Linköpings kommun

Nya riktlinjer för bostadsförsörjningen – första sedan 2006

Dela

I Linköping är bostadsbristen mellan 2 500 och 4 500 bostäder. Ytterligare steg för att bygga bort bostadsbristen tas nu. Riktlinjer för bostadsförsörjning antas nu för första gången sedan 2006 med ”Bra boende i Linköping”. Riktlinjerna gör det tydligt hur kommunen ser på frågor om långsiktigt bostadsbyggande och hur en lämplig utveckling av bostadsbeståndet ska uppnås.

- Linköping är en växande kommun och vi behöver ge förutsättningar för att fler i framtiden ska bli Linköpingsbor. Det handlar om att säkerställa möjligheter för våra företag att kunna växa och universitet att fortsätta sin positiva utveckling. Då behöver vi fler bostäder och en väl fungerande bostadsmarknad. Linköping antar nu, för första gången sedan 2006, riktlinjer för bostadsförsörjning vilket är mycket positivt, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Linköping behöver långsiktigt bygga 1 000 nya bostäder per år, på kortare sikt kan det behöva byggas utöver detta. Riktlinjerna  ”Bra boende för Linköping” tydliggör hållbarhetsfrågorna och ställer högre krav på social och ekologisk hållbarhet. Arbetet med hållbart boende och en hållbar livsstil, med Vallastaden som förebild, kommer att fortsätta i kommunens övriga delar vid framtida bostadsplanering. När byggandet i Linköping fortsätter behövs en mångfald av aktörer.

- Vi ser att vi långsiktigt behöver bygga kring 1 000 nya bostäder per år. Under de närmsta åren kan det behöva byggas ännu mer. Vi arbetar med att säkerställa ett blandat byggande, med både bostads- och hyresrätter, men även billigare byggande så att alla har råd att bo, säger samhällsbyggnadskommunalråd Elias Aguirre (S).

För att tillräckligt med bostäder ska kunna byggas är målet för Linköpings kommun en planreserv som motsvarar cirka fyra års byggande, det vill säga ungefär 4 000. Detta för att säkerställa den byggtakt som behövs för att möta ett växande Linköping.

Kommunstyrelsen tar upp rapporten "Bra boende i Linköping" vid dagens sammanträde. Därefter går den vidare till kommunfullmäktige.

För ytterligare information kontakta kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), telefon 0722-40 07 40 eller kommunalråd Elias Aguirre (S), telefon 0725-84 73 10

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum