Norrköpings kommun

Nyårspromenaden firar 20-årsjubileum med eld och is

Dela

1999 genomfördes den allra första nyårspromenaden i Norrköping; sedan dess har evenemanget blivit en kär tradition för många Norrköpingsbor och besökare. 2019 års Nyårspromenad har temat eld och is och innehåller flera nya inslag. 20-årsjubileet av promenaden invigs av 2019 års nyårstalare Tjåsa Gusfors.

Stad i ljus. Foto: Peter Holgersson
Stad i ljus. Foto: Peter Holgersson

Under promenaden bjuds det på dans, musik, värme och magi. Närmare sex tusen marschaller tänds även upp längs promenaden genom Norrköpings industrilandskap och vidare längs med Motala ström in på Tyska torget.

– Nyårspromenaden är en omtyckt tradition där hela familjer kan gå ut och vara tillsammans. Många hemvändare har dessutom detta som återkommande inslag i nyårsfirandet. Man kan förvänta sig frisk luft, gemenskap, många medmänniskor och varma leenden, säger Maria Olofsson, projektledare kultur, event och fritid.

I år presenteras för första gången Önskans och glömskans eld. Elden som kommer att brinna på Tyska torget består av lågor av såväl is som eld. Norrköpingsbor och besökare bjuds in att reflektera över livet och det gångna året. Det finns även möjlighet att skriva ner sina tankar kring något man vill lämna bakom sig eller något man önskar sig av framtiden.

– Önskan och Glömskan finns på plats vid elden och tar emot dina nedskrivna ord och låter dem försvinna in i den magiska elden. Kanske kommer vi att välkomna en ny tradition till vår stad, säger Tjåsa Gusfors, konstnär och artist, årets nyårstalare.

Nyårspromenaden startar klockan 16:00 vid statyn av Moa Martinson på Grytstorget. Längs vägen finns de 25 installationerna från Norrköping Light Festival. Promenaden avslutas sedan klockan 18:00 på Tyska torget med bland annat sång, ljusspel och tal av kommunfullmäktiges ordförande.

–  Nyårspromenaden har under 20 år varit en viktig tradition i vår stad, en tradition som bygger på värme och gemenskap. Årets promenad bjuder in till reflektion över det gångna året och lyfter blicken framåt, säger Olle Vikmång, kommunfullmäktiges ordförande (S).

Årets nyårstalare 2019:
Tjåsa Gusfors har varit verksam i Norrköpings kulturliv sedan tidigt 90-tal. Konst, teater och musik är de tre komponenter som ledsagat henne genom livet. Hon är verksam som scenograf och skådespelare i musikteatergruppen Papagena och sångerska i Anna Bandit. Hon har också gjort offentliga skulpturer i Norrköping i såväl is som snö som sand. Idag tar Tjåsa konstnärliga uppdrag världen över.

 

Kontakt:
Maria Olofsson
Titel: projektledare kultur, event och fritid, Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 10 89, 011-15 50 16

Tjåsa Gusfors
Titel: konstnär och artist, årets nyårstalare
Telefon: 070-320 70 37

Olle Vikmång
Titel: kommunfullmäktiges ordförande (S)
Telefon: 011-15 10 01


____________________________________________________________
Avsändare: Matilda Lindström, presskommunikatör
Telefon: 011-15 12 00

Bilder

Stad i ljus. Foto: Peter Holgersson
Stad i ljus. Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild
Tjåsa Gusfors. Foto: Asaf Kliger
Tjåsa Gusfors. Foto: Asaf Kliger
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

I Norrköping har kulturen en given plats. Norrköpings kommun har till uppgift att i tät samverkan med näringslivet utveckla besöksnäringen i Norrköping och medverka i utvecklingen av staden som idrotts- och kulturstad. Det görs bland annat genom plattformen Let´s create Norrköping som bjuder in till att vara med och skapa Norrköping och dess framtid. Norrköpings kommun som evenemangstad innehåller återkommande events som den tre dagar långa under sensommaren, Trädgårdslust som bjuder in till uteliv under vår och höst, Kulturnatten då hela staden sjuder av lokala evenemang en helg i september, julmarknaden i Värmekyrkan och nyårspromenaden som går genom Norrköpings vackra industrilandskap. Sommaren 2016 hölls SM-veckan i Norrköping och sommaren 2019 hölls den stora orienteringstävlingen O-ringen i Norrköping med 21 000 deltagare. Besöksnäringen i Norrköping finns både till för boende inom Norrköpings kommun och för besökare. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun skapar samverkansformer för att nå längre i arbetet med bortförda barn26.2.2020 09:58:34 CETPressmeddelande

I både Norrköpings kommun och andra kommuner är det inte ovanligt att en eller flera skolbänkar står tomma efter längre lov. I flera av dessa fall finns misstanke om att barnet förts bort för att könsstympas, giftas bort eller skickas på ett så kallat uppfostringsläger. Norrköping kraftsamlar nu för att hitta arbetsformer som mer effektivt förhindrar att barn förs bort och hålls kvar mot sin vilja.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum