Växjö stift

Nye kyrkoherden i Högsby pastorat välkomnas

Dela

På söndag den 17 februari hälsas Jonathan Darte välkommen och mottas av biskopen som kyrkoherde i Högsby pastorat. Nåd, följ med och se och delande är ord som han vill ska känneteckna hans tjänst som kyrkoherde.

Jonathan Darte välkomnas som kyrkoherde i Högsby pastorat. Foto: Maria Sääw.
Jonathan Darte välkomnas som kyrkoherde i Högsby pastorat. Foto: Maria Sääw.

Kyrkoherdemottagningen sker i samband med högmässan i Högsby kyrka kl 11.00. Fredrik Modéus leder mässan och Jonathan Darte predikar. Kyrkokören medverkar.

- Världen kommer under relativt kort tid att förändras globalt, inte bara ifråga om klimatet, utan radikalt ifråga om sysselsättning. Behovet att reflektera kring vad det är att vara människa kommer att stå i centrum i takt med att artificiell intelligens blir mer generell och automatiseringen breddas, säger Jonathan Darte.

- Därför ser jag fram emot att få vara med i Delandet, framförallt lokalt, men också som världsmedborgare: att vi i gemenskap med Jesus får dela samtal, mening och gemenskap i ord och sakrament.

Jonathan Darte är född och uppvuxen i Luleå stift, men med småländska rötter i olika kyrkliga traditioner. Han prästvigdes för Luleå stift 2008. Under 2009-2014 tjänstgjorde han i Växjö stift och därefter som komminister i Landskrona församling, Lunds stift 2014-2018. 

- För mig är det viktigt att alltid börja i Nåden. Vi vilar i att Gud älskat oss först. Gud bryter in i tid och rum och bjuder oss att Följa med och se; vi följer med Jesus in i en spännande framtid med nya utmaningar, säger Jonathan Darte.

– Dagen för mottagandet präglas av förväntningar och förhoppningar inför framtiden och är en viktig händelse i ett pastorats liv. På söndag välkomnar vi Jonathan Darte som kyrkoherde och markerar gemenskapen mellan församlingar och stift, säger biskop Fredrik Modéus.

Välkomna att bevaka!

Vad är en kyrkoherde?

En kyrkoherde är en präst som är chef för en ekonomisk enhet inom Svenska kyrkan och ytterst ansvarig för personalen. En ekonomisk enhet är en församling eller flera församlingar som ingår i ett pastorat.

Om Högsby pastorat

I Högsby pastorat finns fyra församlingar: Högsby (där Berga och Ruda ingår), Fågelfors , Långemåla och Fagerhult (där Grönskåra ingår).

Kontakter

Jonathan Darte, kyrkoherde i Högsby pastorat
0491-201 39, 073-096 00 24
jonathan.darte@svenskakyrkan.se

Bilder

Jonathan Darte välkomnas som kyrkoherde i Högsby pastorat. Foto: Maria Sääw.
Jonathan Darte välkomnas som kyrkoherde i Högsby pastorat. Foto: Maria Sääw.
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum