Trafikverket

Nya trafiksäkerhetskameror sätts upp i södra Sverige för att rädda liv

Dela

Syftet med kamerorna är inte att ta fast dem som kör för fort, utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Om alla höll hastighetsgränserna på vägarna, skulle mer än 100 liv sparas varje år, säger Kristina Johansson, trafiksäkerhetsansvarig på Trafikverket i Region Syd.

Här kommer de nya trafiksäkerhetskamerorna att sättas upp;

Skåne län

Väg 19, Brösarp – Degerberga
I dag finns fyra kameror och ytterligare fyra kommer att sättas upp. Två sätts upp vid Maglehems ora och två utanför Olseröd.  Arbetet utförs under vecka 46 och 47.

Väg 19, Degerberga – Nöbbelöv
På sträckan planeras för fyra kameror. De två första sätts upp mellan Degeberga och Everöd. Detta sker under vecka 46 och 47. De andra två kommer att sättas upp i höjd med Kristianstad flygplats vid ett senare tillfälle.

Väg 24, Finja – Örkelljunga
På sträckan finns idag nio kameror. Ytterligare två kommer att sättas upp mellan Bälinge och Dalshulta skog. Detta sker under vecka 46 och 47.

Kronobergs län

Väg 27, Tingsryd – Väckelsång
På sträckan planeras för fyra kameror. Tre av dessa sätts upp mellan Slättamåla och Väckelsång. Detta sker under vecka 47och 48. Den fjärde kameran placeras närmare Tingsryd i ett senare skede.

Kalmar län

Väg 37, Bockara – Oskarshamn
På sträckan planeras för sex kameror. De fyra första sätts upp mellan sjön Smälten och Svalliden utanför Oskarshamn. Detta sker under vecka 47och 48. De sista två kamerorna placeras vid korsningen mot Gransmåla i ett senare skede.  

Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskamerorna baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att kameror är ett bra sätt att dämpa hastigheten på en specifik plats eller sträcka. De båda myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor där kamerorna ger den största effekten, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • De cirka 1 500 trafiksäkerhetskamerorna (2015) räddar cirka 20 liv per år.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
     

Mer information om trafiksäkerhetskameror

http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/trafiksakerhet/trafiksakerhetskameror/

Nyckelord

Kontakter

Kristina Johansson
Trafiksäkerhet, Region Syd
kristina.a.johansson@trafikverket.se
Direkt: 010 123 80 67
Mobil: 070 724 76 25

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum