Ideon Science Park

Nybakade programmerare finnes! När Skånska IT branschen skriker efter kompetenser går de första MatchIT-kandidaterna ut i arbetslivet efter fullgjord utbildning och praktik.

Dela

Den skånska IT branschen är glödhet och företagen slåss om kompetensen. Varje år saknas flera tusen programmerare av företag som vill växa i regionen, senaste IT mässan på Ideon den 11 april erbjöd 800 jobb. MatchIT-projektet har genererat stort engagemang från åtta företag i Skåne, och MatchIT vill gärna hitta fler företag att engagera. Nu går första omgången kandidater ut på en stekhet arbetsmarknad, och de första har redan fått jobb.

Gruppbild med MatchIT praktikanter på Ideon Science Park
Gruppbild med MatchIT praktikanter på Ideon Science Park

Åtta bolag i Skåne har tagit emot praktikanter från MatchIT, där nyanlända akademiker med tidigare teknisk bakgrund får snabbutbildning i javaprogrammering, fikakultur, projektarbete och jämlikhet via Lunds Universitet. Därpå erhåller de en praktikplats på ett företag i regionen, med hjälp av Ideon Science Park. Det långsiktiga målet är att öka hastigheten till ett riktigt jobb, och samtidigt resursförsörja en mjukvarubransch som ständigt letar efter fler talanger.

Så här säger Nahla Elamin, en av kandidaterna: MatchIT-kursen förberedde mig väldigt väl för även andra områden inom IT. Jag känner mig säker även i språk och verktyg som vi inte gick genom, på grund av kunskapen jag fick under kursen.”

Programmet har i samarbetet med Lunds Universitet, Region Skåne och Arbetsförmedlingen blivit en framgång när det gäller matchningen mellan kvalificerade kandidater och företag med kompetensbehov. Motsvarande konstellation av partners finns i Blekinge där MatchIT också körs.

Nu riktar Ideon Science Park och MatchIT ett stort tack till de bolag som tagit emot en eller flera MatchIT-kandidater för en 11 veckors praktik som avslutades innan påsk:

Accumbo AB, El Syd AB, IKEA, Raviteq AB, Storvix AB, TeQflo Malmö ABCapgemeni och Malmö Stad.

”Dessa företag har visat ett stort engagemang, varit övertygade om det positiva med mångfald och på ett inspirerande sätt erbjudit en fin möjlighet för kandidaterna. Till nästa omgång hoppas vi kunna engagera ännu fler företag och organisationer.” säger Mia Rolf, VD Ideon Science Park.

TeQflo är ett av företagen som engagerat sig.

"Digitalisering och integration är två av vårt samhälles stora och spännande utmaningar. Vi på TeQflo vill bidra inom båda områdena och det gör vi genom att vara en del av MatchIT. " – Henrik Börjesson, grundare av TeQflo.

Arbetsförmedlingen ser MatchIT som en vital och viktig del i processen för nyanlända akademiker att hitta ett kvalificerat arbete i IT-sektorn i Sverige. För vissa deltagare i MatchIT har praktikplatsen lett till anställning direkt efter praktikperioden. För andra blir praktiken ett avstamp mot ytterligare utbildning eller arbete hos en annan arbetsgivare.

”Den viktigaste iakttagelsen som jag har sett som expert på detta område är att det finns en stor inneboende potential i alla deltagare att hitta sin plats på den svenska IT-arbetsmarknaden. Vi kommer att följa, vägleda och hjälpa alla att hitta sin personliga väg – även efter MatchIT.” säger Anders Nyhagen, Regional Branschstrateg på Arbetsförmedlingen.   

Den andra omgången av MatchIT i Skåne startar i maj 2019 med upp till 28 kandidater som kommer vara redo för 10 veckors praktik tidigt under 2020. Vill du vara delaktig i projektet eller erbjuda studiebesök, kompetensbehovsinput eller praktikplatser, kontakta Neal på neal.greenspan@ideon.se.

MatchIT finansieras av ESF och drivs av Region Skåne, Arbetsförmedlingen, Region Blekinge, Lunds UniversitetBlekinge Tekniska Högskola och Ideon Science Park.

Läs mer om projektet här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gruppbild med MatchIT praktikanter på Ideon Science Park
Gruppbild med MatchIT praktikanter på Ideon Science Park
Ladda ned bild
MatchIT praktikanter utbildas på Lunds Universitet
MatchIT praktikanter utbildas på Lunds Universitet
Ladda ned bild
MatchIT praktikanter utbildas på Lunds Universitet
MatchIT praktikanter utbildas på Lunds Universitet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ideon Science Park
Ideon Science Park
Scheelevägen 17
22363 Lund

+46 46 286 85 00https://ideon.se/

Ideon Science park har kommit att bli en plats där framstående innovationer skapas och spännande tillväxtbolag tar avstamp. Multinationella företag som Axis, Ericsson och Qlik härstammar från Ideon som grundades 1983 i samarbete med Lunds universitet. Flera av världens största innovationsbolag har utvecklingskontor eller samarbetsinvesteringar på området. På Ideon finns en unik mix av kompetenscentra, vilket är vår stora styrka i en värld där branscherna glider samman. Här finns också tillgång till laboratorier av högsta standard, vilket gör Ideon Science Park till en dynamisk tillväxt- och kunskapsmiljö för utvecklings- och forskningsbolag i världsklass. Ideon Science Park arbetar med fyra fokusområden; Future Transportation, Smart Cities, Connected Health och Smart Materials.

Följ Ideon Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ideon Science Park

Sex ledande ICT-miljöer vill skapa en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH)29.11.2019 09:18:20 CETPressmeddelande

Ett samarbetsavtal har tecknats mellan sex av Sveriges ledande science parks inom ICT. De vill nu tillsammans skapa en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH). Det kan i så fall bli det svenska bidraget till ett nätverk av europeiska hubbar som ska inbjuda till gränsöverskridande samarbeten samt främja spridning och användning av de digitala kapaciteter som byggs upp i näringsliv och offentlig sektor.

57% i jobb eller utbildning efter MatchIT projektets första omgång!25.11.2019 13:45:23 CETPressmeddelande

I Projektet MatchIT får nyanlända akademiker intensivutbildning och praktikjobb inom programmering. Första omgången kandidater gick ut under våren 2019. I Skåne har redan 8 av 18 MatchIT kandidater som slutförde utbildningen och praktiken fått jobb och de flesta av de resterande är inne i rekryteringsprocesser eller fortsatt utbildning. 5 deltagare fick jobb redan under utbildningens gång. ”Vi har lyckats forma ett bra samarbete både inom projektet och med företagen.” säger Olga Szczepankiewicz, projektledare på Region Skåne. Snart är det dags för omgång 2 ut i praktik.

Vinnarna av Ideons Mentorskapsprogram 201929.5.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Ideon Science Park arbetar för att bli en scaleup science park. Ett av verktygen för att hjälpa startups lära sig bli scaleup ledare är Ideons Mentorskapsprogram, där Ideons s k Sharp Minds Mentorer – scaleup ledare som gjort minst en lyckad scaleup resa på Ideon – ger 10 timmar av sin tid till nya tillväxtbolags grundare eller företagsledare. Nu presenteras Ideons Mentorskapsprogram vinnare för året 2019-2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum