Trafikverket

Nya tag med vägplanen för väg 757 i Linghem

Dela

Trafikverkets vägplan för en ny bro över järnvägen i västra delen av Linghem skulle egentligen ställas ut för granskning under april, men så blir det inte. Nu ska Trafikverket i stället utreda om det går att bygga en tunnel under järnvägen. En tunnel ska både ge mer för pengarna och minskat klimatavtryck.

– Vi har tillsammans med vår konsult i utredningsarbetet kommit fram till att kostnaden för att bygga en bro över järnvägen överstiger projektets budget, säger projektledare Stefan Andersson. Därför har vi beslutat att återigen utreda möjligheten att bygga en tunnel under järnvägen i samma läge.

Den lösningen har utretts tidigare men slopats. Nu tittar Trafikverket på alternativet igen för att se om det är tekniskt genomförbart och ryms inom projektbudgeten. Klimatavtrycket blir dessutom mindre med alternativet tunnel, och det gäller både materialåtgång och intrång i landskapet.

– De största utmaningarna med en tunnel är geotekniken och möjligheten att hitta en lösning som minimerar störningarna på Södra stambanan under byggtiden, säger projektledare Stefan Andersson. Vår konsult kommer att kunna presentera resultatet av utredningen i början av juni. Därefter beslutar vi hur vi går vidare med projektet.

Kontakter

Stefan Andersson, projektledare, stefan.d.andersson@trafikverket.se
010-123 03 73.
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum