Uppsala kommun

Nya riktlinjer för föreningsbidrag för att motverka arbetslöshet och främja inkludering

Dela

Arbetsmarknadsnämnden stödjer med föreningsbidrag verksamhet som bidrar till att människor kan komma i arbete och hitta egen försörjning. Nämnden antog 29 november nya riktlinjer för föreningsbidrag. Riktlinjerna har stark arbetsmarknadsinriktning och omfattar bidrag för arbetsmarknadsinsatser samt för integration i samhälle och arbetsliv.

Föreningarnas verksamheter inom arbetsmarknadsområdet bidrar till egenmakt och självförsörjning.
Föreningarnas verksamheter inom arbetsmarknadsområdet bidrar till egenmakt och självförsörjning.

Arbetsmarknadsnämndens föreningsbidrag stödjer föreningar som gör insatser för människor som står utanför arbetsmarknaden eller riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

Fokus ligger på insatser som bidrar till inkludering i samhället, motverkar arbetslöshet och ger människor i utsatt position på arbetsmarknaden bättre möjligheter till arbete och studier.

Bidrag med arbetsmarknadsinriktning

Kommunstyrelsen antog tidigare i år övergripande riktlinjer (här finns riktlinjerna att läsa i sin helhet) för att säkerställa att bidrag till föreningar hanteras likvärdigt, transparent och effektivt.

Arbetsmarknadsnämnden har nu antagit nya riktlinjer som utöver de övergripande riktlinjerna har förtydligade krav och kriterier för arbetsmarknadsområdet. En förändring är att en förening som söker Verksamhetsbidrag för integrations- och arbetsmarknadsinsatser inom etnisk förening ska vara religiöst obunden.

Riktlinjerna ska säkerställa att resurser och bidrag används effektivt för att motverka arbetslöshet och främja inkludering så att människor i utsatt position på arbetsmarknaden får förbättrade möjligheter till arbete och studier.

– De nya riktlinjerna innebär en stärkt arbetsmarknadsinriktning samtidigt som de underlättar och gör det mer likvärdigt för föreningar. Deras verksamheter möter upp målgrupper på ett sätt kommunen inte gör, vilket var tydligt inte minst under pandemin. Målet med föreningsbidragen är att stödja det som medverkar till egenmakt och självförsörjning, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Gäller från årsskiftet

De nya riktlinjerna för arbetsmarknadsnämndens föreningsbidrag träder i kraft den 1 januari 2022 och gäller alla utlysningar om bidrag inom arbetsmarknadsområdet. Med tydliga riktlinjer och anvisningar ska det vara lätt för föreningar att få information och ansöka om bidrag för insatser som bidrar till att människor hittar arbete och försörjning.

– Som arbetsmarknadschef välkomnar jag de inriktningar på föreningsbidrag som beslutats. Insatser via civilsamhället har en viktig roll att spela och det här ger förvaltningen en bättre möjlighet att rikta stödet till verksamheter och initiativ som har en tydlig koppling till arbetsmarknadsnämndens mål och uppdrag, säger Henrik Jansson, avdelningschef arbetsmarknadsförvaltningen.

Kontakter

Bilder

Föreningarnas verksamheter inom arbetsmarknadsområdet bidrar till egenmakt och självförsörjning.
Föreningarnas verksamheter inom arbetsmarknadsområdet bidrar till egenmakt och självförsörjning.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum