Linköpings kommun – Politik

Nya satsningar för att bekämpa organiserade kriminella verksamheter

Dela

Linköping är en av de kommuner som har drabbats hårt av den grova brottsligheten som ökar och sprids alltmer i landet. För att motverka detta har Allians för Linköping genomfört flera kraftfulla satsningar på både trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Bland dessa har ett särskilt fokus legat på att stärka arbetet med Lokal Operativ Myndighetssamverkan (LOS). Nu avser Allians för Linköping att satsa ytterligare 800 000 kronor under 2022 för att växla upp arbetet med att bekämpa organiserad kriminell näringsverksamhet.

LOS är ett myndighetsövergripande nätverk mellan kommunen (Social- och omsorgsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Säkerhetsenheten) Polisen, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket. Alliansens tidigare förstärkning av kommunens arbete med LOS har resulterat i att flera lyckade insatser har kunnat genomföras med syfte att försvåra eller förhindra kriminell etablering i Linköpings kommun. Detta ökar tryggheten samtidigt som det motverkar osund konkurrens mellan företag.

- Samverkan genom LOS är ett vinnande koncept! När vi arbetar ihop med andra myndigheter får vi gemensamt många fler verktyg för att kunna stoppa organiserad brottslighet, säger Stefan Erikson (M), ordförande för bygg- och miljönämnden.

- Organiserad brottslighet bygger ofta på att människor utnyttjas och lever under svåra förhållanden. Genom LOS når vi allt från människor som arbetar till låga eller inga löner till kvinnor eller barn som utnyttjas för människohandel eller prostitution. LOS gör det möjligt att rädda människor från att utnyttjas och bekämpa kriminella nätverk, avslutar Stefan Erikson (M).

På bygg- och miljönämndens sammanträde den 28 april avser Allians för Linköping att utöka nämndens ram med 800 000 kronor för 2022 för att växla upp LOS-arbetet. Dessutom betonar Allians för Linköping att LOS behöver få en långsiktig finansiering kommande år för att säkerställa att arbetet kan fortgå över tid.

Kontakter

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Allians för Linköpings vision för Linköping grundar sig i tre grundläggande principer. Vi tror först och främst på varje människas rätt att utforma sina egna liv efter sina egna önskemål. Människan måste alltid sättas framför systemen. Vi tror på ett fritt näringsliv där entreprenörer och företagare fritt får skapa, uppfinna och utbyta nya idéer. Sist men kanske viktigast tror vi på en kommun som levererar sina grundläggande kärnuppgifter. Att vi erbjuder en kvalitativ skolgång, omsorg och ett skyddsnät för dem som verkligen behöver det. I Allians för Linköpings kommun får alla plats.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum