Nyfödd tvåfärgad tamarin ger hopp till hotad art
Natten till den 22 maj föddes för första gången en tvåfärgad tamarin (Saguinus bicolor) på Universeum. Arten är starkt hotad och utan extra bistånd från djurparker riskerar den snart att vara utdöd i naturen. Idag släpps ungen ut i Universeums regnskog.

Välkommen att delta vid utsläppet av unge och föräldrar idag fredag den 31 maj kl 13.30 på Universeum. Anmälan görs till Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 031–335 64 95. Zoolog Daniel Roth och djurvårdare Daniel Iglesias finns tillgängliga för intervjuer i samband med utsläppet.
Bilder på ungen publiceras efter utsläppet, ca 14.30.
Natten mellan den 21 och 22 maj föddes en tvåfärgad tamarin på Universeum. Det är första gången en tvåfärgad tamarin föds på science centret i Göteborg, som därmed blir andra anläggningen i Sverige som lyckas få ungar av denna art.
– Ungen bärs av mamman under första tiden och växlar mellan att sitta på hennes rygg och att dia mjölk från henne. Större apor bär nyfödda ungar på magen, men inte små kloapor som tvåfärgade tamariner. De bär dem istället på ryggen, strax nedanför nacken. Efter en kort tid börjar också pappan bära ungen och om familjen växer så hjälper även de äldre syskonen till, berättar Daniel Roth, zoolog på Universeum.
På Universeum finns idag två par av tvåfärgad tamarin i två olika delar av regnskogen. Den 23 november förra året fick de två honorna, som levt på Universeum sedan 2012, sällskap av två nya hanar. En lyckad matchning, skulle det visa sig.
– Det är jätteroligt att det blev som vi hoppades. En graviditet är runt 160 dagar lång för denna art. När vågen, där de regelbundet tränas till att vägas, visade på en tydlig viktuppgång för några veckor sedan började vi misstänka vad som var på gång.
Bevarandearbete på bred front
Tvåfärgad tamarin är starkt hotad. Fältstudier visar att det kan finnas färre än 5 000 individer kvar i dess naturliga utbredningsområde. Arten lever idag endast i de små regnskogsspillror som finns kvar i och kring staden Manaus i Brasilien. Dessutom hotas den av den konkurrerande släktingen guldhandstamarin (Saguinus midas), som är invasiv och införd till området.
– En viktig del av bevarandearbete av hotade arter är att tillsammans med andra djurparker arbeta med fungerande stamböcker för hotade arter. På så vis kan vi trygga att djuren och deras ungar har en tillräckligt stor genetisk variation, vilket är en grundläggande förutsättning för att hela arten ska kunna må bra – nu och i framtiden. Därför är denna födsel inte bara väldigt rolig, utan också riktigt viktig, säger Daniel Roth.
Genom att hålla tvåfärgad tamarin i djurparker ser man till att det finns en stödpopulation av arten. En sådan stödpopulation kan rädda den tvåfärgade tamarinen om den helt försvinner i naturen eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.
Parallellt arbetar man för att skapa förutsättningar för återutsättning i skyddade områden i naturen. Sådana åtgärder är bland annat plantering av regnskogskorridorer som ska göra det möjligt för aporna att sprida sig till närliggande regnskogsspillror. Spårningshalsband är ett annat exempel. Det hjälper de naturvårdande forskarna att följa upp räddningsinsatserna.
Nyckelord
Kontakter
Charlotte MansfieldKommunikatör och pressansvarig
0727257900charlotte.mansfield@universeum.seBilder

Länkar
Om
Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.
Följ Universeum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universeum
Elever presenterar framtida hållbara transportlösningar – och ställer nutida experter mot väggen3.12.2019 06:15:00 CET | Pressmeddelande
Transportsystemet är till stor nytta för oss människor men samtidigt ett av de största hoten mot klimatet. Transporterna måste bli mer hållbara, och för att nå dit behövs tekniska innovationer. Just det blir det gott om imorgon onsdag 4 december när ca 350 elever avslutar skolprojektet Framtida transporter.
Goeldisaporna har fått en unge7.11.2019 09:45:00 CET | Pressmeddelande
En unge av arten Goeldisapa har fötts på Universeum i Göteborg. Arten är hotad och ungen viktig i det bevarandearbete som europeiska djurparker tillsammans bedriver för att rädda Goeldisapan från utrotning. Mamma är den apa som 2018 stals från Universeum.
Universeum siktar mot rymden med akademi och näringsliv13.9.2019 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Hoppa på månen, pricka Mars med en rymdfarkost och svischa förbi stjärnor och svarta hål i det digitala planetariet. Imorgon öppnar Rymdresan, Universeums helt nya utställning om människan och rymden. Redan idag offentliggör Universeum ett nytt partnerskap: GKN Aerospace ansluter till vetenskapscentrets satsning på att öka kunskaperna om rymden liksom kännedomen om rymdindustrins betydelse för en hållbar utveckling.
Stark besökssommar för Universeum6.9.2019 09:08:25 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren besökte 204 000 personer Universeum, en ökning med hela 32 procent jämfört med 2018. Universeum befäster därmed sin position som en av Sveriges tio mest populära upplevelser – och Nordens mest besökta vetenskapscenter.
Pressinbjudan: Invigning av Rymdveckan och ny rymdutställning på Universeum3.9.2019 11:10:22 CEST | Pressmeddelande
Lördag den 14 september inleds Rymdveckan i Västsverige och samma dag öppnar Universeums helt nya utställning Rymdresan. Varmt välkommen på pressvisning dagen innan öppning, fredag den 13 september kl. 11.30. Pressvisningen sker i närvaro av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, tillika rymdminister.
Gert Wingårdh ritar visualiseringsdom och utbyggnad för Universeum9.7.2019 06:33:00 CEST | Pressmeddelande
December 2021 ska Universeums visualiseringsdom och publika visualiseringslabb stå klara. Här ska vetenskap förklaras och utforskas så att det känns i magen, kittlar längs nervbanorna och fastnar i huvudet. För att rymma de nya miljöerna ska vetenskapscentret bygga ut – och upp. Planerad byggstart är juni 2020.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum