stöd. Det är grunden för nämndens beslut att göra det möjligt att vid behov organisera utbildning för elever i områdesbaserade eller kommungemensamma resursgrupper. Nämnden säkrar också upp resurser för detta ändamål.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum