Västtrafik

Nyheter i Skövde stadstrafik när Heneporten byggs om

Dela
Linje 10 ersätts av linje 1 och 7. Resenärer får fortsatt snabba förbindelser till Skövde Centrum. Bild: Eddie Löthman
Linje 10 ersätts av linje 1 och 7. Resenärer får fortsatt snabba förbindelser till Skövde Centrum. Bild: Eddie Löthman

Snart påbörjas arbetet med att bredda Heneporten mellan Hentorp och Skultorp, därför kommer porten att stängas av under hösten. För att förbereda för avstängningen förändras busstrafiken i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti.

Heneporten i Skövde är en järnvägspassage mellan stadsdelarna Skultorp och Hentorp. För att möta de allt större resebehoven i Skövde ska den enfiliga passagen nu byggas ut till en tvåfilig genomfart.

– Vi har länge velat bredda Heneporten så att framkomligheten ökar för alla som dagligen använder denna passage. Nu har vi fått godkännande från Trafikverket att bygga ut. Förarbetet är gediget och därför måste Heneporten stängas av för genomfart redan under hösten 2018. Genomfarten beräknas vara stängd i cirka ett år. Busstrafiken genom Heneporten stängs av i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti och biltrafiken stängs av vid senare tillfälle, säger Daniel Lindh, tf gatu- och naturchef i Skövde kommun.

Nyheter i stadstrafiken
Linje 10, som körs på kvällar och helger i Skövde stadstrafik, är den enda linje som idag passerar genom Heneporten. Från den 20 augusti och fram till Heneportens öppnande kommer den att ersättas av linje 1 och 7 som idag trafikerar Skövde på vardagar. Det gör att resenärerna inte kommer att märka så stor skillnad av byggnadsarbetet vid Heneporten, utan snabbt kan resa till centrum från olika stadsdelar i Skövde på samma sätt som man gör på vardagar. 

Byten mellan Skultorp och Hentorp hänvisas till hållplatsen Annero. När Heneporten öppnar igen återgår linje 10 med att trafikera Skövde som vanligt på kvällar och helger och linje 1 och 7 återgår till sin nuvarande trafikering.

Lista: Alla förändringar i kollektivtrafiken den 20 augusti.

Hållplats vid Bovieran
– Boende i Skultorp och Hentorp får tillgång till god busstrafik även under Heneportens avstängning. Den 20 augusti öppnar vi också en ny hållplats vid Bovieran i Hentorp vilket efterfrågats av många resenärer, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som kör all linjetrafik åt Västtrafik i Skaraborg.

Den nya hållplatsen Bovieran kommer trafikeras av linje 7. I samband med tidtabellsskiftet kommer hållplatsen Scoutstugan dras in permanent på grund av lågt resande. Alla resor finns redan nu sökbara på Västtrafiks hemsida och i appen Västtrafik To Go. Den nya hållplatsen vid Bovieran kommer att kvarstå när Heneporten öppnar igen. Den trafikeras då av linje 7 på dagtid och linje 10 på kvällar och helger.

Mer information: 
Daniel Lindh, tf gatu- och naturchef, Skövde kommun 
0500-49 80 00

Västtrafiks presstjänst
0771-41 43 99
press@vasttrafik.se

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Linje 10 ersätts av linje 1 och 7. Resenärer får fortsatt snabba förbindelser till Skövde Centrum. Bild: Eddie Löthman
Linje 10 ersätts av linje 1 och 7. Resenärer får fortsatt snabba förbindelser till Skövde Centrum. Bild: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum