Universeum

Nyfödd tvåfärgad tamarin ger hopp till hotad art

Dela

Natten till den 22 maj föddes för första gången en tvåfärgad tamarin (Saguinus bicolor) på Universeum. Arten är starkt hotad och utan extra bistånd från djurparker riskerar den snart att vara utdöd i naturen. Idag släpps ungen ut i Universeums regnskog.

Två honor av arten tvåfärgad tamarin. Alla apor av denna starkt hotade art tillhör den brasilianska regeringen och ingår i ett bevarandeprojekt.
Två honor av arten tvåfärgad tamarin. Alla apor av denna starkt hotade art tillhör den brasilianska regeringen och ingår i ett bevarandeprojekt.

Välkommen att delta vid utsläppet av unge och föräldrar idag fredag den 31 maj kl 13.30 på Universeum. Anmälan görs till Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 031–335 64 95. Zoolog Daniel Roth och djurvårdare Daniel Iglesias finns tillgängliga för intervjuer i samband med utsläppet.

Bilder på ungen publiceras efter utsläppet, ca 14.30.


Natten mellan den 21 och 22 maj föddes en tvåfärgad tamarin på Universeum. Det är första gången en tvåfärgad tamarin föds på science centret i Göteborg, som därmed blir andra anläggningen i Sverige som lyckas få ungar av denna art.

– Ungen bärs av mamman under första tiden och växlar mellan att sitta på hennes rygg och att dia mjölk från henne. Större apor bär nyfödda ungar på magen, men inte små kloapor som tvåfärgade tamariner. De bär dem istället på ryggen, strax nedanför nacken. Efter en kort tid börjar också pappan bära ungen och om familjen växer så hjälper även de äldre syskonen till, berättar Daniel Roth, zoolog på Universeum.

På Universeum finns idag två par av tvåfärgad tamarin i två olika delar av regnskogen. Den 23 november förra året fick de två honorna, som levt på Universeum sedan 2012, sällskap av två nya hanar. En lyckad matchning, skulle det visa sig.

– Det är jätteroligt att det blev som vi hoppades. En graviditet är runt 160 dagar lång för denna art. När vågen, där de regelbundet tränas till att vägas, visade på en tydlig viktuppgång för några veckor sedan började vi misstänka vad som var på gång.

Bevarandearbete på bred front

Tvåfärgad tamarin är starkt hotad. Fältstudier visar att det kan finnas färre än 5 000 individer kvar i dess naturliga utbredningsområde. Arten lever idag endast i de små regnskogsspillror som finns kvar i och kring staden Manaus i Brasilien. Dessutom hotas den av den konkurrerande släktingen guldhandstamarin (Saguinus midas), som är invasiv och införd till området. 

– En viktig del av bevarandearbete av hotade arter är att tillsammans med andra djurparker arbeta med fungerande stamböcker för hotade arter. På så vis kan vi trygga att djuren och deras ungar har en tillräckligt stor genetisk variation, vilket är en grundläggande förutsättning för att hela arten ska kunna må bra – nu och i framtiden. Därför är denna födsel inte bara väldigt rolig, utan också riktigt viktig, säger Daniel Roth.

Genom att hålla tvåfärgad tamarin i djurparker ser man till att det finns en stödpopulation av arten. En sådan stödpopulation kan rädda den tvåfärgade tamarinen om den helt försvinner i naturen eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.
Parallellt arbetar man för att skapa förutsättningar för återutsättning i skyddade områden i naturen. Sådana åtgärder är bland annat plantering av regnskogskorridorer som ska göra det möjligt för aporna att sprida sig till närliggande regnskogsspillror. Spårningshalsband är ett annat exempel. Det hjälper de naturvårdande forskarna att följa upp räddningsinsatserna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två honor av arten tvåfärgad tamarin. Alla apor av denna starkt hotade art tillhör den brasilianska regeringen och ingår i ett bevarandeprojekt.
Två honor av arten tvåfärgad tamarin. Alla apor av denna starkt hotade art tillhör den brasilianska regeringen och ingår i ett bevarandeprojekt.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Ungas kraft bygger broar mellan samhälle, skola, familj och näringsliv10.6.2019 13:07:00 CESTPressmeddelande

Ungas kraft är en unik satsning, inte bara i Sverige utan i Europa. Satsningen drivs av Universeum tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs Stad och följs av forskare från Göteborgs universitet. Ungas kraft syftar till att få fler unga att klara grundskolan och söka sig vidare till fortsatta studier. På sikt bidrar satsningen till att stödja landets kompetensförsörjning och minska utanförskapet i samhället. 800 elever med familjer samt 200 lärare och annan skolpersonal på Landamäreskolan och Svartedalsskolan deltar i satsningen som nu avslutat det andra läsåret av tre. Efter sommaren går Ungas kraft in på sin näst sista termin.

Mellanstadieelever digitaliserar hälso- och sjukvården – dags för final i DigIt16.5.2019 15:06:26 CESTPressmeddelande

Det råder stor kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn och andra verksamheter med högt IT-fokus – så stor att tillväxten hämmas. Ett underskott på 70 000 personer väntas år 2022. DigIt är skolprojektet som vill bidra till att vända trenden och på måndag den 20 maj är det final på Universeum. Då avgörs vilken klass som skapat den mest innovativa lösningen för en bättre sjuk- och hälsovård och därmed vinner 10 000 kronor till klasskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum