Uppsala Konsert & Kongress

Nyhet! Klassisk AW på UKK

Dela

Låga trösklar och högt i tak! Mat, dryck och 60 minuter högklassig musik med internationellt verksamma musiker under tre avslappnade tillfällen i höst. Uppsala Konsert & Kongress presenterar en ny konsertserie för höstsäsongen 2019.

– Vi såg ett behov av att presentera klassisk musik i en kompletterande form, berättar Lena Åberg Frisk, konstnärlig ledare och vd på UKK. Den klassiska musiken har en självklar plats i de stora salarna, men vi ser också att det finns en publik som inte alltid hittar dit – trots att musikintresset finns!

Lösningen blev ett nytt koncept som heter vad det är: Klassisk AW. Konserter i kortare format som kan avnjutas tillsammans med enkel mat och dryck, direkt efter jobbet och i en miljö som är avslappnad och tillåtande. En möjlighet att möta stjärnor från den unga generationen av internationellt verksamma musiker och fantastisk musik i ett lite annorlunda sammanhang.

Konsertserien inleder med två solister i världsklass: pianisten David Huang och cellisten Amalie Stalheim. De båda har vunnit Solistpriset, utsetts till P2:s Artist av Sveriges radio och gjort avtryck på såväl den nationella som den internationella musikscenen. Under hösten fortsätter Klassisk AW med ytterligare två konsertkvällar och om dessa fungerar bra blir det en fortsättning i vår.

– Tanken är att Klassisk AW ska vara lätt att besöka, planerat eller spontant, säger Hanna Olsson Lanneberg som är producent för serien på UKK. På en dryg timme hinner man få både mat i magen och en rejäl dos av högkvalitativ musik!

***

Klassisk AW i Restaurangen
Fredag 18/10: David Huang – piano och Amalie Stalheim – cello tolkar franska tonsättare.  
Torsdag 7/11: Unrelated Birds (Peter Friis Johansson – piano och Emil Jonasson – klarinett) bjuder på Glass, Cage och Copeland.  
Fredag 29/11: Jacob Kellerman - gitarr, Felicia van den End – flöjt och Pepe Garcia – slagverk reser från raga och tango till Reich och Crumb.
Konsertstart 18.00 (60 min)
Restaurangen öppnar för konsertbesökarna en timme för konsertstart.
Biljetter: ukk.se

***

Franskt på premiären!

Först ut i serien Klassisk AW är alltså pianisten David Huang och cellisten Amalie Stalheim som bjuder på ett program där franska tonsättare står i fokus.

David Huangs katapultkarriär blev ett faktum när han vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset, 2014. Han blev snabbt utsedd till Sveriges Radio P2:s husartist och är sedan dess en av Sveriges mest efterfrågade solister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen. En liknande resa har cellisten Amalie Stahlheim gjort. 2018 vann Amalie Solistpriset och utsågs till Sveriges Radio “P2:s Artist”. De båda gör gemensam sak och ger oss en duokonsert på tema franska tonsättare.

Amalie Stalheim kommer under den kommande säsongen vara solist med bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrbottens kammarorkester, Gävle symfoniorkester, Nordiska kammarorkestern och Malmö symfoniorkester. Hon spelar för närvarande på en cello som tillverkats av Francesco Ruggieri år 1687, vilken generöst utlånats till henne av Anders Sveaas Almennyttige fond.

Program
Debussy - sonat för cello piano
Stravinsky - Suite italienne för cello och piano
Poulenc - sonat för cello piano
Faure - Elegie

Klarinett, piano och musikalisk anarki!

Klassisk AW nummer 2 går i en helt annan anda. Klarinettisten Emil Jonason och pianisten Peter Friis Johanssons Unrelated Birds handlar om hur lite vi vet om livet ovan mark, och hur mycket möda vi människor lägger ned för att få musik att nå skyarna.

Musikerna skriver själva om programmet för kvällen:

Philip Glass musik belyser kärnvapnens massiva kraft baserad på iskall matematik, och Paquito D'Riveras kubanska klarinettsonat snärjer oemotståndligt våra brinnande hjärtan. Aaron Coplands sånger med text av Emily Dickinson uppvisar den extraordinära mångfacetterade själen hos basettklarinetten, Magnus Pålssons tema från VVVVVV hoppas på en ljus framtid bland stjärnorna, och slutligen kan John Cages musik bäst beskrivas med hans egna ord från uruppförandet:

'I always prefer laughter over tears. I hope you like it.'

Emil Jonason har kallats "klarinettens Yngwie Malmsteen" (Gunilla Brodrej, Expressen 2013). Klart är i alla fall att Emil Jonason är en av sin generations ledande klarinettister. Han har utvecklat en virtuos spelteknik och en karismatisk scennärvaro som lett till konsertinbjudningar till Musikverein i Wien, Amsterdam Concertgebouw, L'Auditori i Barcelona, BOZAR i Bryssel, Cité de la Musique i Paris och så vidare.

Peter Friis Johansson har framträtt runt om i Europa och vunnit en rad priser i flertalet internationella tävlingar. Han har framträtt med bland andra Gävle och Helsingborgs symfoniorkestrar och gjort många TV- och radioinspelningar. Han är en mycket eftertraktad solist och kammarmusiker.

”ett vältrimmat samspel och konstnärligt djup i kombination med en välkommen portion musikalisk anarki. Högsta klass!” OPUS

Klassisk musik möter folktradition och impro

Klassisk AW nummer 3 tar ytterligare en ny riktning. Denna ovanliga trio består av nederländska Felicia van den End, en av Europas mest lovande unga flöjtsolister, den mexikanske slagverkaren och multiinstrumentalisten Pepe Garcia och den svenska gitarristen Jacob Kellermann. Tillsammans kommer de till UKK med ett varierat och fartfyllt program som utforskar gränserna för klassisk musik, folkmusik och improvisation. Från traditionell mexikansk musik till indisk raga av Ravi Shankar och tango av Piazzolla, från Erik Satie i arrangemang för flöjt, gitarr och kaktus(!) till nutida musik av Steve Reich, Toru Takemitsu och Georg Crumb.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Amalie Stalheim
Amalie Stalheim
Ladda ned bild
David Huang
David Huang
Ladda ned bild
David Huang
David Huang
Ladda ned bild
Emil Jonasson och Peter Friis Johansson
Emil Jonasson och Peter Friis Johansson
Ladda ned bild
Emil Jonasson och Peter Friis Johansson
Emil Jonasson och Peter Friis Johansson
Ladda ned bild
Jacob Kellermann, Felicia van den End & Pepe Garcia
Jacob Kellermann, Felicia van den End & Pepe Garcia
Ladda ned bild
Jacob Kellermann, Felicia van den End & Pepe Garcia
Jacob Kellermann, Felicia van den End & Pepe Garcia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum