Nya trafiksäkerhetskameror i Västerbotten räddar liv
Nu sätter Trafikverket upp ett flertal nya trafiksäkerhetskameror i Västerbottens län. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken.

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.
- Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken Om alla höll hastighetsgränserna i hela trafiksystemet, skulle mer än 100 liv sparas varje år, säger Angelica Qarlsin, som arbetar långsiktigt med trafiksäkerhetsfrågor på Trafikverket.
Arbetet med att sätta upp de nya trafiksäkerhetskamerorna kommer att pågå under vecka 35 och 38. Det aktuella sträckorna är följande:
- Skellefteå – Boliden, väg 95. Befintlig kamerasträcka förtätas och utökas till Boliden med ytterligare fem kameror.
- Korsningspunkt vid Täfteböle, E4. Kameror planeras i bägge färdriktningar dock sätts enbart en upp just nu medan andra färdriktningen kommer senare
- Väg 512 mellan Röbäck och Yttersjö. Fem av totalt sex kameror sätts upp.
- Väg 364 mellan Skellefteå och flygplatskorsningen vid Långviken. Fem kameror planeras, tre sätts upp i nuläget.
- Väg 95, 512 och 364 är högtrafikerade och saknar mitträcke vilket innebär en större risk för mötesolyckor. Detta gör att de tidigare sänkts till 80 kilometer i timmen, den maximala hastighetsnivå där två moderna personbilar av högsta säkerhetsstandard idag kan klara en kollision utan allvarliga konsekvenser. Om två fordon kolliderar i 80- istället för 90 kilometer i timmen så minskar risken att omkomma med hela 40 procent, säger Angelica Qarlsin, som arbetar långsiktigt med trafiksäkerhetsfrågor på Trafikverket.
Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.
Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheterna på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor ut där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.
FAKTA Nya trafiksäkerhetskameror
Skellefteå – Boliden
Brönet, östgående – Svanström, öst- och västgående – Boliden, väst- och östgående.
Umeå – Sävar
Täfteböle, norrgående
Hössjö – Röbäck
Yttersjö, öst- och västgående – Djäkneböle, öst- och västgående – Skravelsjö, västgående
Burträsk – Skellefteå
Stöverberget, södergående – Degersjön, norr- och södergående
Kontakter
Angelica Qarlsin, strategisk planerare, Trafikverket 010-123 75 46
Peter Jonsson, presskommunikatör, Trafikverket 010-123 44 20
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Bilder
Länkar
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Persontågens punktlighet för 2020 blev 93,5 procent18.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
År 2020 anlände 897 059 av 958 990 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid, vilket innebär en punktlighet för helåret på 93,5 procent. Utfallet är 2,2 procentenheter bättre jämfört med det tidigare rekordåret 2019.
Målinriktat arbete mot Nollvisionen ger goda resultat5.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges systematiska arbete med att förbättra trafiksäkerheten på väg ger resultat. Allt pekar på att antalet omkomna år 2020 kommer att vara under etappmålet om max 220, vilket är en halvering från år 2007.
Ekodukt ska öka djurens rörlighet och minska olyckorna på E64.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande
E6 över Hallandsåsen är hårt trafikerad och fungerar som en barriär för de djur och växter som finns i landskapet. För att motverka detta bygger Trafikverket nu en ny ekodukt. Den 4 januari startar bygget.
16 nya beredskapsflygplatser för akuta transporter23.12.2020 14:59:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen säkerställer att det finns infrastruktur för samhällsviktiga transporter. Trafikverket tecknar därför avtal med 16 flygplatser om tillfällig beredskap.
Trafikverket: Rapportera brister på vägarna i Gävleborg via en app21.12.2020 07:45:00 CET | Pressmeddelande
I dag finns det appar där alla kan tipsa om brister längs våra vägar. Nu ska Trafikverket undersöka om apparna kan förbättra underhållet av Sveriges vägar. Allmänheten i Gävleborg välkomnas att vara med.
Håll avståndet i jul – även på vägarna18.12.2020 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en av årets mest trafikintensiva helger. Med det följer också att risken för olyckor ökar. I genomsnitt behöver drygt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus varje dag på grund av olyckor i vägtrafiken. Men med små insatser kan alla bidra till att minska trafikens påverkan på en redan hårt belastad akut- och intensivsjukvård.
Skåpbilar testas och säkerhetsklassas för första gången16.12.2020 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Euro NCAP har tillsammans med bland annat Trafikverket testat 19 olika modeller av skåpbilar för förekomsten av så kallade förarstödssystem, det vill säga krockundvikande eller krocklindrande system. Testerna visar att skåpbilars säkerhet ligger flera år efter personbilar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum