Universitetssjukhuset ÖrebroUniversitetssjukhuset Örebro

Nyckelfonden får 45 000 kronor till cancerforskning genom en donation

Dela

För att hedra fastighetsägaren Stieg Ekströms minne samlade familj och vänner in 45 000 kronor till cancerforskning vid Universitetssjukhuset Örebro. ”Vi anordnade en rallytävling eftersom han brann för motorsporten. Alla som var med och tävlade fick klistermärken där det stod Jag kör för Nyckelfonden”, berättar Morgan Sörensson, initiativtagaren bakom insamlingen.

Från vänster Birgitta Ekström, Anna Ekström, Mari Ekström, Lena Ekström, Morgan Sörensson, Kjell Jonsson och Annika Rosdahl. Foto: Elin Abelson.
Från vänster Birgitta Ekström, Anna Ekström, Mari Ekström, Lena Ekström, Morgan Sörensson, Kjell Jonsson och Annika Rosdahl. Foto: Elin Abelson.

Trettio rallybilar startade i tävlingen på Hallsbergs motorstadion den 9 oktober.

– Alla var med och bidrog ideellt under tävlingsdagen. Jag tror att det var Stiegs förtjänst. Det var många som ville hedra honom. Vi kommer att göra det här till ett återkommande event och det är redan flera som sagt att de vill vara med nästa år, säger Morgan Sörensson.

Nästa år blir det samma klistermärke att sätta på tävlingsbilarna men med en annan färg. Stiegs döttrar och hustru var med under dagen och imponerades av hyllningarna som Stieg fick.

– Vi är glada att så många deltog under dagen. Morgan hade bland annat ordnat fina tävlingspriser från lokala företag. Det är roligt att det blev så mycket insamlade pengar som vi kunde donera till Nyckelfonden. Vi känner att det är viktigt med forskningen som är en förutsättning för utveckling. Vi önskar att de första symptomen på cancer kan fångas upp bättre, säger Mari Ekström, dotter till Stieg.

Hon får medhåll från sina systrar Lena och Anna samt Annika Rosdahl om hur viktig forskningen är.

– Pengarna som rallygänget har samlat in går oavkortat till vår cancerforskning och för det är vi både imponerade, glada och tacksamma, säger Annika Rosdahl, stiftelseansvarig för Nyckelfonden.

Vid frågor kontakta 

Annika Rosdahl
Stiftelseansvarig Nyckelfonden
Mail: annika.rosdahl@regionorebrolan.se
Mobil: 070 - 344 10 03

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från vänster Birgitta Ekström, Anna Ekström, Mari Ekström, Lena Ekström, Morgan Sörensson, Kjell Jonsson och Annika Rosdahl. Foto: Elin Abelson.
Från vänster Birgitta Ekström, Anna Ekström, Mari Ekström, Lena Ekström, Morgan Sörensson, Kjell Jonsson och Annika Rosdahl. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Från vänster Morgan Sörensson, Daniel Gillberg och Bo Anderson. Foto: privat.
Från vänster Morgan Sörensson, Daniel Gillberg och Bo Anderson. Foto: privat.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Ungdomar med autism vill vara fysiskt aktiva under rätt förutsättningar30.11.2022 13:20:00 CET | Pressmeddelande

Ungdomar med autism är generellt mindre fysiskt aktiva än ungdomar utan diagnos, det visar forskning som tidigare gjorts. Forskning från Region Örebro län visar att ungdomarna visst vill vara fysiskt aktiva om vissa villkor uppfylldes. ”Det var ofta omständigheterna runt omkring själva fysiska aktiviteten som gjorde att det blev svårt”, säger Susann Arnell, fysioterapeut inom barn- och ungdomshabiliteringen.

Forskare vill öka delaktigheten för rättspsykiatrins patienter25.11.2022 15:35:00 CET | Pressmeddelande

Patientens delaktighet i sin vård är ett viktigt inslag inom hälso- och sjukvården. ”Inom rättspsykiatrin är patientdelaktigheten mer komplex just för att vi både ska vara vårdgivare och samtidigt vara den som håller patienten inlåst. Genom att utveckla en enkät för att skatta patienters upplevda delaktighet i vården kan vi mer träffsäkert genomföra insatser för att öka delaktigheten”, säger forskaren Mikael Selvin inom Region Örebro län.

Örebroforskare bidrar till minskning av sexuellt överförbara infektioner22.11.2022 15:30:00 CET | Pressmeddelande

127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré. Sexuellt överförbara infektioner är ett stort folkhälsoproblem världen över. ”Genom forskningen har vår kunskap ökat kring hur infektionsläget är i Sverige. Vi vet nu mer om vilka typer av bakterier som cirkulerar och det underlättar för vårdens arbete framåt”, säger Ronza Hadad, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset Örebro.

Kejsarsnitt ökar risken att barnet får allergi – för tidig födsel minskar risken16.11.2022 11:10:29 CET | Pressmeddelande

En fjärdedel av alla barn i Sverige drabbas av astma och allergisjukdomar. Redan vid födseln påverkas risken att insjukna senare i livet. ”I min avhandling såg vi att de barn som föddes med kejsarsnitt hade en ökad risk för allergier. Däremot barn som föddes innan vecka 37 hade en lägre risk”, berättar forskare Niki Mitselou vid Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum