Lernia

Nya utbildningar av lärarassistenter kan göra stödinsatser i skolan bättre

Dela

Sedan 2019 gäller Läsa-skriva-räkna-garantin, Skolverkets satsning på tidiga stödinsatser i skolan. Men en granskning från Lärarnas Riksförbund visar att insatserna inte räckt till, bland annat på grund av personalbrist. Ett yrke som kan hjälpa till att lösa behovet av extra stöd är lärarassistenter och till hösten startar yrkeshögskoleutbildningar runt om i landet som ska utbilda fler. Utbildningsaktören Lernia står bakom utbildningarna.

Under de senaste veckorna har bristerna med Läsa-skriva-räkna-garantin diskuterats flitigt i och med Lärarnas Riksförbunds nya undersökning Lågstadielärarna om åtgärdsgarantin (2021) som visar att stödinsatserna inte fått önskad effekt. Satsningen skulle fånga upp lågstadieelever i behov av extra stöd i undervisningen, men nu har det flaggats för att bland annat bristen på personal försvårar arbetet med tidiga stödinsatser. Lärarassistent är yrket som avlastar lärarna, och fler lärarassistenter kan vara en lösning på problemet. 

 - Vi ser att lärarassistenter är en viktig resurs som möjliggör för de yrkesverksamma lärarna att fokusera på sina kärnuppgifter. Det kan handla om att man hjälper till att hålla ordning i klassrummet, är ett administrativt stöd eller hjälper elever, säger Anders Hvarfner, divisionschef på Lernia, som bedriver flera yrkeshögskoleutbildningar inom yrket.

Tuija Larsson arbetar på utbildningsförvaltningen i Kalix och menar på att lärarnas uppdrag förändrats och att lärarassistenter kommit att bli ett yrke som behövs inom skolväsendet. 

 - Den yrkesverksamma lärarens uppdrag har blivit alltmer komplext, många uppgifter har tex inte någon direkt koppling till planering och utveckling av undervisning. På grund av den här utvecklingen finns det ett stort behov av lärarassistenter som kan avlasta och vara ett stöd, där slutmålet är att stärka elevers förutsättningar till kunskapsutveckling, säger Tuija Larsson, rektor Vuxenutbildningen Kalix. 

Utbildningen till Lernias utbildning Lärarassistent med specialisering inom integration på distans från Stockholm, Malmö eller Piteå startar till hösten. Utbildningen passar den som tycker om att arbete med det svenska språket, med människor i behov av stöd och administrativa arbetsuppgifter. Under utbildning ges också kunskaper om det svenska skolsystemet och svenska skolans uppdrag. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Nu ska Linköpings arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning7.6.2021 07:43:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Linköping med ”Rusta och Matcha” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Nu ska Säffles arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning7.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Säffle med ”Stöd och matchning” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Lernia på Bazaren Järvaveckan – digital monter ska fler få hjälp in i arbete25.5.2021 10:38:15 CEST | Pressmeddelande

När Järvaveckan 2021 går av stapeln i digital form är Lernia på plats för att hjälpa människor som står utan jobb eller vill byta bana i livet. Bazaren är Järvaveckans arbetsmarknadsplattform för rekrytering och utbildning, och mellan den 2-6 juni kan man i Lernias digitala monter få vägledning i jobbsökandet. Lernia har lång erfarenhet av att arbeta med personer som inte har svenska som modersmål och erbjuder en rad anpassade tjänster för gruppen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum