Universitetssjukhuset Örebro

Nya röntgenmetoder ger patienter med njursten bättre vård

Dela

Två nya metoder för att bedöma njurstenar med skiktröntgen har tagits fram vid Universitetssjukhuset Örebro. ”Informationen från de nya metoderna hjälper oss läkare att ge patienten bättre behandling tidigare”, säger forskaren Johan Jendeberg.

Njursten, foto Elin Abelson.
Njursten, foto Elin Abelson.

Med de nya metoderna går det att förutsäga vad en njursten är gjord av och om en njursten som hamnat i urinledaren kommer att komma ut av sig själv eller inte. Den här kunskapen hjälper till att ge patienten rätt behandling, exempelvis att avgöra om det behövs en operation eller om medicin behöver sättas in.

Forskningen kunde visa att stenens storlek och var den befann sig i urinledaren när den upptäcktes har störst betydelse för om den kommer ut av sig själv eller inte och en modell skapades för att förutsäga detta. Det har länge rått oenighet både i Sverige och internationellt om hur en sten ska mätas.

– Ska till exempel stenens längd, bredd eller volym användas? Vi kunde visa att det inte spelar någon roll vilket mått som används, men att vi mäter mest lika om vi använder stenens längd, vilket också är det enklaste måttet att använda. Vår forskning kommer att ligga till grund för kommande nationella riktlinjer för diagnostik av njursten med skiktröntgen, säger Johan Jendeberg, överläkare på röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

En njursten som hamnar i urinledaren är en vanlig orsak till kraftig buksmärta. Varje år genomgår cirka 400 patienter inom Region Örebro län en skiktröntgenundersökning för sin njursten. De allra flesta stenar kan behandlas med smärtlindring och kissas ut efter några dagar eller veckor.

– En del av stenarna fastnar dock i urinledaren och måste behandlas kirurgiskt med exempelvis stötvågsbehandling eller laser. Det är viktigt att kunna förutsäga vilka patienters njurstenar som behöver behandling och vilka som inte gör det. Runt 40 procent av patienterna får återfall av njursten och kan behöva förebyggande behandling, säger Johan Jendeberg.

Metod för att avgöra om en njursten består av urinsyra eller kalcium

Vissa typer av njursten kan behandlas med mediciner. Stenar som bildats genom kristallisering av urinsyra kan behandlas genom att man gör urinen basisk. Urinsyrastenar utgör cirka 10 procent av alla njurstenar, medan cirka 80 procent av stenarna består av kalcium.

– Vi utvärderade en ny metod som utvecklats tidigare här på Universitetssjukhuset Örebro för att bedöma om en sten består av urinsyra eller kalcium med hjälp av vanlig skiktröntgen. Våra resultat visade att metoden kunde förutsäga dessa två stentyper med en noggrannhet på 98 procent. Detta gör att upprepade, mer avancerade, undersökningar kan undvikas och patienten utsättas för mindre radioaktiv strålning, berättar han.

Resultaten från forskningen kommer att kunna förenkla handläggningen av patienter med njursten genom att rätt behandling kan sättas in tidigt.

– Våra resultat kommer förhoppningsvis att leda både till ett minskat lidande och minskad strålning för patienten, samt en lägre kostnad för vård och sjukfrånvaro för samhället, avslutar han. 

Vid frågor kontakta

Johan Jendeberg
Överläkare
Röntgenkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
E-post: johan.jendeberg@regionorebrolan.se
Telefon: 073 - 630 22 56

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Njursten, foto Elin Abelson.
Njursten, foto Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Johan Jendeberg, foto Elin Abelson.
Forskaren Johan Jendeberg, foto Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Unikt test utvecklat i Örebro ska hjälpa vid hörselnedsättning12.3.2021 14:00:00 CET | Pressmeddelande

I det talade språket är språkljuden de allra minsta komponenterna. Vid en hörselnedsättning kan personen uppfatta vad någon säger även om något språkljud faller bort. Hjärnan fyller då i det automatiskt. ”Om fler språkljud börjar falla bort blir det svårt att hänga med i samtal. Jag har tagit fram ett nytt test för att mäta hur olika svenska språkljud uppfattas”, säger forskaren Erik Witte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum