Nya röntgenmetoder ger patienter med njursten bättre vård
Två nya metoder för att bedöma njurstenar med skiktröntgen har tagits fram vid Universitetssjukhuset Örebro. ”Informationen från de nya metoderna hjälper oss läkare att ge patienten bättre behandling tidigare”, säger forskaren Johan Jendeberg.

Med de nya metoderna går det att förutsäga vad en njursten är gjord av och om en njursten som hamnat i urinledaren kommer att komma ut av sig själv eller inte. Den här kunskapen hjälper till att ge patienten rätt behandling, exempelvis att avgöra om det behövs en operation eller om medicin behöver sättas in.
Forskningen kunde visa att stenens storlek och var den befann sig i urinledaren när den upptäcktes har störst betydelse för om den kommer ut av sig själv eller inte och en modell skapades för att förutsäga detta. Det har länge rått oenighet både i Sverige och internationellt om hur en sten ska mätas.
– Ska till exempel stenens längd, bredd eller volym användas? Vi kunde visa att det inte spelar någon roll vilket mått som används, men att vi mäter mest lika om vi använder stenens längd, vilket också är det enklaste måttet att använda. Vår forskning kommer att ligga till grund för kommande nationella riktlinjer för diagnostik av njursten med skiktröntgen, säger Johan Jendeberg, överläkare på röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
En njursten som hamnar i urinledaren är en vanlig orsak till kraftig buksmärta. Varje år genomgår cirka 400 patienter inom Region Örebro län en skiktröntgenundersökning för sin njursten. De allra flesta stenar kan behandlas med smärtlindring och kissas ut efter några dagar eller veckor.
– En del av stenarna fastnar dock i urinledaren och måste behandlas kirurgiskt med exempelvis stötvågsbehandling eller laser. Det är viktigt att kunna förutsäga vilka patienters njurstenar som behöver behandling och vilka som inte gör det. Runt 40 procent av patienterna får återfall av njursten och kan behöva förebyggande behandling, säger Johan Jendeberg.
Metod för att avgöra om en njursten består av urinsyra eller kalcium
Vissa typer av njursten kan behandlas med mediciner. Stenar som bildats genom kristallisering av urinsyra kan behandlas genom att man gör urinen basisk. Urinsyrastenar utgör cirka 10 procent av alla njurstenar, medan cirka 80 procent av stenarna består av kalcium.
– Vi utvärderade en ny metod som utvecklats tidigare här på Universitetssjukhuset Örebro för att bedöma om en sten består av urinsyra eller kalcium med hjälp av vanlig skiktröntgen. Våra resultat visade att metoden kunde förutsäga dessa två stentyper med en noggrannhet på 98 procent. Detta gör att upprepade, mer avancerade, undersökningar kan undvikas och patienten utsättas för mindre radioaktiv strålning, berättar han.
Resultaten från forskningen kommer att kunna förenkla handläggningen av patienter med njursten genom att rätt behandling kan sättas in tidigt.
– Våra resultat kommer förhoppningsvis att leda både till ett minskat lidande och minskad strålning för patienten, samt en lägre kostnad för vård och sjukfrånvaro för samhället, avslutar han.
Vid frågor kontakta
Johan Jendeberg
Överläkare
Röntgenkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
E-post: johan.jendeberg@regionorebrolan.se
Telefon: 073 - 630 22 56
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Akuten sätter upp tält för att hantera flödet av covid-patienter16.4.2021 11:32:43 CEST | Pressmeddelande
Belastningen på sjukvården i Region Örebro län är mycket hög. Det märks inte minst på akutmottagningen där man nu väljer att sätta upp ett tält för att kunna hantera det ökande flödet av patienter.
Vården för kvinnor med urininkontinens ska förbättras – forskningsanslag på 2,1 miljoner16.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Urininkontinens är ett problem bland äldre som påverkar livskvalitén. Forskaren Yvonne Freund Levi har fått 2,1 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse för att utvärdera ett nytt inkontinenshjälpmedel. ”I vår studie kommer vi att undersöka om livskvalitén förbättras med hjälpmedlet”, säger hon.
Nyckelfonden delar ut 10,1 miljoner till 18 forskargrupper14.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I år får 18 forskargrupper inom Region Örebro län dela på Nyckelfondens anslag. Forskningen handlar om bland annat cancer, diabetes, magsjukdomar och covid-19. ”Målet med vår forskning är att etablera nya moderna metoder för blödningskontroll”, säger forskaren Tal Hörer som tillhör en av forskargrupperna.
Forskning visar att hypertyreos har stor påverkan på livskvalitén17.3.2021 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Många som får sköldkörtelsjukdomen hypertyreos får leva med följderna av sjukdomen även efter behandling. Det kan vara upprepade återfall, flera behandlingar och begränsad återhämtning. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. ”Patienterna har nedsatt livskvalité lång tid efter diagnos”, säger forskaren Gabriel Sjölin.
Höga temperaturer på vård- och omsorgsboenden har kartlagts i pilotprojekt15.3.2021 09:01:04 CET | Pressmeddelande
Under fjolårets varma sommardagar mätte Arbets- och miljömedicin inomhustemperaturer på fyra vård- och omsorgsboenden och ett seniorboende i Örebro kommun. Nu visar resultatet att såväl boende som personal besväras av höga temperaturer både i lägenheter och i gemensamma utrymmen.
Unikt test utvecklat i Örebro ska hjälpa vid hörselnedsättning12.3.2021 14:00:00 CET | Pressmeddelande
I det talade språket är språkljuden de allra minsta komponenterna. Vid en hörselnedsättning kan personen uppfatta vad någon säger även om något språkljud faller bort. Hjärnan fyller då i det automatiskt. ”Om fler språkljud börjar falla bort blir det svårt att hänga med i samtal. Jag har tagit fram ett nytt test för att mäta hur olika svenska språkljud uppfattas”, säger forskaren Erik Witte.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum