Linköpings kommun

Nya siffror pekar på svårigheter att nå CO2-målet

Dela

Det behövs bättre uppföljning och mer kraftfulla åtgärder för att nå målet om koldioxidneutralitet 2025. Det visar två nya rapporter. Kommunen har påbörjat arbetet med ett nytt samlat grepp om klimatfrågorna.

Kommunens revisorer har granskat hur kommunen arbetar med målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025. I granskningen riktar kommunrevisorerna kritik mot redovisning av insatser samt mål och medel för att minska klimatbelastningen.

– Vi kan se att det tidigare inte gjorts tillräckligt med uppföljningar och därför har vi nu gett ett uppdrag till samtliga nämnder och bolag att prioritera klimatarbetet och avsätta medel för det i internbudgeten. Uppdraget ska sedan återrapporteras till kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Redan i december ifjol presenterade kommunen egna siffror som visar att det krävs fler åtgärder för att nå målet om koldioxidneutralitet 2025. Sedan dess har kommunen bland annat fattat beslut om att fordon som används av kommunens entreprenader ska drivas med fossilfria bränslen framöver. Dessutom revideras nu kommunkoncernens åtgärdsplan för att öka koncernens bidrag till att nå målet.

– Under hösten 2020 påbörjas även arbetet med att ta fram ett nytt energi- och klimatprogram som ska ge en helhetsbild över kommunens samlade energi- och klimatarbete även i ett längre perspektiv, säger Muharrem Demirok (C).

Linköpings kommun har också låtit upprätta en koldioxidbudget för 2020-2040 för att få reda på var de mest effektiva insatserna bör läggas. Enligt rapporten från Uppsala universitet behöver kommunen nå en årlig utsläppsminskningstakt på 15 procent från och med 2020 för att bidra med sin del av att nå Parisavtalet.

– Här behöver vi samarbeta med både näringslivet och andra stora offentliga aktörer i Linköping för att nå goda resultat, konstaterar Muharrem Demirok (C).

Linköpings kommuns koldioxidbudget 2020-2040: 4626 ktCO2. År 2017 släpptes 810 ktCO2 ut.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum